BEZLEPKOVÝ DORT "BLACK FORREST"

Na tento dort se chystám již téměř dva roky! Dali jste mi výzvu v podobě bezlepkového dortu, tak jsem tyto dva nápady spojila a udělala bezlepkový schwarzwaldský dort! Než se pustíte do přípravy, přečtěte i pár řádků o historii. :-)
 

Jako první ho připravil roku 1915 cukrář Josef Keller v porýnském Bad Godesbergu. Název byl nejspíš inspirován použitím višňové pálenky, která je pod názvem kirschwasser. Je tu ale i varianta, která poukazuje na metaforu ženského tradičního kroje z oblasti pohoří Černého lesa (Schwarzwald). Ačkoliv má dort název “Černý les”, měl by dominovat bílou barvou, proto netřeba obalovat ho čokoládovými hoblinkami kolem dokola. Korpus by měl obsahovat minimálně 3% kakaa a tradičně se skládá ze tří korpusů.


DSC_0106


Ingredience:

Na vysoký dort průměr 15 – 17 cm (nebo na nižší a širší dort průměr 19 – 23 cm)

225 g kokosové mouky
120 g kakaa van Houten
1,5 lžičky jedlé sody
0,5 lžičky prášku na pečení z vinného kamene
1 lžička soli
230 g másla
300 g cukru dark muscovado (nebo třtinového)
9 vajec od slepic z volného výběhu
1 lžička vanilkového extraktu
315 ml plnotučného mléka
100 ml 31 – 33% smetany
50 g kokosového oleje (rozpuštěného)3 lžíce třešňovice (pro
tradiční alko verzi)
Sklenička nakládaných třešní / višní
50 g cukru
½ lžičky skořice500 ml šlehačky
Cukr pudrový dle chuti
1 vanilkový lusk nebo lžička přírodní vanilkov
é esence
Třešně a 70% čokoláda na ozdobu


Postup:


Zavařené třešně vypeckujte a s 250 ml šťávy a cukrem pomalu svářejte do hustší konzistence. Bude to trvat asi 30 minut. Nebojte se použít metlu nebo šťouchadlo a třešně při vaření rozmačkat. Až bude směs viditelně hustší (trochu tekutější než marmeláda), sundejte ji z ohně a nechte vychladnout.

Vejce si vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte z lednice přes noc. Troubu si předehřejte na 160 stupňů. Formy si vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Je to sice pracnější, ale já to tak dělám nejraději. Kdybych formu vysypala moukou, korpus bude mít na sobě moučnou krustu a to nemám moc ráda. Nejdříve si vystřihnu kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Poté si vystřihnu 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a z jedné strany ji nastříhám do hloubky pouze asi 1 cm. Poté vezmu tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepím na vnitřní stranu formy. Nastříhané části mi dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola. Na takto připravený boční papír dám kolečko, které jsem si ještě pro jistotu ze spodní strany namazala máslem, aby mi na dně dobře drželo.
 

DSC_0594
 

Ve větší míse smíchejte kakao, mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl. Máslo a kokosový olej rozehřejte a dejte stranou. Smetanu smíchejte s mlékem a vanilkovým extraktem. Vejce šlehejte v míse stolního mixéru (pomocí plochého šlehače) asi 3 minuty samotné, poté po částech přidejte cukr.
 

DSC_0580
 

Šlehejte do pěny, bude to trvat asi 8 minut. Poté za stálého míchání přilévejte máslo, kokosový olej a nakonec lehce vmíchejte suché ingredience.
 

DSC_0581
 

Hotové těsto vlijte do připravených forem. Jaké formy použijete – to je na vás. Já mám tři stejně velké, proto si je vždy „vytáruju“ na váze a do každé dám stejné množství těsta. Můžete ale vzít jednu širší formu a upéct korpus, který pak jednou nebo dvakrát proříznete, záleží na vaší fantazii :-) Pečte v troubě na 170 stupňů asi 40 minut. Zda je korpus hotový poznáte pomocí špejle. Ta by měla po vytažení z korpusu být čistá.
 

DSC_0604
 

Na krásně vyšlehanou šlehačku si připravte čistou nerezovou mísu, kterou před použitím dejte alespoň na 10 minut do lednice. Na šlehání použijte balónovou metlu. Na kuchyňskou utěrku si kápněte trochu octa (nejlépe bílého vinného) a metlu i mísu pro jistotu vytřete. Do ledové mísy vlijte šlehačku a šlehejte ji do polotuha, poté přidejte cukr moučku (přidáváte-li) a došlehejte ji do tužší konzistence. Dejte si přitom pozor, abyste z ní neměli máslo :-)
 

DSC_0133
 

Korpusy seřízněte, abyste všechny měly hezky rovné. Pokud si přejete tradiční alko verzi, prokapejte je třešňovicí. Korpusy dále promažte šlehačkou a rozvařenými třešněmi. Vršek ozdobte čerstvými třešněmi a hoblinkami z čokolády. Pokud nechcete „naháče“, omažte dort šlehačkou i kolem dokola :-)
 

DSC_0155



 Recept pro Vás vytvořila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook“ http://catandcook.cz/

 

 


Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít