JABLEČNÉ MÁSLO
Nenechejte se zmást názvem, nejde o máslo jako takové - není tam žádné mléko ani smetana, pouze jablka. Svou hustotou ovšem připomíná máslo, a skvěle se natírá na chléb - přesně jako máslo :-) Letošní úroda jablek se opravdu vydařila, a pokud máte ve sklepě zásoby, můžete vyzkoušet můj recept. Jablečné máslo je velmi populární v Anglii a Americe. Ideální je na dlouhá zimní období a skvěle vám zpestří snídaní nebo moučník.
Suroviny
- 6 středně velkých jablek
- 60 až 150 ml vody (použít však můžete také 100% jablečný džus)
- 300 g cukru
- koření - hřebíček, skořice, nové koření nebo vanilka (záleží na vaší chuti a fantazii)
Postup
Jablka omyjte a nakrájejte (slupku ponechejte). Vložte do pomalého hrnce a přidejte vodu (nebo džus). Vařte cca 12 hodin při teplotě 80°C, ideálně přes noc. Ráno vás probudí překrásná vůně, kterou vám "nasákne" celý byt. Do směsi pak přidejte cukr a zvolené koření. Nastavte vaření na 95°C a vařte další 4 hodiny. Pokud chcete mít hladkou konzistenci, před druhým vařením směs rozmixujte tyčovým mixérem. Počítejte také s tím, že během vaření se hmota zredukuje asi na polovinu. Hotové máslo poznáte tak, že když jej naberete lžící a otočíte dnem vzhůru, bude držet na lžíci jako přibité :-) Jablečné máslo plňte do sterilizovaných sklenic a důkladně uzavřete. V nezavařených sklenicích vydrží máslo při uskladnění v lednici asi tři týdny, zavařené při uskladnění ve spíži asi rok.
Nejlépe samozřejmě chutná natřené na krajíci domácího chleba :-)
Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/