ODŠŤAVŇOVAČE KITCHENAID - srovnání všech dostupných přístrojů
S příchodem jara a zvýšeným zájmem o konzumaci zdravých vitamínových šťáv z ovoce, zeleniny a bylinek se hlásí o slovo také nějaký ten příspěvek o odšťavňovačích KitchenAid a rozdílech mezi jednotlivými variantami :-)
Srovnání přístrojů včetně odšťavňovačů zde na blogu již bylo, myslím však, že podrobné vysvětlení a popis dojmů z používání jednotlivých přístrojů včetně fotografií vám při rozhodování pomohou přeci jen trochu více.
Zde aktuální srovnávací tabulka:
1) 5KVJ0111 Nízkootáčkový odšťavňovač
Artisan (tzv. pomalý odšťavňovač) "PRODEJ UKONČEN 2021"
2) 5KVJ0332, 5KVJ0333 Odstředivý odšťavňovač
Artisan (tzv. odstředivý odšťavňovač)
3) 5KSM1JA Příslušenství ke kuchyňskému robotu
KitchenAid - nízkootáčkový odšťavňovač
1) Nízkootáčkový odšťavňovač Artisan (tzv. pomalý odšťavňovač)
"PRODEJ UKONČEN 2021"
Přístroj jsem si řádně vyzkoušela, a musím říci, že za mě jednoznačně vede. :-) Nadělá mnohem menší hluk než odstředivý odšťavňovač (vlastně skoro žádný), suroviny není potřeba nijak extra krájet a připravovat (kupříkladu mrkev stačí omýt abrazivní rukavicí nebo oloupat škrabkou) a celou ji umístit do plnicí hubice. Přístroj si suroviny sám nakrájí na menší kousky, a z těch pak lisuje šťávu. Jediné omezení platí pro ovoce s velkými semeny nebo peckami (broskve, mango, meruňky, švestky, semena je nutné před odšťavňováním vyjmout, jinak můžete přístroj poškodit). Šťáva je bohatá, chutná, můžete si vybrat mezi třemi možnostmi obsahu drtě ve šťávě, a ze zbytků se dá skvěle vařit :-) Např. ze zbytků celeru jsem připravila chutné placičky jako přílohu ke steaku, ze zbytků mrkve moučník atd.
Zbytková drť má stále hezkou konzistenci, není to beztvará kaše, se kterou by se nedalo pracovat. Srovnání tohoto přístroje a 5KSM1JA - přídavné příslušenství na robot Artisan není ani potřeba (jsou totiž zcela shodné :-). Rozdíl je pouze v tom, že zatímco na samostatně stojícím odšťavňovači 5KVJ0111 nemáte možnost ovlivnit počet otáček, u příslušenství 5KSM1JA volíte otáčky přímo na kuchyňském robotu - tedy máte deset různých rychlostí. Pokud o srovnání přeci jen stojíte, naleznete jej v tomto příspěvku níže.
A teď již k fotografiím "momentek" z testovací kuchyňky a popisu testování.
Mrkev: odšťavňování proběhlo zcela hladce, mrkev není potřeba nijak krájet, stačí ji oloupat nebo omýt abrazivní rukavicí a celou vložit do plnicí hubice (přístroj si mrkev sám nakrájí a zpracuje). Odpad z mrkve byl perfektně zbaven šťávy, ale i navzdory tomu si zachoval použitelnou konzistenci (např. do mrkvového koláče)
Okurka: pečlivě omýt (není nutné loupat), a celou vložit do hubice. Pokud je větší než plnicí hrdlo, rozříznout napůl. Není potřeba plátkovat.
Jablka: Odstranit jádřince a slupky (pokud chcete odpad použít pro další účely, např. do buchet). Rozpůlit a vložit do přístroje.
Pomeranče: Oloupat, a rozpůlit na půlky. Není potřeba porcovat na měsíčky. Pokud použijete bio pomeranče, po pečlivém omytí můžete odšťavnit i bez loupání. Pomeranč jednoduše rozpulte a vložte do plnicí hubice - přístroj slupku hravě zpracuje, a zbytky vyplaví odpadním otvorem. Jahody: dobře omýt a odstranit stopky a lístky. Není potřeba krájet. Za sebe nedoporučuji na tyto suroviny používat nejjemnější sítko - mohlo by se ucpávat. Nechtěné zbytky semínek či dužiny zachytíte pomocí odnímatelného sítka na samotné nádobce s vymačkanou šťávou.
Můj celkový dojem: přístroj je velmi tichý, při získání „správného grifu“ jednoduchý také na obsluhu a údržbu. První mytí vyžadovalo plnou soustředěnost, abych nezapomněla, co kam patří (má spoustu různých částí), podruhé jsem již vše zvládla bez větší námahy :-) Taktéž je potřeba vhodně volit sítka na dužinu (např. bobule se semínky, nebo kiwi či jahody nezkoušet propasírovat přes nejjemnější sítko – pecky sítko ucpou, a než budete moci pokračovat, musíte jej důkladně omýt. Při použití středního sítka se sice nějaké to semínko dostane ven, ale další sítko, které můžete (nebo nemusíte) položit na nádobku s vymačkanou šťávou) je zachytí a do šťávy se nedostanou.
PERLIČKA NA ZÁVĚR:
Existuje něco, co nízkootáčkový odšťavňovač nezvládne zpracovat? :-) Odpověď zní: NEEXISTUJE :-) Jako důkaz jsem zkusila do odšťavňovače nasypat skutečně cokoliv, co jsem nalezla před kanceláří, dokonce i obyčejnou trávu, a vše zvládl skvěle :-) (ať už konzistence vypadá jakkoli nelibě :-) ochutnávku jsme si samozřejmě vzhledem k místu sběru a složení nektaru taktéž odpustili) :-)
Jediné, na co bych u šnekového odšťavňovače upozornila je to, že s jeho pomocí NEVYROBÍTE jablečný mošt. Aby byl mošt čirý, musí se odstředit. Šnekový odšťavňovač z jablek vyrobí spíše pyré, tím víc, čím budou jablka tzv. "moučnější".
2) 5KVJ0332, 5KVJ0333
Odstředivý odšťavňovač Artisan (tzv. odstředivý nebo rychlý odšťavňovač)
Jak již název napovídá, práce s tímto přístrojem jde skutečně rychle od ruky. Přístroj odšťavňuje doslova rychlostí blesku. Sotva do něj vhodíte surovinu, už vám z druhé strany tryská šťáva. :-) Ovšem není růže bez trní, a pokud nechcete čekat na poctivou hutnou šťávu vylisovanou pomocí šnekového odšťavňovače a pořídíte si odstředivý odšťavňovač, musíte počítat s tím, že rychlejší získání šťávy má svá úskalí.
Při srovnání množství šťávy ze šnekového odšťavňovače a odstředivého odšťavňovače jsem zjistila, že klasickým pomalým lisováním získáte zhruba o 20% - 30% více šťávy. Ovšem také si na ni počkáte, jen co je pravda... Pokud tedy chcete po ránu čerstvou sťávu bez čekání, je odstředivý odšťavňovač volbou právě pro vás. 5KVJ0333 disponuje dvěma rychlostními stupni (pomalejší na měkké suroviny a rychlejší pro tvrdé suroviny jako např. řepa, mrkev či celer). Suroviny ani v tomto případě nemusíte extra porcovat, stačí omýt, očistit a vhazovat vcelku. Přístroj dokonce pojme celé jablko bez nunosti předchozího krájení. Pozor si dejte pouze u surovin s velkými semeny a peckami (meruňky, třešně, avokádo apod.), u těch je potřeba před odšťavňováním pecky odstranit.
Bylinky pomocí tohoto přístroje neodšťavníte, a rovněž s jeho pomocí nevyrobíte ani rostlinné mléko. Ovšem na jablečný mošt je tento přístroj skutečný přeborník!
Důkazem je malá výzva, kterou jsem pro odstředivý odšťavňovač KitchenAid Artisan 5KVJ0333 uspořádala, když jsem jej nechala zpracovat dvě plné přepravky padaných jablíček :-)
Jak již asi správně tušíte, pro tohoto pracanta to nakonec žádná výzva nebyla, a výsledkem je 15 l jablečného moštu, hotového za pár minut :-)
Jablka není potřeba loupat, krájet ani odstraňovat jádřince, přístroj si se vším hravě poradí :-)
Rovněž jadérka hroznového vína nejsou žádný problém :-) Jediná nevýhoda, na kterou bych u přístroje upozornila je, že je poměrně hlučný. Při počtu ot./min. se ovšem není čemu divit.
3) 5KSM1JA Příslušenství ke kuchyňskému robotu KitchenAid - nízkootáčkový odšťavňovač
Na závěr také malé povídání o odšťavňovači 5KSM1JA, který si můžete zakoupit jako příslušenství ke kuchyňskému robotu KitchenAid.
Pokud byste jej chtěli srovnat se šnekovým odšťavňovačem Artisan 5KVJ0111, zjistili byste, že jsou oba "totožné", a to jak co se týče způsobu zpracování surovin, tak i jednotlivých komponentů. Rozdíl je pouze v tom, že jeden z nich je samostatně stojící a druhý je navržen jako příslušenství k robotu pro ty, kteří nemají v kuchyni tolik místa, aby mohli mít více volně stojících spotřebičů (odšťavňovač Artisan 5KVJ0111 totiž se svými 11 kg opravdu není žádné pírko, a rovnou zapomeňte na to, že byste jej vždy po použití schovávali do police, či skříňky :-) Takže je potřeba - stejně jako u robotu, počítat s tím, že Vám bude zdobit kuchyň nastálo. Oproti tomu příslušenství ke kuchyňskému robotu odšťavňovač 5KSM1JA je svými rozměry ideální pro uložení do šuplíku, regálu či do skříně :-)
Důkazem totožnosti obou odšťavňovačů je malý testík, který jsem pro oba soupeře uspořádala.
Zbytková dužina vycházející z přístroje má v obou případech stejnou konzistenci, a stejné množství (v poměru vymačkaná šťáva vs. zbytkový odpad). Suroviny je potřeba zbavit velkých jader (broskve, mango, atd.). Jádřince u jablek není potřeba odstraňovat, a není potřeba je ani zbavovat slupky. Taktéž okurky, rajčata nebo pomeranče není potřeba zbavovat slupek.( u pomerančů je to však na pováženou, pokud máte bio pomeranče, a máte jistotu, že nebyly chemicky ošetřeny, pak samozřejmě pomeranče pouze důkladně omyjte a slupku ponechejte. V opačném případě doporučuji oloupat :-)
Oba přístroje mají 3 různá sítka pro nastavení obsahu dužiny ve šťávě.
Odpad zblízka - přístroje zpracují i drobnější semínka a ta pak oddělí od zbytku džusu.
Pro KitchenAid napsala: Bloggerka Terka