VELIKONOČNÍ - tvořící a ochutnávací workshop
Dne 26.3.2018 se konal v Prachaticích "VELIKONOČNÍ - tvořící a ochutnávací workshop".
Lektorkami byly:
Lucie Jahelkové z FoodBodyLife – odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, poradce, kouč, lektor, foodbloger a Zuzka Barborková - specialista přes vše sladké.
Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky. Jsou to svátky JARA, které oslavují probouzení přírody, její plodnost, naději a lásku.
Účastníci workshopu oslavili nadcházející „VELIKONOCE“ přípravou velikonočních dobrot, ochutnávkou, dobrou náladou, ...
Ochutnávalo se:
velikonoční dort ve tvaru mrkve, mazanec, slané semínkové pohoštění, dortík na špejli
MRKVOVÝ KRÉM
Ingredience:2 kg mrkve
750 ml smetany na vaření
250 ml mléka
3 litry vody + bujon
4 velké cibule
3,5 lžičky uzené papriky
150g másla
pepře
sůl
Postup:
Pokrájíme nahrubo cibuli a dáme do hrnce s rozehřátým máslem.
K orestované cibuli přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, uzenou papriku a znovu asi 10 minut restujeme.
Vše zalejeme připraveným vývarem a necháme 20 minut vařit doměkka.
Poté vše v hrnci promixujeme tyčovým mixérem do hladka.
Smetanu s mlékem dobře rozmícháme a poté opatrně vmícháme do polévky. Polévku dochutíme solí, pepřem a podáváme.
SLANÁ PAŽITKOVÁ BUCHTA
Ingredience:
350g hladké mouky
2 lžičky soli
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička maďarské papriky
2 vejce (žloutky zvlášť a z bílku utvořit sníh)
250ml podmáslí/kefíru
175 ml mléka
100g strouhaného sýra
125 ml oleje
pažitka
Postup:
Do mísy vmícháme hladkou mouku, sůl, papriku, mléko, olej, pažitku, žloutky a mléko.
Z bílků vyšleháme ručním mixérem tuhý sníh a přidáme do připravené směsi.
Plech nebo formu vysteleme pečícím papírem, nalejeme připravené těsto.
Pečeme na 170 stupňů – 30 min.
TĚSTOVINOVÝ SALÁT S JABLKY, SÝREM, ŠPENÁTEM (POLNÍČKEM) + PEČENÝ KRÁLÍK
Ingredience salát:
1 kg těstovin
sůl
pepř
200g baby špenátu nebo polníčku
5 jablek
100g mandlových lupínků10 jarních c
ibulek
400g nivy
Zálivka salát:
6 lžic citronové šťávy
4 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
Ingredience pečený králík:
králík
plátky slaniny
sůl
voda
Postup salát:
Uvaříme těstoviny, scedíme a nasypeme do mísy.
Cibulku, jablka a nivu nakrájíme na kostičky, přidáme špenát nebo polníček.
Těstoviny a připravenou směs smícháme, přidáme pepř a sůl dle chuti a zalejeme připravenou zálivkou.
Můžeme podávat i samostatně se semínkovým nebo žitným chlebem.
Postup pečený králík:
Králíka omyjeme, nasolíme, na každou nohu vložíme plátek slaniny.
Dáme do pekáče, podlejeme sklenkou vody a zaklopíme alobalem.
Pečeme 3 hodiny na 150 stupňů.
Poté odkryjeme a dopečeme na 200 stupňů 30-35 min.
Podáváme s připraveným těstovinovým salátem.
Vše co si účastníci uvařili se nachystalo do krabiček domů.
VŠEM děkujeme za přítomnost, za úžasnou atmosféru, za pomoc při úklidu a těšíme se na příště - 23.4. POMERANČOVÝ WORKSHOP
Workshop byl podpořen:
KitchenAid www.kitchenaid.cz
FOOD.BODY.LIFE – poradna nového životního stylu Prachatice
Luboš Vymazal – KitchenAid, Vyškov (www.kitchenaid.cz)
Krebul o.p.s. www.krebul.cz
Fresheria Netolice - dodávka zeleniny a koření