VÝROBA DOMÁCÍHO OŘÍŠKOVÉHO MÁSLA

Oříšková másla a jejich výroba již zde na blogu byla vzpomenuta několikrát, přesto je to stále neuzavřené téma, proto jsem se rozhodla věnovat mu samostatný a důkladně rozepsaný příspěvek :-)

 

Přístroje, které můžete použít pro výrobu domácího oříškového másla jsou tyto:

(v závorce počet hvězdiček podle kvality výsledného oříškového másla)

_______________

Tyčový mixér se sekací nádobkou (**)

tycmen

 

Sekáček (**)

chopper
 

Food processor 5KFP1644 KitchenAid (****)

food2 

 

Power Plus stolní mixér (s pěchovadlem)  (*****)

5KSB8270-l-m

_____________
 



Teď už však k jednotlivým (nejčastěji připravovaným) oříškovým máslům...


Chpt_ButtersDipps_ps





ARAŠÍDOVÉ MÁSLO
 

1782560_1572725152941245_4247582957188452017_o

 

Jak na to:

Zakoupila jsem si neloupané pražené arašídy, které jsem pečlivě vyloupala a zbavila také hnědé slupky. Pokud nemáte pražené arašídy, opražte je na suché pánvi (na mírném plameni, dokud nebudou ze všech stran zlatavé). Důležité je sekat arašídy až úplně vychladnou! Pak teprve se mohou arašídy nasypat do nádobky a mixovat. Nejdříve arašídy rozmixujte na jemno (obr. 1-3), až se postupně začnou lepit k sobě a držet při sobě v hrudkách... (obr. 4) Pokračujte v sekání tak dlouho, dokud směs nebude hladká. (obr. 5) Poté přidejte med a sůl, a ještě chviličku mixujte, aby se vše spojilo.

Pokud mixujete v sekáčku nebo s pomocí tyčového mixéru, je vhodné přidat do směsi zmíněnou lžičku medu nebo rýžového sirupu, případně lžičku oleje (např. lněný chutná v kombinaci s arašídy úžasně), aby vám vznikla krémovější konzistence.  Pokud ovšem použijete food processor nebo dokonce "krále oříškových másel" mixér Power Plus nebo Artisan 5KSB4026, nic kromě arašídů a špetky soli (či hořké čokolády pro sladkou verzi na způsob nutelly) nepotřebujete a výsledkem bude dokonale hladká textura. Čas přípravy arašídového másla pomocí mixéru Power Plus (obr. níže) a Artisan 5KSB4026 je navíc pouhá jedna minuta! :-)

16265570_1841039176109840_844605951887226161_n
 




KEŠU MÁSLO
 

11836756_1650632625150497_2430469090235457832_n
 

 

Postup:

Kešu oříšky (1 menší hrnek) jsem namočila na dvě hodiny do vody, zcedila a následně rozmixovala podle postupu uvedeného u arašídového másla. Vznikne Vám hladká hmota, která se dá dobře roztírat. Pokud chcete řidší konzistenci, můžete přidat trochu oleje (např. lněného, nebo oleje z hroznových semínek) či naopak sirup, v zákoutích webu jsem již zahlédla mnoho variant včetně přidávání teplé vody, tedy shrnu klasickou větou: "fantazii a chutím se meze nekladou". Mně např. chutná jemně osolené mořskou solí.
 




LÍSKOOŘÍŠKOVÉ MÁSLO / NUTELLA

Samostatná kapitola je výroba lískooříškového másla.

Zde již doporučuji použít pouze FOOD PROCESSOR nebo mixér Power Plus. S tyčovým mixérem či sekáčkem byste jej sice zvládli také, ale dle níže přiložených fotografií je zřejmé, že výsledná textura není nic moc, nemluvě o trápení přístroje, který bude při výrobě na pokraji sil, proto k výrobě lískooříškového másla sekáček ani tyčový mixér  NEDOPORUČUJI! Lískové oříšky jsou zkrátka příliš tvrdé a těžce zpracovatelné pro malé přístroje. Alespoň oproti kešu oříškům a arašídům rozhodně. Tyčový mixér mi to také dal náležitě znát, a určitě už do toho znovu nepůjdu. Ani výsledná konzistence nebyla tak krásně hladká jako u food processoru, který ji měl dokonale hladkou, a to nemluvím o mixéru Power Plus, který vytvořil nadýchaný hladký lískooříškový krém za dvě a půl minuty!

 

Postup přípravy lískooříškové nutelly:

Neloupané lískové oříšky (asi 1 hrnek) jsem opražila  v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca na deset minut, dokud jim nezačaly praskat slupky. Ještě horké oříšky jsem pak zabalila do čisté utěrky a rukama pořádně promačkala pod různými úhly - slupky se tak samy oddělily od oříšků. Pokud nějaká slupka zůstane, vůbec to nevadí. Naopak, výsledná chuť bude o to zajímavější.

Tyčový mixér: Oříšky jsem pak vsypala do sekací nádobky tyčového mixéru KitchenAid a opět postupovala podle bodů uvedených u arašídového másla. Zkrátka sekejte a sekejte, dokud nebude hmota jemná. Poté jsem přidala lžíci kokosového oleje, 1/2 lžičky mleté vanilky a rýžový sirup (můžete použít i klasický cukr) a znovu mixovala, dokud se složky nespojily. Pro výrobu nutelly pak do másla přidejte lžíci kvalitního kakaa a kdo chce, může přidat také čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni (nebo v míse s přesným ohřevem). Nutella se pak bude lépe roztírat. Někdo také nahrazuje kondenzovaným mlékem (tuto variantu jsem vyzkoušela u food processoru  viz. níže).

 

ORISKOVA-MASLA_TYCAK

Výroba lískooříškového másla pomocí tyčového mixéru KitchenAid.
 


Food processor: S food processorem byla výroba lískooříškového másla doslova hračkou. Na rozdíl od tyčového mixéru se ani trochu nezapotil, spokojeně si vrněl a samotná výroba zabrala třetinu času. Postup byl opět stejný, jen jsem tentokrát místo kokosového oleje a rýžového sirupu použila plechovku kondenzovaného slazeného mléka. Tato varianta pochopitelně sklidila větší úspěch než zdravá verze, kterou jsem připravila s pomocí tyčového mixéru :-)

 

ORISKOVE_MASLO_FP
 



Power Plus Mixér: Co se týče přípravy lískooříškové nutelly s použitím mixéru Power Plus, tak zde uvedu jen jediné: pohádka.

Ořechy opražíte, oloupete slupky, nasypete do nádoby, spustíte program drcení ledu, párkrát použijete pěchovadlo a za minutu a půl máte hotovou lískooříškovou hmotu (obr.1). Přidáte dvě lžíce kokosové pasty, nebo oleje, lžíci BIO kakaa a trochu kokosového cukru či lucumy a znovu spustíte program na drcení ledu ale již po minutě vypnete (obr. 2). HOTOVO.

 

20170818_141051


Tužší lískooříšková pasta před přidáním ostatních ingrediencí


20170818_142016


Hotová lískooříšková nutella (po přidání kokosové pasty, kakaa a kokosového cukru)
 

ChocolateHazelnut_butter_hero


Poznámka: od roku 2020 je na trhu mixér 5KSB4026, který zvládne stejně dobře výrobu oříškového másla jako jeho větší bráška Power Plus. Můžete se o tom přesvědčit v článku ZDE.

 



Ať už se rozhodnete pro přípravu oříškových másel použít kterýkoli z uvedených přístrojů , získáte spolehlivého parťáka do kuchyně :-)

Nejlepších výsledků však dosáhnete při použití food processoru 5KFP1644 nebo výkonných mixérů KitchenAid.

Pokud však nedisponujete prostornou kuchyňskou linkou a potřebujete spíše menší přístroj, sáhněte po tyčovém mixéru nebo sekáčku. S přípravou lískooříškového másla vám sice moc nepomohou, ovšem kešu máslo a arašídové máslo zvládnou.  Kromě toho vám připraví také datlovou pastu, raw dezerty, pomazánky apod.

 




NutButter


Pro KitchenAid napsala: Bloggerka Terka

 

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít