ČOKOLÁDOVÝ DORT S ARAŠÍDOVÝM MÁSLEM

Pro milovníky čokolády a arašídového másla je tento dort značka ideál :-) Dělala jsem jej strejdovi k 50.narozeninám a všem tak moc chutnal, že jsem se rozhodla podělit o recept i s vámi :-)

 dsc_0694


Ingredience:

80 g másla
270 g hladké mouky
65 g kakaa Van Houten
1,5 lžičky jedlé sody
1,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva
340 g třtinového cukru
špetka mořské soli
2 velká vejce (100 g)
200 – 220 ml mléka
150 ml horké silné kávy – viz TIP


Na krém:

350 g másla
500 g mascarpone
60 – 80 g kakaa 
Cukr moučka (jemný)Vanilková pasta / semínka
z 1 vanilkového lusku


 Dále:

350 g arašídového másla
75 g 70% čokolády
45 g máslaCukrářské zdobící sáčky
Pečící papír
Květiny nebo ovoce na ozdobu



TIP1: Na kávu je nejlepší použít espresso z kávovaru nebo kávu z French Pressu či Moka Expressu, nicméně můžete udělat i kvalitní rozpustou (já mám M&S).

 TIP2: Nenahrazujte vanilkovou dřeň nebo semínka z lusku umělým aromatem, který prodávají v supermarketech. Je to jako nebe a dudy. Až poznáte chuť pravé vanilky, budete vědět proč :-)



Postup:

Vejce vyjměte z lednice a nechejte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě (ideálně je ponechte mimo lednici přes noc). Troubu si předehřejte na 175 stupňů. Formy si vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Možná to zní zvláštně, ale já to tak dělám. Kdybych formu vysypala moukou, korpus bude mít na sobě moučnou krustu a to nemám moc ráda.

TIP: Nejdříve si vystřihnu kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Poté si vystřihnu 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a z jedné strany ji nastříhám do hloubky pouze asi 1 cm. Poté vezmu tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepím na vnitřní stranu formy. Nastříhané části mi dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola. Na takto připravený boční papír dám kolečko, které jsem si ještě pro jistotu ze spodní strany namazala máslem, aby mi na dně dobře drželo.

Máslo rozpusťte na mírném plameni a poté nechejte zchladnout. Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid prosejte mouku, kakao, kypřící prášek, jedlou sodu a přidejte cukr a sůl. Promíchejte pomocí plochého šlehače, dokud se směs nesjednotí.

Mléko a vejce pokojové teploty smíchejte a rozkvedlejte ve druhé míse pomocí balónové metly. Po částech přilijte také zchladlé rozpuštěné máslo a opět řádně promíchejte. Takto zpracovanou tekutou směs následně postupně přilévejte do suché směsi a míchejte. Postupně přidávejte také horkou kávu a pokračujte v míchání, dokud nebude směs homogenní.
 

dsc_0159 
 

Těsto pak rozdělte do dvou forem a pečte v troubě cca 40 – 50 minut. Zda je korpus upečený poznáte vpíchnutím špejle do středu těsta. Pokud ji vytáhnete čistou, korpus je hotový. :-)

 Po upečení přesuňte korpusy na mřížku a nechte zcela vychladnout. Poté sejměte pečící papír a vršky korpusů seřízněte do rovna.

Máslo pokojové teploty šlehejte ve stolním mixéru po dobu cca 10 minut (zcela samotné). Několikrát stěrkou objeďte misku, aby se máslo šlehalo rovnoměrně.

Poté přidávejte postupně po lžících mascarpone. Vždy počkejte, něž se řádně zapracuje. Až budete mít směs spojenou, prosejte kakao a přidejte vanilku.

Opatrně zamíchejte (ručně nebo na první stupeň) a přidejte cukr podle chuti. Já jsem dala asi 200 g. Používám jedině "icing cukr" z M&S. Je na jemno namletý a krásně se v krému rozpouští, opravdu je nesrovnatelný s klasickým moučkovým, který je v krémech často cítit a nepříjemně „křupe“. Krém dejte na 8 – 10 minut ztuhnout do lednice a mezitím jej párkrát promíchejte, aby se neudělala krusta na povrchu.
 

chocolate_ganashe-7294 
 

S burákovým máslem se samozřejmě dá pracovat samostatně bez dalších úprav. Já jej do dortů dávám jen tak „surové“. Není tak sladké a přijde mi, že chuť dortu perfektně doladí. Na druhou stranu se někomu může zdát hodně lepivé. V takovém případě si vyšlehejte klasické máslo (cca 150 g, opět 10 minut jako u krému) a postupně přidávejte to burákové. Můžete přidat také trochu cukru.

 ...

Část kakaového krému (asi 1/10) si připravte do cukrářského sáčku. Na spodní korpus namažte burákové máslo / krém ve vrstvě cca 5 – 7 mm a ponechejte si asi centimetrový okraj. Na okraj nastříkejte krém kolem dokola tak, aby se burákové máslo nedostalo ven z vnitřku dortu. Přikryjte dalším korpusem a promažte kakaovým krémem. Na třetí korpus namažte opět máslo a okraje krémem a ten vrchní pomažte jen krémem. Nyní zahlaďte dort a pokuste se udělat ostré „hrany“. Zkuste se podívat na video zde: https://www.youtube.com/watch?v=3Karc9rn8HI. Duff ukazuje, jak správně zahladit dort „nahrubo“. Takto připravený dort dejte do lednice minimálně na 30 minut ztuhnout. Po této době jej opět namažte krémem a zahlaďte. Nyní už by hrany dortu měly prosvítat jen trochu :-) V této fázi jsem to nechala být a dala do lednice. Samozřejmě je možné dort zahladit potřetí, aby korpus nevykukoval :-)

Zatímco se dort chladí, si připravte čokoládu na polití. V kastrůlku se silným dnem si na mírném ohni rozpusťte čokoládu s máslem. Hned, jakmile se směs spojí, sundejte z plamene a nechte zchladnout tak, aby byla čokoláda stále tekutá. Dort vytáhněte z lednice a do středu nalijte čokoládu. Opatrně ji rozhrňte ke krajům tak, aby poleva sem tam stekla po hraně dolů.
 

dsc_0707
 

Pracujte rychle, čokoláda rychle tuhne! :-) Nakonec ozdobte květinami nebo ovocem nebo třeba zbylým krémem.
 

 dsc_0669
 

Důležitá věc! Dort je možné udělat i jako naháče – fantazii se meze nekladou :-) Krém i máslo je možné dát do zdobícího sáčku a udělat „hromádky“ místo promazávání korpusu a nechat jej tak nahý :-) Nebo ho prostě jen promazat a nechat tak... Je to určitě méně pracné.
 

dsc_0714



 Recept pro Vás vytvořila Ivana Jindřichová z blogu "Cat & Cook" http://catandcook.cz/

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít