MÁSLOVÉ BULKY
Domácí pečivo
03 července 2025
Suroviny ( cca 6 porcí)
Tangzhong
- 20 g hladké mouky
- 27 g vody
- 60 g mléka
Těsto
- 320 g hladké mouky
- Tangzhong
- 120 g mléka
- 3 g soli
- 6 g sušeného droždí
- 45 g másla
- 1 vejce
- 56 g cukru
Na posyp
- tmavý a světlý sezam
- žloutek
- máslo
Postup
Nejdřív si udělej moučnou kašičku neboli tangzhong. Do rendlíku dej hladkou mouku, vodu a mléko a na vyšším plameni šlehej do zhoustnutí. Nech kašičku v rendlíku vychladnout a mezitím si udělej těsto. Já těsto zadělávám v robotu KitchenAid a díky tomu, že je extrémně výkonný ti stačí jen 2-3 minuty hnětení. Do robota hoď hladkou mouku, vychladlý tangzhong, teplé mléko, sůl, sušené droždí, změklé máslo, vejce a cukr. Nech robota hnětat maximálně 3 minuty na rychlost 2 a pak ho nech kynout na teplém místě cca hodinu nebo až se těsto zdvojnásobí. Pak si těsto navaž na 100g kousky. Vyválej z nich pomocí stěrky hladké kuličky a vlož je na plech vyložený pečícím papírem. Zarkyté nech ještě kynout cca hodinu nebo než zdvojnásobí svůj objem. Pak potři rozšlehaným vajíčkem s troškou vody a posyp bulky sezamem. Troubu si předehřej na 200 stupňů Celsia (horní/dolní ohřev) a peč cca 15 minut dozlatova. Ještě horké bulky potři rozteklým máslem a nech vychladnou.
Dobrou chuť :)
Recept připravil Vojta Kanta- kantathechef
Videorecept najdete na našem Instagramu