HOVĚZÍ STEAK SE SALÁTEM Z PEČENÝCH PAPRIK S MÁTOU A CHIMICHURRI

Grill a barbecue
30 dubna 2018

Hovězí steak se salátem z pečených paprik s mátou a chimichurri Marek Pavala pro KitchenAid.cz1

Připravit dokonalý steak je tak trochu alchymie. Opravdu chutný a kvalitní steak je závislý na tom, jaký druh a typ masa zvolíte. Zde se rozhodně nevyplatí šetřit a kupovat maso v regálech hypermarketu. Kromě kvalitního masa musíte mít také kvalitní pánev, ideálně litinovou, kterou pro přípravu steaků používám nejraději.

 
Ingredience
 
  • 750 g hovězí maso na steak (svíčková, vysoký roštěnec, veverka, apod.)
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 6 snítek tymiánu
  • 2 stroužky česneku vcelku
  • 3 kostky másla
  • 3 žluté papriky
  • 1 malá hrst čerstvé máty
  • 1 velký svazek hladkolisté petržele
  • 1 malá hrst čerstvého oregana
  • 1 chilli paprička (nebo trocha chilli flakes)
  • šťáva z jedné poloviny citrónu
  • 1/2 malého panáka bílého vinného octaolivový 
  • olej
  • mořská sůl
  • čerstvě namletý černý pepř




Troubu rozehřejte na maximum, vložte do ní papriky důkladně potřené olivovým olejem, pečte, dokud povrch částečně nezčerná. Takto upečené papriky přemístěte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechejte zapařit – tak se uvolní slupka a půjde snadno stáhnout. Hotové papriky nakrájejte na nudličky a dochuťte solí, pepřem, olivovým olejem a nasekanou mátou.

Rozehřejte si grilovací pánev, dokud se z ní nezačne kouřit. Na takto rozehřáté pánvi začněte opékat maso, osolené, opepřené a potřené olivovým olejem. Jakmile povrch zezlátne do lákavé barvy, žár snižte a přidejte česnek, bylinky a máslo. Maso čas od času přelijte horkým máslem, obracejte jej a hlídejte stupeň propečení. Jakmile je při pomačkáni prstem pružné, ale lehce pevné, odstavte jej mimo plamen a nechejte pár minut odpočívat.

Zatímco maso odpočívá, připravte si chimichurri. Petržel, stroužek česneku, oregano, chilli, citronovou šťávu, vinný ocet a olivový olej důkladně rozmixujte pomocí mixéru.

 

IMG_1055

Odpočaté maso servírujte nakrájené na silnější plátky s bylinkovou chimichurri a paprikovým salátem.
 


Recept pro vás vytvořil Marek Pavala, šefkuchař, fotograf, vítěz 3. místa v soutěži Masterchef 2012 a tvůrce kočovné školy vaření Camp Fuego.

 

 

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít