ŠVESTKOVÁ POVIDLA S BELGICKOU ČOKOLÁDOU
Nejlepší období pro přípravu povidel nadchází ve chvíli, kdy švestky projdou prvním mrazíkem. Takové jsou totiž nejlepší, protože jsou nejsladší, a poznají se podle toho, že jsou malinko scvrklé u špičky. Způsobů přípravy povidel existuje celá řada, stejně tak receptů, variant a příchutí...Já se s vámi podělím o svou nejoblíbenější variantu povidel, a to o švestková povidla s belgickou čokoládou, protože kombinace švestek a kvalitní čokolády je u mě prostě top :-)
Rovněž samotný proces přípravy je v případě těchto mých oblíbených povidel jednoduchý - většinu přípravy totiž zaspíte, a to bez nadsázky :-) Pokud totiž vlastníte mísu s přesným ohřevem KitchenAid nebo multifunkční hrnec (též "pomalý hrnec"), nemusíte se o proces přípravy nijak starat - tihle krasavci všechno zajistí za vás :-)
Ingredience:3kg švestek (vypeckovaných)
0,7 -1 kg cukru (podle vyzrálosti švestek)
skořice, vanilkový lusk, hřebíček, badyán
1-2 lžíce bílého rumu
200 g kvalitní belgické hořké čokolády (min. 80%)
Postup:
Švestky vypeckujte, vložte do KitchenAid mísy s přesným ohřevem (nebo do multifunkčního hrnce KitchenAid - též tzv. "pomalého hrnce"), zasypejte cukrem, kořením a promíchejte.
Vařte 8-10 hodin při teplotě okolo 90 stupňů (program LOW).
Po uplynutí této doby zkontrolujte strukturu, odeberte přebytečnou tekutinu (sirup*), promíchejte a vařte dalších 4-5 hodin, do zhoustnutí povidel. Polovinu povidel pak rozmixujte pomocí tyčového mixéru, přilijte rum, zasypejte nalámanou čokoládou a promíchejte se zbylou nerozmixovanou částí povidel. Ještě horká povidla pak plňte do sklenic.
*sirup získaný během procesu vaření povidel skladujte v ledničce a využijte jej k přípravě výborné podzimní limonády
Skleničky si pak můžete různě ozdobit, např. látkovými kloboučky a můžeme podarovat přátele domácím jedlým dárkem :-)
***
Poznámka: První vaření provádím vždy v noci. Před spaním vše připravím do ohřevné mísy nebo multifunkčního hrnce KitchenAid a ráno je práce na povidlech z 80% hotová :-)
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření