DOMÁCÍ ROSTLINNÉ MLÉKO

Popularita rostlinného mléka v poslední době stoupá do závratných výšin, a to nejen z důvodu stále častější alergie na laktózu, ale také díky velmi populárnímu vegetariánskému životnímu stylu a bourání mýtů o prospěšnosti časté konzumace kravského mléka.

Nut_milk_hero


Ať už patříte do výše uvedených skupin, anebo chcete prostě jen vyzkoušet něco nového, pak jsou následující příspěvky určeny právě vám. Byla jsem zvědavá, zda je možné vyrobit např. mandlové mléko i bez profesionálních přístrojů určených speciálně na výrobu těchto nápojů, a rozhodla se zapřáhnout dva různé přístroje KitchenAid.  Výsledky jsou skvělé, a všem zúčastněným "ochutnavačům" z řad mých kolegů a kolegyň mléko velmi chutnalo.
 

Do výroby mléka jsem zapřáhla dva různé přístroje:stolní mixér Artisan (tzv. blender) a šnekový odšťavňovač Artisan Jak si jednotlivé přístroje s výrobou mandlové mléka poradily, se dozvíte na následujících řádcích.

 



KitchenAid mixér Artisan 5KSB5553

blender

MANDLOVE_MLEKO
 

Loupané mandle jsem nechala přes noc namáčet ve vodě, ráno jsem mandle zcedila a do přístroje vložila v poměru: 1 hrnek namáčených mandlí + 2 hrnky čerstvé vody (foto 1.). Při použití mixéru (tzv. blenderu) dbejte na to, abyste nepřekračovali rysku maximálního plnění, jinak vám samozřejmě nebude dostatečně těsnit víko a tekutina vám bude stříkat ven, či stékat po vnějších stěnách nádoby.  Každý přístroj je přizpůsoben určitému množství surovin, které je nutné dodržovat. Programy jsem volila postupně, od nejnižších otáček (cca 30 sekund u každého programu) až po nejvyšší, při kterých jsem mléko mixovala po dobu cca 1 minuty (foto 2.). Celková doba mixování byla necelé 3 minuty. Výsledkem bylo krásně napěněné mléko (foto 3.) s mírnou sedlinou. Pokud chcete mléko zcela bez sedlin, je potřeba jej zcedit – ideálně přes kus látky. Pro řidší mléko použijte následující poměr: 100 g neloupaných mandlí + 1 litr vody Dochutit můžete: javorovým/datlovým nebo jiným sirupem, vanilkovým luskem apod.
 




KitchenAid Nízkootáčkový odšťavňovač Artisan - 5KVJ0111

5KVJ0111-l-m

MANDLOVE_MLEKO2
 

Loupané mandle jsem nechala přes noc namáčet ve vodě, ráno jsem mandle zcedila a do přístroje vložila v poměru: 1 hrnek namáčených mandlí + 2 hrnky čerstvé vody. Použila jsem nejjemnější sítko na nejnižší propust dužiny, a na spodní nádobku pro stékání mléka jsem umístila také sítko na zachytávání pěny. Mléko jsem připravila ve „dvou kolech“. Nejprve jsem přístroj nechala zpracovat mandle, aby během lisování pustily olej (během zpracovávání jsem postupně přilévala zmíněné 2 hrnky vody, aby se mandlová drť v přístroji postupně smíchávala s vodou)..výsledkem bylo jemné mléko a velký obsah mandlové drti zachycené v sítku (foto 1.). Drť jsem sesbírala lžičkou (foto 2.) a společně s trochou vody nechala přístroj ještě jednou zpracovat. Vzniklo mi hustější, chuťově bohaté mléko s minimálním obsahem sedliny. Pro řidší mléko použijte následující poměr: 100 g neloupaných mandlí + 1 litr vody Dochutit můžete: javorovým/datlovým nebo jiným sirupem, vanilkovým luskem nebo přidat oblíbené ovoce a vytvořit si zdravý koktejl.
 

BananaPineappleBreakShake_P140094_10z
 

Tentýž postup můžete použít také u dalších surovin pro výrobu rostlinného mléka: mák, oves, sója, rýže apod. (ořechy a semínka přes noc namočte, obiloviny uvařte).
 


Edit:

Nabídku stolních mixérů KitchenAid obohatily nové přístroje:

 

Mixér Power Plus o výkonu 3,5HP a 24.000 ot./min.



 

Mixér Artisan o výkonu 1,5HP a 16.000 ot./min.


S ohledem na výše zmíněné tedy doplním:

S pomocí těchto novinek můžete rovněž připravovat rostlinná mléka, dokonce s mnohem lepšími výsledky než u původně zmíněného modelu Artisan 5KSB5553, který dosahuje max.11.500 ot./min.

Tedy polopaticky řečeno: Pokud použijete výše uvedené mixéry, mléko bude perfektně jemné, téměř bez sedliny. Stejně tak při přípravě oříškového másla si vedou oba mixéry na výbornou.  
 

Pro KitchenAid napsala: Bloggerka Terka

 

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít