BEZLEPKOVÝ JAHELNÍK
Ráda peču z netradičních surovin (pro ty z vás, kteří pravidelně navštěvují můj blog, to jistě není žádná novinka a proto ani dnešní recept nebude výjimkou.Moučník bez mouky, to je přesně to, co miluji! A do jahelníku navíc můžete dát v podstatě jakékoliv ovoce, které máte rádi. Já jsem zvolila blumy z farmářských trhů. Nejlépe si jej vychutnáte ještě teplý se lžičkou zakysané smetany a horkým kakaem.
Suroviny
- 300 g jáhel (v suchém stavu)
- 200 ml vody
- 250 ml mléka
- 3 vejce
- 3 lžíce medu
- 3 velké blumy (nebo jakékoliv jiné ovoce)hrst rozinek
- 1 lžíce skořice
- hrst nasekaných oříšků
- špetka soli
- máslo na vymazání formy
Postup
Jáhly spařte 2x vroucí vodou. Vsypte je do hrnce, přidejte mléko, vodu, špetku soli a přiveďte k varu. Vařte cca 10 minut doměkka a nakonec je nechte 5 minut dojít pod pokličkou. Uvařené jáhly nechte chvíli vychladnout a poté k nim přidejte 3 žloutky, 3 lžíce medu, rozinky, skořici a oříšky. Ze tří bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho opatrně do těsta. Směs rozprostřete do máslem vymazané pečící formy. Vršek jahelníku poklaďte nakrájeným ovocem a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 25-30 minut. Před podáváním ozdobte jahelník lžičkou zakysané smetany a posypejte skořicí.
Recept pro Vás vytvořila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“.