Chcete míchat ty nejlepší koktejly? Připravte si melounovo-okurkový shrub

K základnímu vybavení baru patří vedle bází na koktejl, tedy tvrdého alkoholu, i nejrůznější modifikátory, jež tvoří tři stavební složky každého drinku: kyselou, sladkou a hořkou. Sem patří zejména ovocné šťávy (nejčastěji z citrusů), bittery (hořčidla typu Angostura), simple syrup i samotný cukr a všemožné likéry, ale také zjemňovače: třeba vaječné bílky nebo smetana. A sem můžeme zařadit i zapomenutou a znovuobjevenou sladkokyselou pochutinu jménem shrub.
 

Tekutá kuchařka a koktejl

Osvěžující a chutný koktejl připravíte snadno.
 


Co je shrub, čti šrab?

Kdybyste otevřeli nějakou koktejlovou kuchařku z 19. století, na shrub tam stoprocentně narazíte. Technika je ale mnohem starší. Před existencí ledniček to byl jeden z mála způsobů, jak uchovávat čerstvé ovoce.

Bartendeři s napomádovanými vlasy, kníry jako řídítka, v naškrobených košilích a dlouhých zástěrách (tak nějak si naše předky představujeme – ale ono se toho zase moc nezměnilo, že?) je naházeli do džbánu s vlažnou vodou, zasypali cukrem a nechali zkvasit v octový sirup neboli shrub.

Fun fact: V angličtině shrub znamená křoví, původ slova je ale z arabštiny (sharāb) a jeho význam je prostě „pít“.

Fermentace v gastronomii znovu frčí. Kvasí se všechno možné. Ostrá kyselá chuť je zase in a barmani samozřejmě nemohou zůstat pozadu. Shruby zažívají renesanci, a proto byste i vy měli svůj domácí bar o tuto frajeřinu určitě obohatit.




Jak si doma vyrobit melounovo-okurkový shrub

Moderní shrub se zpravidla dělá tak, že si nejdříve uvaříte sladký ovocný sirup, ten scedíte a smícháte s (opravdu) kvalitním octem, který fermentaci trochu pomůže. Nejlepší je vinný a jablečný, ale klidně se dá experimentovat i s balzamikovým.

My si ho uděláme na studeno a použijeme u toho blender. Díky tomu v něm zůstane větší množství vitamínů, živin a hlavně ovocné chuti. Kromě blenderu bude potřeba ještě trychtýř a sítko na scezení. Z ovoce vybereme osvěžující meloun a doplníme ho o salátovou okurku.
 

Krájení okurky

Synonymum pro svěžest!

 

Shruby ale můžete vyrábět prakticky z čehokoliv, tradičně se dělají například z rybízu, malin a dalších bobulovin. Krom ovoce a zeleniny do něj lze přidat i koření: kardamom, skořici, anýz, bazalku, tymián, mátu nebo chili (ocet a chili je překvapivě dobrá kombinace).

Nejdivnější recept, na který jsme zatím narazili, je rajčatový shrub s kmínem, koriandrem, pepřovými vločkami, skořicí a worchestrovou omáčkou. Prý se hodí do piva. Kdo ho první zkusí?

Důležité je vždycky správně vychytat poměry – rebarborový shrub bude potřebovat asi více cukru než ten náš sladký melounový koktejl.
 


Kolik čeho bude potřeba?

  • 180 g salátové okurky
  • 510 g vodního melounu
  • 540 g cukru krystal
  • 150 ml bílého vinného octu


Jak to smíchat?

  1. Okurku oškrabte, meloun vykrojte a zbavte semínek.
  2. Všechno nakrájejte na větší kousky a spolu s vinným octem v blenderu dohladka rozmixujte.
  3. Kašičku sceďte přes sítko, vraťte zpátky do blenderu a přidejte k ní cukr.
  4. Ještě jednou ji rozmixujte a shrub je na světě. Teď už ho stačí jenom přelít do lahve nebo zavařovačky.



Co si ze shrubu můžete doma připravit?

Shrub vám může v lednici ležet i pár týdnů, ale proč by tam měl jenom ležet? K čemu se tedy dá použít? V prvé řadě jej můžete prostě popíjet se sodovkou. Fermentované potraviny a nápoje jsou extrémně zdravé: pomohou se zažíváním, posílí imunitní systém a (i bez alkoholu) zvednou náladu.

Ze shrubu si můžete, stejně jako Naty na videu, vyrobit melounovo-okurkový sorbet. Stačí jej naředit vodou v poměru 2:1 a šoupnout na noc do mrazáku. Jestli jste na sladké, využijete jej i jako topping na zmrzlinu nebo cheesecake.
 

Nakrájený meloun v misce

Meloun je skvělý do salátů, zmrzlin, ale také koktejlů.


Ze všeho nejvíce vás ale jistě zajímá jeho kombinování s alkoholem. Rovnice na nejlepší koktejly ze shrubu je jednoduchá:
  • 60 ml báze (tvrdého alkoholu),
  • 15 ml shrubu,
  • 15 ml likéru,
  • pár kapek nebo zástřik bitteru.

Takhle si můžete namíchat třeba zajímavé Martini. Ze samotného vermutu (nebo sherry) se shrubem a sodou vzniké také bezva osvěžující fizz.



Shrub se hodí na výrobu mocktailů

To, že je mocktail (tedy nealkoholický koktejl) bez jediné promile, neznamená, že s ním musí být nuda. Se shrubem z něj můžete udělat něco víc než jen limonádu. Úplně nejjednodušší recept na mocktail vypadá následovně:

  • 1 díl shrubu,
  • 4 díly sody, toniku nebo zázvorového piva,
  • ovoce či zelenina,
  • rozdrcené bylinky.



Recept na melounovo-okurkový shrub a další recepty na koktejly najdete v knize Tekutá kuchařka

 

Melounovo-okurkový shrub pro vás nachystali Lidi z Baru (toho, který neexistuje). Najdete jej v knize Tekutá kuchařka, jež vznikla při první jarní vlně nuceného pobytu mimo hospody.

Ti nejlepší barmani z pěti nejlepších brněnských barů si řekli: „Když nemůže host do baru, musí bar za hostem.“ Výsledkem je více než 80 receptů na klasické i signature drinky, jež si doma zvládnou připravit i úplní laici. S knihou dostanete také přístup ke stovce videí a videoreceptů, jež vás provedou světem mixologie.

  Zdroj fotografií: KitchenAid, Tekutá kuchařka, Lidi z baru, Unsplash
Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít