JABLEČNÉ MÁSLO

Nenechejte se zmást názvem, nejde o máslo jako takové - není tam žádné mléko ani smetana, pouze jablka. Svou hustotou ovšem připomíná máslo, a skvěle se natírá na chléb - přesně jako máslo :-) Letošní úroda jablek se opravdu vydařila, a pokud máte ve sklepě zásoby, můžete vyzkoušet můj recept. Jablečné máslo je velmi populární v Anglii a Americe. Ideální je na dlouhá zimní období a skvěle vám zpestří snídaní nebo moučník.

K výrobě jsem použila KitchenAid mísu s přesným ohřevem, použít můžete i jiné pomalé hrnce. Je to skvělá věcička pro přípravu pokrmů, které si vyžadují pomalé vaření a rovněž stálou teplotu. Nemusíte se bát, že se vám něco připálí, že se obsah mísy přehřeje nebo dokonce přeteče. Já jsem vařila 16 dlouhých hodin a podstatnou část dokonce v noci a nic se nestalo. :-) 
 
 
a maslo poháre tri lep.
 

Ingredience :

6 středně velkých jablek
60 až 150 ml vody (použít však můžete také 100% jablečný džus)
300 g cukru
koření - hřebíček, skořice, nové koření nebo vanilka (záleží na vaší chuti a fantazii)

 

Postup:

Jablka omyjte a nakrájejte (slupku ponechejte).

Vložte do pomalého hrnce a přidejte vodu (nebo džus).
 

a maslo misa a jablk.
 

Vařte cca 12 hodin při teplotě 80°C, ideálně přes noc. Ráno vás probudí překrásná vůně, kterou vám "nasákne" celý byt.
 

a maslo časomiera + tepl.
 

Do směsi pak přidejte cukr a zvolené koření. Nastavte vaření na 95°C a vařte další 4 hodiny.
 

a maslo dovarené
 

Pokud chcete mít hladkou konzistenci, před druhým vařením směs rozmixujte tyčovým mixérem.
 

a maslo mix. jablk.
 

Počítejte také s tím, že během vaření se hmota zredukuje asi na polovinu.


a maslo jedne p. hoto. + kava
 

Hotové máslo poznáte tak, že když jej naberete lžící a otočíte dnem vzhůru, bude držet na lžíci jako přibité :-)
Jablečné máslo plňte do sterilizovaných sklenic a důkladně uzavřete.
 
 
a maslo poháre tri lep.
 
V nezavařených sklenicích vydrží máslo při uskladnění v lednici asi tři týdny, zavařené při uskladnění ve spíži asi rok. 
 
 
a maslo jeden po. + text
 
 
Nejlépe samozřejmě chutná natřené na krajíci domácího chleba :-)
 
 
a maslo chleba a poh.
 

Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/


 

 

 
Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít