RAW CUKETOVÉ ŠPAGETY S PESTEM A OŘECHY
Cuketový špagety se staly v poslední době hit a jsou zdravou verzí špaget. Dají se kombinovat s různými klasickými omáčkami.
A právě tyto zdravé špagety se objevily i na jídelníčku školní jídelny ZŠ Hanspaulka v Praze. Zde září jako šéfkuchař pan Klíma, kterého můžete sledovat také pod jménem „Greenwayfood“ .
Není zde jen šéfkuchařem, ale je i průvodcem do světa chutí a vůní pro děti. Učí děti, že zdravá strava může být skvělá a zábavná. :-)
Ingredience:
3 středně velké mladé cukety
Pesto:
200 g sušených nakládaných rajčat
1 větší zralé rajče bez bubáka
2 dcl extra panenského oleje
1-2 stroužky česneku
80 g opražených slunečnicových semínek
1 velká hrst čerstvých bazalkových lístků
1-2 dcl vody dle potřeby
Na posyp:
3 hrsti ořechů (nejlépe kešu nebo vlašských)
2 lžíce lahůdkového droždí
1 lžíce granulovaného česneku
1 lžička soli
Postup:
Cukety důkladně omyjeme, rozkrojíme na půl, aby se vměstnaly do spiralizéru 5KSM1APC a vytočíme jemné špagety.
Všechny suroviny na pesto vložíme do mixeru, a rozmixujeme, dle potřeby přiléváme vodu, aby bylo pěkně jemné a tekuté jako omáčka na těstoviny.
Suroviny na ořechový posyp vložíme do nádobky mlýnku tyčového mixeru a nasekáme najemno.
Špagety naservírujeme na talíř, přelijeme pestem a posypeme ořechovým posypem.
PS: Se spiralizérem to zvládnou i děti, můžete je tedy zapojit do práce a vytvořit si chutný oběd či večeři. :-)
Dobrou chuť!