BEZLEPKOVÉ MAKOVO-OŘECHOVÉ MUFFINY
Makovoořechové muffiny můžete upéct na plechu nebo v koláčové formě. Navíc jsou zcela bez lepku, recept totiž neobsahuje žádnou mouku.

Ingredience:
Těsto:
140 g cukru moučka
6 vajec
140 g mletého máku
140 g mletých ořechů
30 g postrouhané čokolády
citrónová kůra
mletý nebo čerstvě roztlučený hřebíček a skořice
Dokončení:
sklenička marmelády
200 g čokolády nebo hotové polevy
Postup:
Papírové košíčky vyložte do formy na muffiny. Nebo větší plech vyložte pečícím papírem a předehřejte troubu na 190˚.
Postrouhejte ořechy a čokoládu a umelte mák, pokud jej nemáte pomletý již koupený.
Ve hmoždíři roztlučte koření.
Rozdělte vejce. Žloutky dejte do robotové mísy a spolu s cukrem šlehejte do husté světlé pěny. Bílky šlehejte ve vysoké nádobě do hustého sněhu.
Do ušlehané žloutkové směsi přidejte menší půlku čajové lžičky hřebíčku a stejné množství mleté skořice, mák, ořechy, čokoládu, sníh z bílků a lehce vše promíchejte.
Rozdělte do košíčků nebo nalejte na plech, rovnoměrně rozetřete a vložte do trouby.
Během pečení zkuste doprostřed těsta zapíchnout špejli. Pokud není po vytažení od mokrého těsta, můžete pečení ukončit, jinak nechte ještě chvíli dopéct a test se špejlí opakujte.
Upečené košíčky vyjměte z trouby, nechejte vychladnout.
Povrch potřete marmeládou, kterou si nejdříve rozmíchám, lépe se pak roztírá. Nejraději mám rybízovou.
Marmeládu polejte rozehřátou čokoládou nebo polevou.
Dobrou chuť!

Recept pro Vás vytvořila Zdeňka Mazúrová z blogu „Liščí mlsání“, autorka knih o bezlepkovém pečení.

Ingredience:
Těsto:
140 g cukru moučka
6 vajec
140 g mletého máku
140 g mletých ořechů
30 g postrouhané čokolády
citrónová kůra
mletý nebo čerstvě roztlučený hřebíček a skořice
Dokončení:
sklenička marmelády
200 g čokolády nebo hotové polevy
Postup:
Papírové košíčky vyložte do formy na muffiny. Nebo větší plech vyložte pečícím papírem a předehřejte troubu na 190˚.
Postrouhejte ořechy a čokoládu a umelte mák, pokud jej nemáte pomletý již koupený.
Ve hmoždíři roztlučte koření.
Rozdělte vejce. Žloutky dejte do robotové mísy a spolu s cukrem šlehejte do husté světlé pěny. Bílky šlehejte ve vysoké nádobě do hustého sněhu.
Do ušlehané žloutkové směsi přidejte menší půlku čajové lžičky hřebíčku a stejné množství mleté skořice, mák, ořechy, čokoládu, sníh z bílků a lehce vše promíchejte.
Rozdělte do košíčků nebo nalejte na plech, rovnoměrně rozetřete a vložte do trouby.
Během pečení zkuste doprostřed těsta zapíchnout špejli. Pokud není po vytažení od mokrého těsta, můžete pečení ukončit, jinak nechte ještě chvíli dopéct a test se špejlí opakujte.
Upečené košíčky vyjměte z trouby, nechejte vychladnout.
Povrch potřete marmeládou, kterou si nejdříve rozmíchám, lépe se pak roztírá. Nejraději mám rybízovou.
Marmeládu polejte rozehřátou čokoládou nebo polevou.
Dobrou chuť!

Recept pro Vás vytvořila Zdeňka Mazúrová z blogu „Liščí mlsání“, autorka knih o bezlepkovém pečení.