ŠVESTKOVÁ POVIDLA S BELGICKOU ČOKOLÁDOU

Nejlepší období pro přípravu povidel nadchází ve chvíli, kdy švestky projdou prvním mrazíkem. Takové jsou totiž nejlepší, protože jsou nejsladší, a poznají se podle toho, že jsou malinko scvrklé u špičky. Způsobů přípravy povidel existuje celá řada, stejně tak receptů, variant a příchutí...Já se s vámi podělím o svou nejoblíbenější variantu povidel, a to o švestková povidla s belgickou čokoládou, protože kombinace švestek a kvalitní čokolády je u mě prostě top :-)

Rovněž samotný proces přípravy je v případě těchto mých oblíbených povidel jednoduchý - většinu přípravy totiž zaspíte, a to bez nadsázky :-) Pokud totiž vlastníte mísu s přesným ohřevem KitchenAid nebo multifunkční hrnec (též "pomalý hrnec"), nemusíte se o proces přípravy nijak starat - tihle krasavci všechno zajistí za vás :-)
 

 IMG_9201


Ingredience:

3kg švestek (vypeckovaných)
0,7 -1 kg cukru (podle vyzrálosti švestek)
skořice, vanilkový lusk, hřebíček, badyán
1-2 lžíce bílého rumu 
200 g kvalitní belgické hořké čokolády (min. 80%)

 

Postup:

Švestky vypeckujte, vložte do KitchenAid mísy s přesným ohřevem (nebo do multifunkčního hrnce KitchenAid - též tzv. "pomalého hrnce"), zasypejte cukrem, kořením a promíchejte.

 

IMG_9204
 

Vařte 8-10 hodin při teplotě okolo 90 stupňů (program LOW).  


KA_PHMB_display_20pcorr2_VK
 

Po uplynutí této doby zkontrolujte strukturu, odeberte přebytečnou tekutinu (sirup*), promíchejte a vařte dalších 4-5 hodin, do zhoustnutí povidel. Polovinu povidel pak rozmixujte pomocí tyčového  mixéru, přilijte rum, zasypejte nalámanou čokoládou a promíchejte se zbylou nerozmixovanou částí povidel. Ještě horká povidla pak plňte do sklenic.

*sirup získaný během procesu vaření povidel skladujte v ledničce a využijte jej k přípravě výborné podzimní limonády
 

IMG_9487
 

Skleničky si pak můžete různě ozdobit, např. látkovými kloboučky a můžeme podarovat přátele domácím jedlým dárkem :-)

***

Poznámka: První vaření provádím vždy v noci. Před spaním vše připravím do ohřevné mísy nebo multifunkčního hrnce KitchenAid a ráno je práce na povidlech z 80% hotová :-)
 

KA_PHMB_4.8L_2_07pc_VK



Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření


 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít