POMALU TAŽENÝ BORŠČ

Pokud byste rádi uvařili něco dobrého a moc se přitom nenadřeli, pak můžete zkusit třeba boršč. Výborná stylová polévka plná chutí, vitamínů a bez jakýchkoliv konzervačních látek a emulgátorů. Je to polévka stylu „Eintopf“, takže naházíte vše do jednoho hrnce a můžete vyrazit třeba na procházku. Já jsem místo klasického hrnce zvolila multifunkční hrnec KitchenAid, ale stejný postup platí i při vaření v běžném hrnci na plotně. :-)
 

  Hotový-boršč    


Ingredience:

500 g masa (já dávám hovězí na guláš, ale můžete i napůl dát vepřové)
½ menší hlávky zelí (vždy dávejte zelené)
2 velké červené řepy
2 velké mrkve
2 velké brambory
2 velké stroužky česneku
1 cibule


Koření:
5 bobkových listů,
10 kuliček nového koření
10 kuliček černého pepře
1 lžíce gulášové papriky (výborná je i paprika pečená)
1 lžíce kmínu vcelku (není běžně v receptech – přidávám já proti nadýmání)
1-2 lžíce octu



Postup:

Nejprve si připravíme všechny suroviny, jelikož pak půjde vše ráz na ráz do hrnce jako „Eintopf“.

Veškerou kořenovou zeleninu (řepa, brambor, mrkev, cibule) včetně masa nakrájíme na menší kostičky (já mám nástavec na kuchyňského robota KitchenAid, který dělá kostičky, takže to mám o to lehčí). Zelí nakrájíme na tenké nudličky (já mám opět robot co to nakrájí za mě).

 

Krájení-zeleniny

Nejprve si rozpálíme plátek másla s troškou oleje a něm zprudka osmahneme cibuli a maso (u multicookeru je to režim Sear/osmahnutí a pokud máte i míchadlo, tak jej pusťte na režim míchání po 2 minutách) trvá to cca 5-7 minut. 

Jakmile je vše zprudka osmahnuto a maso „zataženo“ přidáme papriku, kmín, prolisovaný česnek a minutku orestujeme (míchadlo v multicookeru pustíme na 1 – míchaní pomalu).

 

Osmažení-cibulemasa

Vsypeme veškerou kořenovou zeleninu a po dobu 5 minut zprudka restujeme (míchadlo v multicookeru pustíme na míchání po 2 minuchách).

 

Restování-zeleniny
 

Vše zalijeme vodou, tak aby byla její hladina cca 2-3 cm nad zeleninou a vhodíme zbylé koření (já mám takovou vychytávku na pepř a nové koření, abych ho nemusela poté pracně lovit z polévky, tak jej dávám do sítka na čaj, ale můžete použít i třeba plátýnko, do kterého koření zavážete a po uvaření vyjmete).

 

Koření-boršč
 

Vše přivedeme k varu a necháme mírně probublávat 6-8 hodin (na multicookeru nastavte slowcook neboli vaření při nízké teplotě, na plynovém sporáku snižte plyn na co nejméně a na indukci dej 2) a můžete jít v klidu na procházku. Čím déle a pomaleji budete boršč táhnout tím bude mít silnější chuť. Samozřejmě pokud spěcháte můžete vařit na vyšší stupeň a bude vám stačit doba vaření 90 minut.

 

Slowcook

 

Vyndáme koření a přisypeme zelí a 2 lžíce octu a ještě 1 hodinu pozvolna vaříme. Pokud spěcháte, tak na vyšší stupeň stačí 20 minut.
 

Zelí-a-ocet

Až nyní na závěr vše osolíme a případně opepříme či přidáme ještě ocet.

Správný boršč se podává s lžící zakysané smetany navrch.

 

Boršč-pomalu-tažený..-600x680

Enjoy your boršč 🙂

 

Přeji Vám #zdravejsiVareni a hlavně #sRadostiABezStresu

Vaše #AlishaEasyCooking

Další recepty naleznete na mé stránce ZDE.
Sledovat mě můžete i na Instagramu.
 

Podpis-alice

  

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít