MDŽ: Proč slavíme tento svátek a co pro nás znamená dnes

Události
03 března 2023
Mezinárodní den žen, který se slaví každoročně 8. března, je příležitostí k oslavě, uznání a podpoře žen po celém světě. Tento den připomíná důležitost rovnoprávnosti pohlaví a jejího prosazování v různých oblastech života. MDŽ je tak významnou příležitostí k podpoře práv žen a k budování rovnoprávnější a spravedlivější společnosti.

Žena s květinou

Tradičním dárkem k MDŽ jsou květiny symbolizující lásku a uznání.

Historie Mezinárodního dne žen a jeho význam

Svátek Mezinárodního dne žen, zkráceně MDŽ, slavíme každoročně 8. března. Jeho historie sahá až do roku 1909, kdy se v New Yorku konala demonstrace stovky tisíc žen bojujících za lepší pracovní podmínky, volební právo a rovnoprávnost s muži. Tato demonstrace položila základy pro budoucí boj žen za jejich práva a vyrovnání společenského postavení.

V době socialismu se v Československu MDŽ slavil jako státní svátek, a to až do roku 1990. V tento den se konaly oficiální oslavy, které byly organizačně zajišťovány různými ženskými organizacemi. Tyto oslavy se většinou spojovaly s politickým programem a propagandou vyzdvihující úspěchy režimu v oblasti rovnoprávnosti žen. Zároveň však existovaly i alternativní akce, které se snažily upozornit na nedostatky reálného postavení žen v socialistické společnosti. Mnohé z nich položily základy pro další boj za rovnoprávnost žen.

Dnes je MDŽ symbolem hnutí za rovnoprávnost žen a mužů, stejně jako připomínkou významu a úspěchů žen v historii. Je to den, kdy si připomínáme boj a úsilí žen v minulosti i současnosti. Je to také den, kdy se zamýšlíme nad tím, jaké cíle stojí před ženami a jak můžeme společně pracovat na jejich dosažení. MDŽ je zároveň příležitostí projevit vděčnost a lásku k ženám, které vám stojí nejblíže.

Matka a dcera v kuchyni
Kuchyňské spotřebiče mohou usnadnit a zpříjemnit každodenní život.

Dárky k MDŽ a jejich význam

Karafiát se stal symbolem MDŽ od roku 1977, kdy ho portugalské ženy nosily jako protest proti režimu, který potlačoval svobodu projevu a politickou účast. Květiny obecně jsou pak tradičním dárkem k MDŽ. 

V současné době, kdy se ženy často ocitají na více pozicích najednou – jako matky, manažerky, podnikatelky a partnerky –, je důležité si uvědomit, že stále stojí před mnoha výzvami. S tímto vědomím jsou naše kuchyňské spotřebiče navrženy tak, aby usnadnily každodenní život moderní ženě i muži. Máme například kuchyňské roboty, které ušetří čas a zjednoduší přípravu jídla, nebo třeba mixéry a blendery, které umožňují rychle a snadno připravit lahodné smoothie či koktejly. Inspirovat se můžete také našimi dalšími tipy na dárky.

Ať už se rozhodnete pro květiny, nebo kuchyňský spotřebič, nezapomeňte, že MDŽ je především právě o uznání a respektu vůči ženám a jejich právům. Je to den, kdy si připomínáme, že každá žena má právo na stejné možnosti, stejné odměny a stejnou ochranu před diskriminací a násilím jako muži. Ať už tedy slavíte tento den jakkoliv, nezapomeňte, že každý z nás může být součástí boje za rovnoprávnost a může pomoci tuto vizi uskutečnit. 

Mezinárodní den žen tedy nejen připomíná význam rovnosti pohlaví, ale také nám dává příležitost oslavit ženy jako inspirativní, silné a inteligentní bytosti. Naše kuchyňské spotřebiče jsou zde, aby pomohly vytvářet nápadité pokrmy, trávit více času s rodinou i přáteli a zároveň aby nám dopřály více času pro jejich zájmy. 

V dnešní den bychom chtěli vzkázat všem ženám: Děkujeme vám, že jste tu a že nás inspirujete svou silou a odvahou. 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, Magnum Home




 
Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít