KRÉMOVÝ JOGURT

Výroba domácího jogurtu není tak těžká jak se zdá. A proč si nevyrobit vlastní, kvalitní bioaktivní jogurt s naprosto jasným složením.
My máme rádi jogurt hodně podobný jogurtu ze skla a tento je i o mnoho chutnější.
Vyrobit si ho můžete samozřejmě i bez použití např. jogurtovače, ale já používám můj oblíbený multifunkční hrnec.

 

Recept pro nás připravila: Žaneta Bubnová z FB skupiny Vaříme s KitchenAid
https://www.facebook.com/zaneta.bubnova

 

56391647_1988248174803465_3484950577236934656_n


 

Ingredience:

600 ml plnotučného mléka
100 ml smetany (já používám 33% a více, zajišťuje větší tuhost jogurtu)
80 g kondenzovaného salka
150 g řeckého jogurtu (příště už použijete svůj vlastní)


 

Postup:

Do multifunkčního hrnce vlijeme mléko, smetanu a salko. Zapneme program Jogurt krok 1,  tekutina se tak ohřeje na požadovanou teplotu.

 

56622589_369648100317974_393652577520058368_n
 

Ve chvíli, kdy se ozve pípnutí, přepneme hrnec na program Jogurt krok 2. Zapneme automatický míchač na pomalé otáčky. Mléko se začne chladit na 40°C.

 

55912386_385218208997342_6573370472124121088_n   
 

Požadované teploty 40°C dosáhneme asi po 30 minutách.

V troše mléka rozmícháme koupený (případně již dříve vyrobený) jogurt a směs vlijeme zpět do hrnce ke zbytku mléka. Krátce zamícháme míchacím ramenem, aby se nám nevytvořily hrudky, rameno odstavíme a nastavíme časovač na 8 hodin.  

Po 8 hodinách dáme hotový jogurt do připravených a řádně vymytých skleniček nebo velkého kelímku odkud si odbíráme požadované množství dle potřeby.

Pokud chceme jogurtu prodloužit trvanlivost, tak sterilujeme jako když zavařujeme kompoty apod.

 

56514067_1039271446274227_1420227964028583936_n
 

Tento krémový jogurt používám do desertů nebo jako chutný jogurt k snídani. 

Do salátů pak používám jogurt připravený pouze z 960 ml mléka a 100 ml bílého jogurtu s živými kulturami. Postup je stejný, přednastavená teplota kultivace hrnce je určena právě pro toto množství mléka. Výsledná konzistence je řidší. 

Pokud chcete použít větší či menší množství mléka, pak dle návodu k hrnci použijte kuchyňský teploměr, abyste zajistili ohřev mléka na 85°C před tím, než přejdete ke kultivaci (culture) krok 2.

 

56405453_258104998305224_8267380391996817408_nm

TIP: Pokud se vám jogurt nepovede udělat tuhý nebo si vyrobíte jen klasický řidší jogurt, můžete si připravit zdravý jogurtový nápoj:  

V mixéru rozmixujeme s jogurtem ovoce či marmeládu a po vychlazení máme výborný nápoj podobný activii. :-)

Přeji Vám dobrou chuť 

Žaneta🙂

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít