OŘÍŠKOVÁ MÁSLA vol. 2

Před nějakým časem jsem se na blogu KitchenAid rozepsala o výrobě oříškových másel (článek ZDE), a vzhledem k tomu, že popularita oříškových másel neustále stoupá, s čímž je spojena také narůstající intenzita dotazů na toto téma, rozhodla jsem se vytvořit další, tentokrát specifičtější příspěvek.

Specifický bude především tím, že jsem si sama na základě zkušeností z testování jednoho z "bivojů" domů pořídila, a to právě za účelem výroby oříškových másel, bez kterých si již svůj život ani nedokážu představit! Vzhledem k tomu, že jsem velice aktivní člověk, který chodí několikrát týdně do fitka, cvičí jógu, neustále lítá někde po lesích a v přírodě (a to nehledě na počasí), tedy podtrženo sečteno, denně spotřebuji spoustu energie, a proto pro mě oříšková másla představují ideální přísun energie, vitamínů, minerálů a bílkovin....

Takže, kdo to tedy u mě nakonec vyhrál? :-) Pokud hádáte mixér Power Plus, hádáte správně :-) (pozn. moje dřívější recenze na tento produkt ZDE)

A abych vás ve svém článku ještě více "bavila", připojuji malý report z mého víkendového tvoření pro lokální trhy s domácími výrobky, kterých jsem se zúčastnila minulý víkend.
 

20171001_104834


V praxi u mě příprava oříškových másel vypadá asi takto:



SLANÉ ARAŠÍDOVÉ MÁSLO NA TOASTY

Do mixéru KitchenAid Power Plus vsypu cca 750 g pražených nesolených arašídů (více než 750 g najednou zpracovávat nedoporučuji, výsledek není tak jemný a konzistentní - mám to již vyzkoušeno :-D ), přidám lžičku růžové himálajské soli, zavřu víko mixéru, odejmu nálevku a otvorem ve víku zasunu pěchovadlo....spustím program drcení ledu, pěchovadlem několikrát sesbírám ulpělé zbytky oříšků ze stěn a cca za minutu mám hotovo :-)
 

20170930_184958



ARAŠÍDOVÁ NUTELLA

Pokud se chystám vyrábět např. arašídovou nutellu, postup vypadá takto:

Do nádobky vsypu 750 g arašídů, přidám lžíci kokosového másla (skvěle chutná také olej z vlašských oříšků nebo lněný olej), dále přidám 30 g kvalitního BIO kakaa (na kakau nešetřete, je to hodně znát!), 100 g třtinového nerafinovaného cukru a případně špetku skořice či vanilky, přiklopím víkem, zasunu pěchovadlo a nejdříve pomalinku zpracuji při programu "čištění", který používá přesně to správné kolísání otáček pro rovnoměrné smíchání surovin, zhruba v polovině programu vypnu, přepnu na program drcení ledu, a nechám krasavce dokončit dílo :-)

Výsledkem je krásně tekutá nutella sametové konzistence a božské chuti :-) Másla samozřejmě budou ihned po zpracování trochu teplá, je to běžný jev, nesmíte proto oříšky zpracovávat příliš dlouho, k čemuž se časová jednotka programu na drcení ledu hodí nejlépe.


KEŠU MÁSLO

Kešu máslo připravuji z namočených kešu oříšků (cca 3 hodiny), přidám karamel nebo třtinový cukr, skořici či vanilku dle chuti a opět rozmixuji při použití programu na drcení ledu. Kešu oříšky mají tendenci tvořit lehce "gumovou" směs, pokud k oříškům nepřidáte žádný další olej, což já nedělám. Mám ráda čisté oříšky a olej přidávám pouze v případě, že do oříšků přidávám kakao a další sypké příměsi, aby se netvořily hroudy a konzistence zůstala tekutá.

Skvěle se tedy tímto způsobem (tedy bez přidání oleje na zředění) vyrábí také kešu sýr, který je parádně pevný a gumový :-)



Další alternativy jsou lískooříšková másla, másla z vlašských či pekanových ořechů atd. ...

Zde je však potřeba mít již nějaké základní znalosti v tématu přípravy oříškových másel, několikrát si vyzkoušet přípravu nejjednoduššího typu oříškových másel, kterým je arašídové máslo, a pak teprve se pouštět do přípravy másel z jiných oříšků, případně do přípravy chlavy apod., a především: Správně vytipovat poměr surovin, aby vám máslo netvořilo hroudy a chutnalo tak jak má :-)
 

20171001_104847
 

Mnoho fotek z víkendového tvoření nemám, jsou to "bleskovky" na mobilu,  ale snad i v této kvalitě alespoň trochu pomohou pro představu, jak taková příprava oříškových másel pomocí mixéru Power Plus vypadá :-) Je to prostě hračka... :-)

Víkend na trzích jsem si velmi užila, o oříšková másla byl velký zájem, a já tím pádem již nyní vím, čím obdaruji své příbuzné a blízké o vánocích :-)
 

Abych celé povídání uzavřela, podotknu, že kromě přípravy oříškových másel, se Power Plus "vyprsil" také s přípravou sametové a nadýchané zvěřinové paštiky, husí paštiky, paštiky z kuřecích jater, ale také tofu paštiky apod. ...

Zkrátka nový přírustek odstartoval sérii tvoření všeho druhu a pomáhá nám doma se vším, co sklidíme na zahrádce nebo sesbíráme v lese :-)
 

20170930_155125
 

Například z tohoto pečeného masa s hříbky vytvořil nadýchanou pěnu během několika sekund :-)
 

 hribky



Zkrátka, pokud milujete oříšky, baví vás improvizovat v kuchyni a tvořit zcela nové chutě, příchutě a varianty, neváhejte :-) Já jsem oříškovým máslům zcela propadla, a pokud máte obavy, zda přípravu zvládnete, věřte mi, že je zbytečná, protože to skutečně ZVLÁDNETE (a ještě vás to bude bavit, to mi věřte) :-) 
 

Máte nějaké zkušenosti s přípravou oříškových másel či nějakou zábavnou historku, která se pojí s tématem nebo vás snad zajímá něco, co jsem v článku nezmínila? Napište mi do komentářů :-)

Vaře Bloggerka Terka

 
 

 

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít