KUCHYŇSKÝ ROBOT KITCHENAID: Když začne zlobit, aneb "Jak jej zase dostat do formy"

Všechny roboty jsou z továrny nastaveny tak, aby šlehač nenarážel na dno mísy.
Občas se ale však přece jen může stát, že se robot rozhodne tzv. „jít vlastní cestou“, a může se Vám stát, že se metla začne odírat o mísu,
nebo začne robot při hnětení těsta kývat hlavou, což také není to, čeho bychom zrovna chtěli docílit, že? :-)
Proto jsme si pro Vás připravili jednoduchý foto návod, jak přimět robota k poslušnosti doma, vlastními silami.

 

Cook_Like_a_Pro_Dough_Hook_6855



TIP č.1

KDYŽ ROBOT KÝVE HLAVOU:

      

Převraťte robot vzhůru nohama, a opatrně jej položte na podložku nebo utěrku, abyste při manipulaci nepoškrábali lak.

Uprostřed nohy zahlédnete malý šroubek, označen šipkou (foto01). Ten utáhněte nadoraz. Pokud je uvolněný, hlava se může při hnětení těsta kymácet. Utažením tento problém odstraníte :-)

10683618_1545168605696900_8135907319245883897_o
 



TIP č.2

KDYŽ SE ZAČNE ODÍRAT METLA O MÍSU NEBO NAOPAK NEDOLÉHÁ

   

Zvedněte hlavu robotu (foto 01). V kloubu uvidíte malý šroubek, který má všechno na svědomí :-) (foto02)

Do kloubu lehce vsuňte šroubovák, abyste nepoškrábali lak (foto03), a velice zlehka a pomalu jemně otočte šroub v požadovaném směru podle popisku (foto04). Šroubem otáčejte o milimetry!!!

Rozhodně se nejedná o šroub, který musíte utáhnout nadoraz! Hlava robotu by vám pak spadla až na dno mísy :-) Průběžně provádějte zkoušku, zda je nyní šlehač/metla a miska v pořádku, aby nedocházelo k odírání.

Postup samozřejmě platí i v opačném případě, kdy je zase metla příliš daleko od mísy..

Základní pravidlo zní:

Pokud se odírá metla o mísu, šroubujte v protisměru hodinových ručiček. Pokud metla naopak nedoléhá, šroubujte po směru hod.ručiček :-)
 


 



TIP č.3

KDYŽ SE ROBOT Z NIČEHO NIC ZASTAVÍ A JIŽ NELZE ZNOVU SPUSTIT

        
Málokdy se stane, že by robot KitchenAid Artisan potřeboval něco vyměnit nebo opravit. Ovšem někdy se i při správném používání může stát, že vám robot zničehonic přestane fungovat. „Čím je to způsobeno?“, ptáte se nás pak mnohdy v telefonu.

Odpověď je jednoduchá: Robot většinou náhle přestane fungovat v případě, že potřebuje vyměnit „uhlíky“.

Při denním používání se totiž tato součástka díky střetu s rotorem motoru postupně lehce odírá, a jakmile ztratí na většině své délky, robot přestane fungovat. Délka nového uhlíku je cca 2cm. Výměnu zvládnete hravě doma, a vyhnete se tak dlouhému čekání na opravu ze servisu. Výměna je následující: Odšroubujte oba šrouby z každé strany robotu (foto 01 a 02). Na šroubu je na pružince uchycen uhlík (foto 03). Pružinku ze šroubu odejměte – nový uhlík je již připevněn k pružince, není tedy nutné stávající pružinku uschovávat (foto04).

POZOR! Vždy dbejte na to, abyste nový uhlík umístili stejným směrem, jakým jste jej vytáhli! Každý robot může mít uhlík otočen rozdílně, a vzhledem k tomu, že uhlík nemá pravidelný tvar, je potřeba jej zasunout pod stejným úhlem, jinak vám robot i nadále nebude fungovat (foto05). Délka nového uhlíku včetně jeho nepravidelného tvaru je zřetelná na fotografii 06.

POZN. K VÝMĚNĚ JE VŽDY ZAPOTŘEBÍ 2 KUSŮ. Uhlíky se prodávají po kusech zde
 



TIP č.4

KDYŽ BĚHEM POUŽÍVÁNÍ PŘÍSTROJE NĚCO SKŘÍPE A VRŽE

        
Někdy se i při sebelepší údržbě může stát, že Vám robot začne vydávat praskavé, skřípavé či vrzavé zvuky. Nejčastější příčinou jsou usazeniny pod úchytem na mísu.

Při velmi častém používání se usazeniny nahromadí již za pouhý měsíc (a je jedno, zda robot po každém použití čistíte a leštíte, nebo ne...). Zrníčka mouky a jiných přísad si vždy najdou způsob, jak se dostat přesně tam, kde je chceme nejméně :-) Řešení je pak jednoduché: Šroubovákem odšroubujte šroubky držící úchyt mísy (foto 01 - kde jsou dobře patrné usazeniny jak na těle robota, tak i na spodní straně nerez úchytu), všechny části dobře očistěte (foto 02), a nezapomeňte ani na šroubky. Ideálně je před zpětným našroubováním promažte (foto 03).

 

4



TIP č.5

KDYŽ SKLENĚNÁ MÍSA SPRÁVNĚ NESEDÍ

      

Pokud vlastníte robot Artisan se skleněnou mísou, může se Vám občas stát, že Vám mísa začne zobáčkem odírat tělo robotu.

Jednou z příčin může být špatně nastavený závit mísy (přílišným opakovaným dotahováním mísy). Zde je jednoduchý návod, jak si mísu přenastavit zpět do správné polohy.


5


KDYŽ SKLENĚNÁ MÍSA SPRÁVNĚ NESEDÍ II.část

Tento tip je pro opět majitele skleněných mís k robotu Artisan.
 

Pokud máte mísu již delší dobu, může se Vám při častém používání stát, že již nedrží tak jak má, a začíná se zobáčkem či úchytem nebezpečně přibližovat k noze robotu a hrozí poškrábání či oťukání laku. Příčinou může být stržený závit mísy, a tudíž si nemůžete mísu nastavit jako ve zveřejněném tipu výše. To však není důvod k panice, protože si naštěstí můžete upravit i samotnou základnu robotu, a to pootočením držícího kovového disku na noze robotu o jednu, či rovnou dvě otočky (podle potřeby). Pomocí křížového šroubováku pomalu odšroubujte všechny tři šrouby držící kovový disk (foto 01), úplně jej z robotu sundejte a pečlivě obě části vyčistěte (foto 02 - mezi diskem a prohlubní v noze robotu se může usazovat mouka, cukr či jiné práškovité suroviny). Disk zpět nasaďte, ale tentokrát jej pootočte o jednu polohu dále a zpět zašroubujte (foto 03). Původní i následná poloha jednoho z výstupků je označena puntíkem. Mísu pak zašroubujete v jiném úhlu, než při předešlém nastavení, a zobáček i úchyt budete mít v poloze, jakou jste si přáli.


6

 

POKUD JSTE ZDE NENALEZLI ŘEŠENÍ VAŠEHO PROBLÉMU S KUCHYŇSKÝM ROBOTEM KITCHENAID:

Kontaktujte naše servisní oddělení na telefonním čísle:

+420 731 640 555

profil  

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít