RECENZE - KitchenAid Kávovar na přípravu kávy za studena

Testy a recenze
11 dubna 2018

"Co je káva připravená za studena?"

"A jak asi může chutnat?"

To byly otázky, které mě napadly jako první, když jsem si procházela manuál výrobce k připravované novince od KitchenAid určený k překladu ...po přelouskání návodu k použití a ucelení české formy, jsem si přibližnou představu o tomto způsobu přípravy kávy utvořila, ovšem na "praxi" jsem si musela počkat dalšího půl roku, než se toto zařízení konečně dostalo k mým rukám na otestování :-)
 

5KCM4212SX_P160688_4z


Jak tedy příprava kávy "za studena" v praxi vypadá? :-)

 

Klasický způsob přípravy kávy za studena používá hrubě namletou kávu luhovanou ve studené vodě po dobu 12-24 hodin. Tato metoda luhování bez použití tepla produkuje jemnou, vyváženou chuť, která je méně hořká.

5KCM4212SX_3-4


Příprava je vcelku snadná  - do sítka (neboli luhovače) kávovaru stačí přidat čerstvě mletou kávu (hodně na hrubo mletou kávu upozorňuji :-) ) v množství cca 250 g, zalít litrem studené vody a nechat luhovat 12 – 24 hodin. Výsledkem je silný kávový koncentrát připravený k dalšímu použití (smíchání s vodou, mlékem, či ledem…dále pro přípravu míchaných koktejlů, krémů, likérů či pro přípravu dezertů). Doporučuje se použít poměr vody/mléka 1:3 (1 díl kávového koncentrátu na 3 díly vody nebo mléka). Nezředěný kávový koncentrát odpovídá tzv. "Caffeine shotu", takže ideální záležitost např. před tréningem v posilovně - mohu doporučit z vlastní zkušenosti :-) Koncentrát vám v lednici vystačí až 14 dní.

Kávovar na přípravu kávy za studena však lze také použít také k přípravě čajového koncentrátu - ten se však luhuje pouze po dobu 6-12 hodin.

Samotný kávovar má moc hezký design, a je rovněž prakticky řešený co se úložného prostoru týče. Má totiž čtvercovou základnu a silnostěnnou skleněnou luhovací nádobu ve tvaru krychle  - takže se krásně vměstná do každé běžné lednice. Hotový kávový koncentrát pak snadno dávkujete za použití stáčecího kohoutku bez nutnosti vyjímat kávovar z lednice, což je velmi praktické a především pohodlné 
 

kavovar5KCM4212SX_split
 

 Kávovar na přípravu kávy za studena KitchenAid vyrobí přibližně 840 ml kávového koncentrátu.  K podávání nápoje připravovaného za studena doporučuji použít poměr kávy: poměr vody či mléka 1:3. To znamená, že přidáte 1 část kávového koncentrátu ke 3 částem vody nebo mléka.
 

5KCM4212SX_P160688_6z
 

Já jsem kávu připravila přesně podle návodu včetně hrubosti mletí kávových zrn. Ta jsem mlela na největší stupeň hrubosti na kávomlýnku KitchenAid.
 

5KCM4212SX_P160688_7z

5KCM4212SX_P170007_6z
 

Kávu jsem pak nasypala do luhovacího sítka, zalila litrem filtrované studené vody, přikryla víkem, vložila do lednice a nechala luhovat 24 hodin.

Po uplynutí vody jsem vyjmula luhovací sítko, opět zakryla víkem a umístila zpět do lednice - tentokrát již jako hotový čistý kávový koncentrát připravený na stáčení :-)
 

5KCM4212SX_P160688_5z
 

Na "novou chuť kávy" jsem si jakožto zarytý milovník silného espressa musela chvíli zvykat, ale trvalo mi to přibližně asi do vypití třetího šálku :-D Od té doby mi naopak přestalo chutnat klasické espresso, a to opravdu zcela upřímně! :-) Vzhledem k tomu, že cena přístroje na přípravu kávy za studena je cenově diametrálně odlišná od KitchenAid espresso kávovaru, musí vám být jasné, že předešlá věta není uvedena z důvodu propagace nového výrobku a navýšení zisku z prodejů :-) Tuto novinku totiž zakoupíte za 4.190 Kč / 149 EUR (espresso kávovar pak zakoupíte za 24.390 / 871 EUR Kč, to jen pro úplnost .-) ) 

Káva připravená za studena mi zachutnala především proto, že je méně hořká, méně kyselá, je jemnější, nepálí z ní žáha, a navzdory tomu, že chutná jemně -  má mnohem větší obsah kofeinu než klasické espresso. S kolegyní jsme při testování shodně prohlásily, že tak "nastartované" jsme snad v životě z žádné kávy nebyly :-D Od té doby se kávový koncentrát stal součástí mých předtréningových drinků.
 

5KCM4212SX_P160688_8z
 

Nejvíce však kávu využívám před celodenními víkendovými výlety, protože pak ta turistika opravdu stojí za to.
 

5KCM4212SX_3-4
 

Kromě přípravy nápojů kávový koncentrát využívám také pro přípravu tiramisu či svěžích náplní do dortíků.
 

5KCM4212SX_P160610_2z
 

Jak jsem zmínila, pomocí této novinky připravíte také čajový koncentrát. Já jsem si velmi oblíbila přípravu koncentrátu z Marocké máty :-) Takový koncentrát má opravdu sílu - to mi věřte :-D Stačí pak namíchat s cca 7 díly vody, přidat limetku a máte parádní osvěžující letní drink :-) Totéž můžete provádět třeba s okurkami, lístky citrónové trávy a meduňky - rovněž velmi osvěžující nápoj!!! Fantazii se meze nekladou - prostě si hrejte, věřím že vás to bude hoooodně bavit, stejně jako mě.
 

kavovar kavovar2


CO NA ZÁVĚR?

Vzhledem k tomu, že příprava kávy a čaje v KitchenAid Kávovaru na přípravu kávy za studena není žádná složitá věda, ukončím své dnešní povídání o něco dříve než je obvyklé a připojím místo toho ještě několik obrázků :-) Kromě toho, že vám kávovar připraví skvělý kávový či čajový koncentrát, vypadá totiž opravdu moc hezky, a věřím tomu, že vám prostě bude líbit :-)
 

5KCM4212SX_P160688_3z

5KCM4212SX_P160688_2z
 

Pokud jsem zde zapomněla uvést nějakou pro vás užitečnou informaci, neváhejte mě kontaktovat nebo využít možnosti komentářů pod článkem :-)

Těším se na vaše připomínky, postřehy a případné tipy, co všechno jste s přístrojem vyzkoušeli :-)

 

Pro KitchenAid napsala: Bloggerka Terka

 

 

 



Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít