VELKÝ NEBO MALÝ, anebo jak si správně vybrat kuchyňský robot do DOMÁCNOSTI

Mezi vaše nejčastější dotazy patří: 

"Jaký robot si mám vybrat? Máte k dispozici tolik typů a já se v tom nevyznám..."

Abychom vám rozhodování alespoň částečně ulehčili, zde je shrnutí naší nabídky.
 

Kitchenaid-112_large.17757



Pro DOMÁCÍ použití je určena řada ARTISAN a na tyto přístroje je záruka 5 let. Zde si můžeme vybrat z modelů o o objemu mísy 4,8l a 6,9l. Specialitou do domácnosti je i menší řada MINI o objemu mísy 3,3l. U limitovaného modelu o objemu mísy 4,3l je záruka 2 roky.

.

Do PROVO (restaurace, cukrárny, školy, školky apod.) je určen model HEAVY DUTY, který se výkonem od Artisanu téměř neliší. Rozdíl je v jednodušším provedení, kde nejsou přítomny designové prvky a rovněž je dostupný v menším množství barevných variant. Záruka na tyto přístroje je pouhý 1 rok!

 

Model PROFESSIONAL je rovněž určen do provozu, speciálně tam, kde jsou vyžadovány bezpečnostní prvky jako bezpečnostní rychlovypínač či ochranná klec.

 

Přídavné příslušenství je použitelné u všech těchto typů kuchyňských robotů KitchenAid (u modelu Professional je při použití některých typů příslušenství nutné demontovat ochrannou klec).

   


Teď se podíváme, jak to s těmi typy robotů konkrétně je, proč je dostupných rovnou devět typů kuchyňských robotů a co všechno zvládnou. 

5ksm175psca_f_hub

   
  


KitchenAid "MINI"

(model 5KSM3311)

objem mísy 3,3 l

 

5KSM3311X_a-l-m

Nejmenším zástupcem řady domácích kuchyňských robotů je tzv.  MINI, který je o 20% menší a o 25% lehčí než "Malý Artisan". Tenhle "mrňousek", jak mu přezdíváme, je ideální volbou pro lidi, kteří žijí sami nebo v páru a chtějí zpracovávat menší množství surovin, či se často stěhují za prací a chtějí mít ve své kuchyni snadno přenosné vybavení.

I tento model rozhodně dělá své rodině KitchenAid náležitou čest, a je opravdu šikovný. Nečekejte "kulturistu", extra velké množství nezvládne, ale za to vás podrží vždy a za všech okolností, ať už se s jeho pomocí rozhodnete dělat cokoli. 

5KSM3311XHW_MixerMini_Profil.10675

Více o tomto typu kuchyňského robotu zde: MINI

*

Další informace k "MINI":

1) příkon 250 W (motor stejnosměrný proud, přímý pohon)

2počet otáček 40 - 200 / rychlost 1-10

3objem mísy 3,3l

4) materiál motorové jednotky - kovová

5) celokovová konstrukce - robustní, stabilní a odolný

 6) planetární mixování - rychlé a důkladné míchání

7) do multifunkčního místa robotu lze upevnit širokou škálu volitelného příslušenství, díky kterému můžete s robotem strouhat, krouhat, krájet, lisovat, mlít a ještě mnohem více 

8) záruka - 5 let

9) max. kapacita 680 g mouky (cca 1,3 kg kynutého těsta a 1,8 kg dortového těsta)

8 bílků velikost M

 



 

tzv. "Malý Artisan"

(model 5KSM95)

objem mísy 4,3 l

Další článek o srovnání modelů robotů zde: http://blog.kitchenaid.cz/archiv/6147

 

5ksm150-c-l-m

 

Edice malého Artisanu 5KSM95, který je velikostně a výkonnostně totožným jako modely o objemem mísy 4,83 l (další info níže u modelu 4,83l), ovšem s tím rozdílem, že součástí modelu je mísa pouze o objemu 4,3 l.

To však nic nemění na tom, že i přes tento drobný rozdíl je stroj stále tím výkonným a spolehlivým pomocníkem.

A pokud byste přece jen z něj toužili mít model o objemu mísy 4,83 l, stačí si vybrat ze široké nabídky nerezových, keramických či skleněných mís a v mžiku si dle své nálady vytvoříte klasický model 4,83 l s benefitem, že takový zaručeně nikdo jiný nemá.  :-)  

*

Další informace k robotu:

 

1) velmi tichý a výkonný 275W motor (10 rychlostí 58 - 220 ot/min. )

2) přímý pohon konstruován ozubenými koly namísto běžného řemene (vyšší účinnost)

3) celokovová konstrukce, hmotnost 10,46 kg a protiskluzová gumová podložka - robustní, stabilní a odolný 

4objem mísy 4,3 l

5) planetární systém mixování  - rychlé a důkladné míchání

6) standardní vybavení:  nerezová lesklá mísa 4,3l, plochý šlehač, balonová metla, hnětací hák, nalévací štít

7) nadstandardní vybavení: nerezová lesklá mísa 3 l (5KB3SS), plochý šlehač se stěrkou (5KFE5T)

8) do multifunkčního místa robotu lze upevnit širokou škálu volitelného příslušenství, díky kterému můžete s robotem strouhat, krouhat, krájet, lisovat, mlít a ještě mnohem více 

9) záruka - 2 roky

10) pro mixování až do hmotnosti 0,87 kg mouky (cca 1,7 kg kynutého těsta a 2,4 kg dortového těsta)

 12 bílků velikosti M

šlehačka 1 l  

Limbo-Grenadine-01 (1)



tzv. "Malý Artisan"

(modely 5KSM156, 5KSM175, 5KSM185)

objem mísy 4,83 l

Další článek o srovnání modelů 4,83 l zde: http://blog.kitchenaid.cz/archiv/6147

 

5ksm150-c-l-m

 

Ve všech případech se jedná o tentýž model se stejným výkonem i objemem mísy 4,83 l. Rozdíl je pouze v základní výbavě a v provedení pracovní mísy, respektive v materiálu mísy. Samostatně lze zakoupit skleněné  i keramické mísy. 

 

Všechny uvedené přístroje přístroje jsou jinak zcela totožné, stejný výkon, stejný tvar i velikost. Logo na stříbrném proužku okolo hlavy robotu je stříbrné a vystouplé.

Hnětací háky a plochý šlehač jsou potaženy nepřilnavou nylonovou vrstvou s výjimkou modelu 5KSM185, kde všechny háky a šlehače jsou NEREZOVÉ! 

Pracovní mísa o objemu 4,83 l:

 

Model  5KSM156  "Matně perlová" je řazena do tzv. "svatební edice"a v provedení s matnou skleněnou mísou

Model 5KSM175 disponuje lesklou nerezovou mísou

Model 5KSM185 disponuje novým designem nerezové mísy, která je matná broušená

*

Základní vybavení jednotlivých modelů:

 

5KSM156  "Matně perlová":  matná skleněná mísa o objemu 4,83 litru, poklop na mísu, plochý šlehač, hnětací hák, balónová metla (neobsahuje nalévací štít, plochý šlehač se stěrkou a nerezovou lesklou mísu o objemu 3l). Hnětací hák a plochý šlehač jsou potaženy nepřilnavou nylonovou vrstvou. 

    5KSM175: lesklá nerezová mísa o objemu 4,83 l, nerezová mísa o objemu 3 l, plochý šlehač, hnětací hák, plochý šlehač se stěrkou, nalévací štít, balónová metla. Hnětací hák, plochý šlehač a plochý šlehač se stěrkou jsou potaženy nepřilnavou nylonovou vrstvou. Tento model tedy disponuje kompletní výbavou!

5KSM185: broušená nerezová mísa o objemu 4,83 l, další nerezová lesklá mísa o objemu 3 l, balónová metla, hnětací hák, plochý šlehač, nalévací štít (neobsahuje plochý šlehač se stěrkou). Hnětací hák, plochý šlehač a balonová metla jsou vyrobeny z nerezu, tudíž vhodné pro mytí v myčce. 

*

Další informace k "Malému Artisanu" (platí pro všechny typy):

 

1) velmi tichý a výkonný 300W motor (10 rychlostí 58 - 220 ot/min. )

2) přímý pohon konstruován ozubenými koly namísto běžného řemene (vyšší účinnost)

3) celokovová konstrukce, hmotnost 11,3 kg a protiskluzová gumová podložka - robustní, stabilní a odolný 

4) planetární systém mixování  - rychlé a důkladné míchání

5) nadstandardní vybavení:  nerezová lesklá mísa 3 l (5KB3SS), plochý šlehač se stěrkou (5KFE5T), nalévací štít (5PKN1PS) 

6) do multifunkčního místa robotu lze upevnit širokou škálu volitelného příslušenství, díky kterému můžete s robotem strouhat, krouhat, krájet, lisovat, mlít a ještě mnohem více 

7) záruka - 5 let

8) pro mixování až do hmotnosti 1,2 kg mouky (cca 2,25 kg těsta)

 12 bílků velikosti M

šlehačka 1 l

5KSM175PSSP_3-4.12909


question

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY:

 

1) Není výkon 300 W nějak málo??? Utáhne to i těsto na vánočku?

Odpověď: Není to málo, a těsto na vánočku robot opravdu bez problémů utáhne. Zvládne také těsto na chléb, těsto na linecké cukroví, a když na to přijde, tak i potahovou hmotu

Co se výkonu týče, zde budu citovat kolegu Tomáše Vymazala, který se k tomuto tématu velmi trefně vyjádřil na tiskové konferenci:

"Nenechte se nachytat prodejci. Ti často používají příkon jako oblíbený prodejní argument z toho důvodu, že jde obvykle o vyšší číslo než samotný výkon kuchyňského robotu. Vyšší číslo na první pohled vypadá lépe. Klíčové je však pochopit, že příkon je jen údaj o průměrné spotřebě elektrické energie při používání přístroje za určitou dobu. Udává se ve wattech a neříká nám nic o výkonu motoru. Neplatí zde pravidlo, čím větší příkon tím větší výkon. Výkon motoru je podstatný parametr - objasňuje, jakou sílu má robot při zátěži."

2) Proč se rameno robota kývá?

Odpověď: při tuhosti a hmotnosti těsta se někde musí kinetická energie projevit. Když si tedy robot v míse přehazuje kilo tuhého těsta, je jasné, že se mu bude lehce kývat hlava. I s vámi by přece lehce zalomcovalo, kdyby vám někdo do rukou hodil kilo těsta, nebo kdybyste si jej dokonce přehazovali z jedné ruky do druhé.  Kývání hlavy robotu tedy ničemu nevadí, robot se opravdu nerozbije, je na takovou práci stavěn.

 

3) Když si koupím robot s nerezovou mísou, bude na něj pasovat i skleněná?

Odpověď: ano, bude.  Na "Malý Artisan" pasují všechny typy pracovních mís o objemu 4,83 l (skleněné, keramické i kovové). Je tedy jedno, který z modelů zvolíte, mísy se dají vzájemně kombinovat. K těmto modelům si navíc můžete pořídit také 3 l nerezovou mísu nebo mísu o objemu 4,28 l.

 

ka_2015_standmixer_4-8l_ok_l05pc_vk



tzv. "Velký Artisan"

(model 5KSM7580)

objem mísy 6,9 l

5ksm7580-c-l-m

 

Model 5KSM7580 disponuje lesklou nerezovou mísou o objemu 6,9 l.

 

Další informace k "Velkému Artisanu":

1) extrémně tichý motor (10 rychlostí  40 - 200 ot/min.

2) výkon 1,3 koňské síly (970 wattů)

3) celokovová konstrukce včetně převodové soustavy - robustní, stabilní a odolný

4)  hmotnost 12,6 kg a protiskluzová gumová podložka

5) planetární systém mixování  - rychlé a důkladné míchání

6) standardní vybavení: hnětací hák (5K7SDH), plochý šlehač (5K7SFB), šlehací metla(5K7EW) a nalévací štít (5K7PS), nerezová mísa o objemu 6,9 litru (5KR7SB)

7) do multifunkčního místa robotu lze upevnit širokou škálu volitelného příslušenství, díky kterému můžete s robotem strouhat, krouhat, krájet, lisovat, mlít a ještě mnohem více 

8) záruka - 5 let

9) pro mixování až do hmotnosti 2,2 kg mouky (3,3 kg těsta)

19 bílků velikosti M

1,9 l šlehačky

5KSM7580CA_sideR.303


question

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY:

 

1) Uhněte "Velký Artisan" těsto lépe?

Odpověď: Rozdíl nepoznáte. U obou typů ("Velký" i "Malý") je konzistence i kvalita těsta je totožná. Tedy žádnou vánočku se super schopnostmi vám Velký Artisan nevytvoří. Jeho benefit je pouze v tom, že vám zpracuje téměř dvojnásobné množství surovin, takže zatímco "Malý Artisan" uhněte jednu vánočku,  "Velký Artisan" zvládne dvě.  

2) Když nemá "Velký Artisan" výklopnou hlavu, bude stabilnější?

V tomto případě si můžete být jisti, že oba typy robotů sedí na kuchyňské lince jako přibité. 

U "Velkého Artisanu" se vám zase může kývat mísa, pokud budete zpracovávat větší množství tuhého těsta. Tak či tak, je to v pořádku, nemusíte se bát, neboť při tuhosti a hmotnosti těsta se opět někde musí kinetická energie projevit. 

 

KitchenAid kuchyňské roboty v současné podobě jsou na trhu již 80 let! A to, že zůstaly nezměněné, jen dokazuje, že jejich kvalitě můžete opravdu důvěřovat!

ka_2015_standmixer_6-9l_ok_03pc_vk


Doufáme, že jsme vám alespoň trošku ulehčili rozhodování a brzy vám bude moci nový parťák doma pomáhat. 

 
 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít