KRÉM Z BÍLÉHO CHŘESTU S PESTEM Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU

Chřest je v plné sezóně a já si ho letos fakt užívám. Miluju, jak je šťavnatý a ta jeho svěží chuť, ach!!!
Co se týká medvědího česneku, tři roky jsem si k němu hledala cestu, až mi konečně tento rok začal chutnat.

 

  DSC_1912  

Ingredience:
Na polévku:

500 g bílého chřestu
50 g másla
2 lžíce olivového oleje
200 ml smetany
800 ml zeleninového / kuřecího vývaru
Sůl, bílý pepř

 

Na pesto:

100 g medvědího česneku
30 g piniových oříšků*
60 g Parmigiano Reggiano*
10 g soli Maldon (nebo jiné plátkové soli)
80 – 90 ml extra panenského olivového oleje

 

*Použít můžete také mandle nebo kešu oříšky. Sýr můžete použít také ovčí pecorino nebo grana padano. Určitě ale kupte sýr vcelku a doma si ho čerstvě nastrouhejte. Kupovaný strouhaný je vyschlý a vyčpělý a nedosáhnete s ním té správné konzistence pesta (to platí úplně u všeho). Takže pamatujte, do kuchyně vždy jen sýr vcelku.


Postup:

Z chřestu odkrojte dřevnaté konce. Většinou stačí 2 – 3 cm, to jednoduše zjistíte tak, že chřest v místě ochutnáte. Říká se, že když se chřest budete snažit zlomit, ulomí se tam, kde končí dřevnatá část, jiní zase tvrdí, že je to plýtvání a je lepší chřest postupně odkrajovat. Metodu nechám na vás 🙂

Chřest omyjte, osušte a oloupejte pomocí škrabky. Začněte pod hlavičkou a pokračujte až k řezné straně. Slupky a dřevnaté konce vložte do vývaru a povařte asi 30 minut. Pokud si vývar připravujete čerstvý, použijte je rovnou do základu. Dosáhnete tak intenzivnější chřestové, nasládlé chuti.

Z oloupaného chřestu odkrojte asi 12 hlaviček a ponechte je na pozdější použití. Zbytek nakrájejte na stejně velké kousky (velké asi 1 cm). Šalotku nakrájejte na jemno. V hrnci rozehřejte máslo s olivovým olejem a přidejte chřest. Restujte ho asi 5 minut na středním až vyšším plamenu, poté přidejte šalotku. Až bude šalotka do sklovata (pozor, chřest by měl být úplně malinko dozlatova – více ne, abychom zachovali bílou barvu), přilijte vývar, přidejte špetku soli a vařte asi 5 minut, dokud nebude chřest měkký.
 

DSC_1862-Edit
 

Přilijte smetanu a rozmixujte buď ve stolním mixéru nebo ponorným mixérem přímo v hrnci. Až bude polévka rozmixovaná, vraťte ji do hrnce a dochuťte troškou bílého pepře a čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku. Pokud bude potřeba, tak polévku ještě dosolte. Měla by být nasládlá, chuťově plná díky vývaru a nádherně sametová.
 

DSC_1863-Edit
 

Zatímco se bude vařit polévka, připravte si pesto z medvědího česneku. V sekáčku nebo ponorným mixérem ve vysoké, úzké nádobě rozmixujte všechny ingredience kromě medvědího česneku a menší části oleje. Teprve až budete mít vše rozmixované, přidejte česnek a zakápněte ho zbytkem oleje a směs domixujte. Zelený česnek se přidává až nakonec, protože mixováním vzniká teplo a zelené rostliny (ať už bazalka, koriandr, petržel či medvědí česnek…) by mohly vlivem vyšší teploty „zešednout“, což by byla velká škoda. Hotové pesto ochutnejte a případně dochuťte solí. Přemístěte ho do nádoby, kterou naplníte až po okraj. Lehce přelijte olejem a ihned uzavřete. Skladujte v lednici.
 

DSC_1926
 

Hlavičky chřestu orestujte na másle na menší pánvičce a můžete servírovat. Polévku nalijte do mističek či hlubokých talířů, ozdobte hlavičkami z chřestu a pestem. Výborná je polévka také s topinkami, na které dáte trochu pesta. 🙂

Doufám, že vám bude chutnat🙂
 

Recept pro Vás vytvořila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook“ http://catandcook.cz/


 


 

 

 
 
Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít