Hovězí steak se salátem z pečených paprik s mátou a chimichurri
Připravit dokonalý steak je tak trochu alchymie. Opravdu chutný a kvalitní steak je závislý na tom, jaký druh a typ masa zvolíte. Zde se rozhodně nevyplatí šetřit a kupovat maso v regálech hypermarketu. Kromě kvalitního masa musíte mít také kvalitní pánev, ideálně litinovou, kterou pro přípravu steaků používám nejraději.
Ingredience:750 g hovězí maso na steak (svíčková, vysoký roštěnec, veverka, apod.)
2 snítky rozmarýnu
6 snítek tymiánu
2 stroužky česneku vcelku
3 kostky másla
3 žluté papriky
1 malá hrst čerstvé máty1 velký svazek hladkolisté petržele
1 malá hrst čerstvého oregana
1 chilli paprička (nebo trocha chilli flakes)
šťáva z jedné poloviny citrónu
1/2 malého panáka bílého vinného octaolivový
olej
mořská sůl
čerstvě namletý černý pepř
Postup:
Troubu rozehřejte na maximum, vložte do ní papriky důkladně potřené olivovým olejem, a pečte, dokud povrch částečně nezčerná. takto upečené papriky přemístěte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechejte zapařit – tak se uvolní slupka a půjde snadno stáhnout. Hotové papriky nakrájejte na nudličky a dochuťte solí, pepřem, olivovým olejem a nasekanou mátou.
Rozehřejte si grilovací litinovou pánev, dokud se z ní nezačne kouřit. Na takto rozehřáté pánvi začněte opékat maso, osolené, opepřené a potřené olivovým olejem.
Jakmile povrch zezlátne do lákavé barvy, žár snižte a přidejte česnek, bylinky a máslo.
Maso čas od času přelijte horkým máslem, obracejte jej a hlídejte stupeň propečení. Jakmile je při pomačkáni prstem pružné, ale lehce pevné, odstavte jej mimo plamen a nechejte pár minut odpočívat.
Zatímco maso odpočívá, připravte si chimichurri. Petržel, stroužek česneku, oregano, chilli, citronovou šťávu, vinný ocet a olivový olej důkladně rozmixujte pomocí mixéru.
Odpočaté maso servírujte nakrájené na silnější plátky s bylinkovou chimichurri a paprikovým salátem.
Dobrou chuť!
Recept pro vás vytvořil Marek Pavala, šefkuchař, fotograf, a vítěz 3. místa v soutěži Masterchef CZ/SK 2012.