PRAŽSKÝ KOLÁČ

Když jsem poprvé viděla recept na kynuté buchty s majolkou, moc důvěry to ve mně nebudilo. Ale na tyhle pražský koláče je to opravdu to pravé majolkové. Jinak tento recept není nijak revoluční, jen jsem mu přidala krém i s postupem tak, jak jsem se ho naučila v cukrářské škole. Těsto je prastarý recept na kynuté buchty.
 

       


Ingredience:

Na těsto:
500g hladké mouky
125g vlažného mléka
2 vejce
40g čerstvého droždí
70g cukru krupice
250g majolky
špetka soli

 

Na drobenku:
50g másla
70g hrubé mouky
70g cukru krupice
špetka skořice

 

Na krém:
700 ml mléka
3 sáčky vanilkového pudingu
130g cukru krupice
170g změklého másla
200g smetana
33% vanilka

 

Postup:

Nejprve si klasicky zaděláme na kynuté těsto. Do mouky v míse vyhloubíme dolík, nalijme část vlažného mléka a rozdrobíme droždí. Vidličkou vymícháme s trochou mouky na kašičku a necháme cca 20 minut vzejít. Přidáme zbytek surovin a zaděláme hladké těsto. Pozor, těsto je řidší. Vál si dostatečně pomoučíme a těsto rozdělíme pomocí váhy na 10 částí (asi po 100g). Hodně si pomoučíme ruce, podsypáváme a vymodelujeme úhledné hladké bochánky. Ty pak rozdělíme na 2 plechy vyložené pečicím papírem, zakryjeme folií a necháme asi hodinu pořádně vykynout.
 

Mezi kynutím bochánků si připravíme drobenku a krém. Na drobenku smícháme všechny ingredience a prsty v míse vymačkáme do sypké hmoty.
 

Krém připravíme tak, že nejprve ušleheháme dotuha smetanu. Z mléka, vanilky a pudingu uvaříme hustý puding. Řádně na menším ohni aspoň 3 minuty provaříme, aby nebyl cítit škrob. Potom vyklopíme puding do šlehací mísy, zasypeme cukrem a na nejvyšší otáčky šleháme až do úplného vychladnutí. Trvá to poměrně dlouho, ale stojí to za to. Pokud je puding zcela studený (mísa zvenku není ani vlažná), snížíme otáčky a zašleháme po částech změklé máslo. Nakonec do krému lehce stěrkou vmícháme ušlehanou smetanu.
 

Vykynuté bochánky potřeme opatrně rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou. Dáme péct do předehřáté trouby na 160°C asi 25 - 30 minut do růžova.
 

Po upečení necháme řádně vychladnout, rozkrojíme a plníme krémem.
 

   

Pečte teď, zhubneme pak ❤️ Vaše Petra

 

Recept pro Vás vytvořila Petra Burianová vítězka soutěže "Peče celá země 2020"

 

 


 

 

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít