ŠPALDOVÝ TOUSTOVÝ CHLEBA
Domácí pečivo je základ. Vím, že se asi trochu opakuji, ale je to skutečně tak. Kromě domácích housek, baget, koláčů a bábovek, které se již zde na blogu objevily, peču také snídaňový toustový chléb.
Tentokrát jsem pekla ze špaldové mouky, a jsem si jistá, že jakmile si jej doma upečete také, už nebudete chtít jiný - s kupovaným pečivem se totiž nedá ani v nejmenším srovnávat!
Suroviny
- 200 g špaldové mouky
- 60 g hladké pšeničné mouky
- 100 g mléka
- 60 g vlažné vody
- 25 g rozpuštěného másla
- 1 lžička cukru do kvásku
- 25 g vejce (rozšlehat vidličkou, zbytek nechat na potření)
- 1 lžička soli
- 15 g droždí
Postup:
Všechny uvedené suroviny zpracujte pomocí kuchyňského robotu KitchenAid v kompaktní hladké těsto, a nechejte alespoň hodinku kynout na teplém místě. Po vykynutí jemně ručně propracujte (vyženete z těsta vzduchové bublinky) a vytvarujte podlouhlý bochánek, který následně vložte do KitchenAid formy na toustový chléb. Ve formě pak nechejte dokynout dalších asi 30-45 min. Před pečením potřete žloutkem, vložte do trouby vyhřáté na teplotu 180 stupňů a pečte přibližně 30 minut.
Rada: na spodek trouby během pečení položte kastrůlek s horkou vodou (bude pečivo nadýchanější).
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření