HUMMUS Z ČERVENÉ ŘEPY
Jíme zdravě
24 dubna 2022
Červená řepa zažívá v současnosti renesanci pro svou přirozenou chuť a všestranné využití v kuchyni. Ve spojení s hummusem je pak skvělým zdrojem železa, proteinů a vlákniny.
Suroviny
- 200 g vařené cizrny
- 6 lžic olivového oleje
- šťáva z 1 citronu
- 4 lžíce tahini
- 3 červené řepy
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého kmínu
- ½ lžičky mletého koriandru
- sezamová semínka na ozdobu
Postup
Řepu nakrájíme na kousky, dáme do hrnce a zalejeme vodou tak, aby byla ponořená. Přivedeme k varu a vaříme cca 20 minut, dokud se nedá řepa propíchnout vidličkou. Tekutinu scedíme, ale ponecháme si ¼ šálku nálevu pro další přípravu. Řepu necháme vychladnout.Všechny ingredience a 2 polévkové lžíce odložené tekutiny vložíme do mixéru nebo food processoru a mixujte téměř do hladka. Pokud je směs příliš hustá, přidáme více tekutiny z červené řepy. Dáme do misky a ozdobíme sezamovými semínky, trochou olivového oleje, vločkami soli a citronovou kůrou.