13. 10. - 20. 10. 2024. Nakupujte celý týden s 20% slevou. KÓD: ONADNES20

BEZLEPKOVÝ CITRÓNOVÝ KOLÁČ

Když bylo naší nejmladší dceři 14 měsíců, přestala jíst, nehrála si, byla apatická, unavená, více pila, než jedla. Lékař nám tvrdil, že je léto a kdo by měl v takovém horku chuť k jídlu.

Později se potvrdila celiakie, na kterou jsem lékaře od samotného začátku upozorňovala. Holčička měla veškerou ztrátu živin, první měsíc jedla po lžičkách mléko pro nedonošené děti. Postupně jsme však začali zařazovat další potraviny, samozřejmě bezlepkové. Museli jsme být velmi trpěliví, ale po několika měsících jsme měli opět holčičku, která si hrála, byla veselá a hlavně jedla!

Tak se zrodila myšlenka pomoci takto dalším, kteří se ocitli ve stejné situaci jako já. Usnadnit celiakům situaci, kterou prožívají, kdy se ptají: „Jak to zvládnu? To nedokážu. Nejde to.“ Nemusíte procházet různými pokusy, nezdary a trably. Nemusíte se obávat pustit se do pečení z bezlepkové mouky. Předkládám vám recepty, které jsem již mnohokrát vyzkoušela. Upravila. Znovu pekla a zkoušela. Vše by se vám podle těchto receptů mělo podařit. Nabízím vám vyšlapanou a tu nejkratší cestu, na kterou jste se dostali, abyste měli úspěch a hlavně si pochutnali. Získáte bonus, protože budete vědět, jaké ingredience si samy do pečení dáte.
 

DSC_0418


Pie de limón / Citrónový koláč

Ingredience:

Korpus
320g bezlepkové mouky Jizerka zlatá
125g másla
70g cukru
1 vejce
Citronová kůra


Náplň:

1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
Šťáva ze 2 velkých citrónů


Merengue:

6 bílků
400g cukru krupice
 


Ze všeho nejdřív si předehřejte troubu na teplotu 180°C.
Připravte si formu o průměru 28 centimetrů, vymažte ji máslem a vysypejte moukou.
Přebytek mouky vyklepněte. 
Všechny ingredience na korpus zpracujte v kuchyňském robotu KitchenAid pomocí plochého šlehače v drobivější těsto.
 

dsc7


Hotové těsto namačkejte pomocí prstů do formy až po okraj.

DSC_0255
dscdsc55


Vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 11 minut.
 

dsc8
 

Pro přípravu citrónového krému si v míse rozmíchejte kondenzované mléko se šťávou z citrónů.
 

DSC_0305
 

Bílky vyšlehejte spolu s cukrem ve vodní lázni do pevné husté bílé hmoty.
 

dfsc3
 

Předpečený koláč vyjměte z trouby a teplotu snižte na 95°C. Na korpus nalijte a rozetřete citrónový krém.
 

dsc5
 

Následně na krém navrstvěte sníh pomocí stěrky nebo zdobícího sáčku.
 

DSC_0374 DSC_0377
 

Vložte péct do trouby na dalších 8-10 minut. Po uplynutí této doby zvyšte teplotu na 150°C a pečte ještě další 4 minuty, aby sníh krásně zrůžověl. Po upečení koláč vyjměte, nechejte zchladnout a před podáváním jej vložte alespoň na 1-2 hodiny do lednice (můžete jej mít v lednici i přes noc).
 

DSC_0407 DSC_0418 DSC_0439 DSC_0459



Recept pro Vás připravila Zdeňka Mazúrová z blogu Liščí Mlsání, lektroka na kurzech bezlepkového pečení a autorka
kuchařky Bezlepkového slavnosti.
 

  

Produkty použité v receptu:
Ruční šlehač KitchenAid v odstínu "královská červená"
Kuchyňský robot KitchenAid Artisan 6,9 l v odstínu "královská červená"



Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít