POHANKOVÉ SUŠENKY S KAROBEM
Ve svém jídle se snažím omezovat přebytečný cukr, a proto musím často přemýšlet nad tím, čím při pečení nahradit jeho sladkou chuť. Nedávno jsem ve zdravé výživě objevila karob a doslova jsem si ho zamilovala! Je podobný kakau, ovšem obsah tuků a jeho kalorická hodnota je podstatně menší. Je přirozeně sladký a proto už nemusíte při pečení přidávat žádný cukr! Tyto sušenky jsou navíc bezlepkové, protože jsem použila svou oblíbenou pohankovou mouku. Mlsat tedy můžete bez výčitek a zároveň zdravě :-)
Suroviny (na 2 menší plechy):
- 130 g pohankové mouky
- 125 g rozpuštěného másla
- 2 lžíce mléka
- 2 lžíce karobu
- 50 g kvalitní hořké čokolády
- citronová kůra
- špetka soli
Postup
Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid vlijte rozpuštěné máslo, přidejte karob, špetku soli a za stálého míchání plochým šlehačem (nebo tvz. stromečkovou metlou) přisypávejte pohankovou mouku.Poté přidejte mléko a citronovou kůru. Nakonec vmíchejte na jemno nasekanou hořkou čokoládu a vše znovu promíchejte. Těsto by se Vám nemělo lepit na ruce a zároveň by nemělo být moc suché. Z těsta vyválejte placku a vykrojte do požadovaného tvaru pomocí vykrajovátek. Sušenky rozložte vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 15 minut.
Dobrou chuť! :-)
Recept pro Vás vytvořila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“.