RYBA PEČENÁ V SOLNÉ KRUSTĚ
Ryba pečená v působivě vypadající solné krustě je dokonale šťavnatá a zároveň propečená.
Pro křehké rybí maso je tato šetrná technika jak stvořená.
Kuchyňský robot BLUE SALT - barva roku 2024
Ingredience:
1 celá ryba (např.okoun nebo pražma)
1,2 kg hrubé soli nebo vločky mořské soli
150 ml vody
2 limetky
1 citrón
1 grep
hrst kopru
čerstvé bylinky dle chuti (petrželová nať, bazalka, rozmarýn, estragon,apod.)
1 chilli paprička
Postup:
Pro křehké rybí maso je tato šetrná technika jak stvořená.
Kuchyňský robot BLUE SALT - barva roku 2024
Ingredience:
1 celá ryba (např.okoun nebo pražma)
1,2 kg hrubé soli nebo vločky mořské soli
150 ml vody
2 limetky
1 citrón
1 grep
hrst kopru
čerstvé bylinky dle chuti (petrželová nať, bazalka, rozmarýn, estragon,apod.)
1 chilli paprička
Postup:
Do mísy kuchyňského robota dáme sůl, nastrouháme kůru z limetek, citronu a grapefruitu.
Hrst kopru nasekáme nadrobno a přidáme do soli. Nalijteme vodu a plochým šlehačem promícháme alespoň 2 minuty. Namíchaná sůl by měla mít konzistenci mokrého písku. V případě potřeby přidejte ještě trochu vody.
Rybu zbavíme šupin a vykucháme.
Plech posypeme vrstvou soli a navrch položíme rybu.
Nakrájíme citrusy a vložíme dovnitř ryby spolu s čerstvým bylinkami a několika plátky chilli papričky.
Rybu zasypeme zbylou solí a vše pevně přitlačíme.
Celá ryba by měla být pokryta silnou vrstvou soli.
Hrst kopru nasekáme nadrobno a přidáme do soli. Nalijteme vodu a plochým šlehačem promícháme alespoň 2 minuty. Namíchaná sůl by měla mít konzistenci mokrého písku. V případě potřeby přidejte ještě trochu vody.
Rybu zbavíme šupin a vykucháme.
Plech posypeme vrstvou soli a navrch položíme rybu.
Nakrájíme citrusy a vložíme dovnitř ryby spolu s čerstvým bylinkami a několika plátky chilli papričky.
Rybu zasypeme zbylou solí a vše pevně přitlačíme.
Celá ryba by měla být pokryta silnou vrstvou soli.
Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 35 minut.
Po upečení krustu opatrně rozbijeme zadní částí lžíce.
Abysme se ujistili, že vnitřek ryby před konzumací dosáhl 65°C, použijeme teploměr.
Tip: Pokud místo hrubé soli použijeme jemnou sůl, nahradíme vodu stejným množstvím vaječného bílku.
Dobrou chuť!
Dobrou chuť!