Falafel
Falafel je zdravé a chutné vegetariánské jídlo z cizrny pocházející ze Středního východu. Je zde oblíbený zvláště jako pochoutka na ulici.
Ingredience:
2 šálky namočené cizrny
1 polévková lžíce hladké mouky (může být i cizrnová)
1 vejce
1 šálek nasekané jarní cibulky
1/2 šálku nasekané petrželky
4 stroužky nasekaného česneku
1 polévková lžíce mletého římského kmínu
2 lžičky soli
1/2 lžičky pepře
špetka chilli
olej na smažení
Postup:
Cizrnu namočíme přes noc, pak slijeme vodu a buď rozmačkáme nebo rozmixujeme v mixéru.
Poté přimícháme mouku, vejce, na jemno nasekanou cibulku, petrželku, česnek, osolíme a přidáme zbytek koření.
Tvoříme kuličky nebo placičky, které osmažíme v oleji na středním plameni dozlatova.
Podáváme v pita chlebu jako plněnou kapsu nebo jen s bramborami či zeleninou.
Na Středním východě se servírujte s okurkovým salátem a rajčaty.
Dobrou chuť!