RAVIOLY S BROKOLICÍ A RICOTTOU

Nedávno jsem pro děti doma uspořádal velkou premiéru v kuchyni, vytvořili jsme čerstvé těstoviny. Zprvu jsem zvolil ravioli, abychom si vyzkoušeli těstoviny s náplní. A jelikož nám všem chutná brokolice, tak volba surovin na náplně byla jasná. Navíc nám k tomu byl ku pomoci nový strojek na těstoviny od KitchenAid.

Práce se strojkem jde pěkně od ruky a aniž bychom to nějak dlouze zkoumali a trénovali, konečný výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Z fotek je vidno, že si s takovým úkolem poradí i děti. Nakoukněte do receptu a na fotografie, že je to vážně hračka.





Ingredience:
 

Těsto:
250 g pšeničná mouka hladká 00
3 vejce
1 lžíce olivový olej
sůl

Náplň:
170 g čerstvá brokolice
200 g sýr ricotta
1 stroužek česneku
4 lžíce strouhaný parmazán
2 x žloutek
4 lžíce strouhanky
sůl
pepř

Na dokončení:
olivový olej
strouhaný parmazán
ořechy
pepř
sůl



Postup:

Mouku vsypeme na pracovní stůl, utvoříme důlek, osolíme, přidáme olej a rukama vypracujeme hladké těsto, zabere to asi 10 minut. Na pomoc můžeme využít také kuchyňský robot
Vložíme na půl hodiny do lednice.


 

 Brokolici dáme do vroucí osolené vody, vaříme 5 minut. Scedíme, propláchneme studenou vodou a důkladně vyždímáme. Vložíme do sekáčku, přidáme česnek a rozmixujeme.
Umixovanou směs dáme do misky, přidáme zbytek surovin, dochutíme solí a pepřem.

TIP: Místo parmazánu můžete dát plísňový sýr jako je třeba Roquefort nebo Niva.



 

 Těsto znovu propracujeme a rozdělíme nožem na čtvrtiny. Každou lehce rozválíme válečkem, trošku pomoučíme a vložíme do strojku na těstoviny.
Postupně vkládáme těsto do strojku na tloušťku č.1 a to několikrát za sebou, aby pěkně zvláčnělo. Plát dokončíme tloušťkou č. 6-7.
Po celou dobu je třeba těsto lehce pomoučit, aby se ve strojku nepřilepilo.







Hotový plát těsta zespodu opět podsypeme moukou, aby se nepřilepilo při další přípravě ke stolu.





Lžičkou poklademe připravenou náplň, přičemž na spojích potřeme prstem vodou.





Další plát těsta přetáhneme přes náplň, stlačíme prsty a vykrajovátkem vykrojíme ravioly ve tvaru čtverce.





Vložíme do vroucí osolené vody, vaříme dle velikosti 4-5 minut.
Hotové ravioly zalijeme olejem, posypeme na jemno nasekanými ořechy a posypeme parmazánem. Ravioly lze také přelít jemnou rajčatovou omáčkou třeba s bazalkou.
 
Můj tip: na pánvi na oleji zprudka orestujeme plátky česneku, tímto olejem ravioly přelijeme na talíři.




Dobrou chuť!



Recept pro vás připravil Petr Klíma z blogu Greenwayfood, tvůrce originálních receptů zdravé výživy, zaměřené na kvalitní suroviny převážně z ekologicky šetrné produkce. 

Sledovat ho můžete i na Instagramu nebo na Facebooku

 


 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít