TARTALETKY S CITRÓNOVÝM KRÉMEM

Tartelettes au citron meringuées neboli tartaletky s citrónovým krémem zdobené sněhem :-) Neskutečné spojení máslového těsta, kyselosti citrónů a lehkosti bílků. Citrónové krémy, pudinky a koláče se dělali již ve středověku. Citrónový koláč jak ho známe dnes je produkt 19.století.
 

DSC_0201
 


Ingredience: 
(Na koláč o průměru 23 cm nebo na 8 – 10 tartaletek)


Těsto Pâte sablée

250 g hladké mouky
150 g másla
50 g cukru moučka
50 g cukru krupice
1 vejce
Špetka soli7 lžic ledové vody


Lemon curd

110 ml šťávy z citrónu
110 g cukru krupice
Kůra z 1 bio citrónu
5 žloutků a 2 vejce
60 g chladného másla
Semínka z 1 vanilkového lusku


Meringue

225 g cukru krupice
80 ml vody
Lžička vanilkové esence
4 bílky pokojové teploty
Špetka jedlé sody




Postup:    
 

Příprava těsta Pâte sablée

Vodu smíchejte s vejcem a promíchejte. Mouku, cukr (moučku i krupici) a sůl vsypte do větší mísy nebo na vál. Na tuto směs nakrájejte na slabší plátky máslo. Nyní je důležité pracovat pouze špičkami prstů a vytvořit jakousi drobenku. Nemělo by to zabrat déle než 3 minuty. Do žmolenky pak přidejte ledovou vodu s vejcem a pouze prsty jedné ruky hnětejte do nepravidelné koule. Pokud by těsto bylo hodně suché přidejte ještě jednu lžíci vody. Pozor - těsto by však nemělo lepit.



Frezáž

Nyní je na řadě takzvaná fraisage. Jedná se o závěrečné hnětení těsta, kdy dochází k úplnému spojení másla s moukou. Těsto položte na lehce pomoučněný vál a rozdělte jej na 5 menších kusů. Hranou dlaně (rozhodně ne celou dlaní, která je moc teplá) sklouzněte po části těsta asi 15 cm směrem od sebe. Těsto se hezky rozmázne po válu a to je přesně to, co chceme. Až bude celá část uhnětená, stěrkou z něj znovu vytvarujte nepravidelnou kouli a pokračujte tak i s ostatními částmi. Poté je stejným způsobem spojte dohromady, vytvarujte do koule a zabalte do dvou vrstev potravinové fólie. Takto uhnětené těsto by mělo odpočívat v lednici minimálně 2 hodiny, ale lepší je nechat jej přes noc. Pokud proces potřebujete urychlit, vložte těsto na hodinu do mrazáku.



Válení těsta

Těsto vyjměte z lednice, rozbalte jej a počkejte asi 10 minut. Poté jej položte na lehce pomoučněný vál a začněte válet. Je potřeba na těsto trochu zatlačit, protože bude stále lehce tuhé. Zároveň je nutné postupovat s jemností a opatrností. Těsto se správně válí od středu směrem od sebe vždy tak, aby se zastavilo cca 2 cm od kraje. Těstem si vždy jen pootočte a pokračujte stejnými pohyby. Vznikne tak pravidelná, kulatá placička. Kdyby se náhodou těsto při válení přichytávalo k válu, stačí ho podsypat trochou hladké mouky. Těsto by mělo být slabé asi 3 mm a zároveň by plát měl být delší alespoň o 5 cm, než je forma, aby se vám lépe umisťoval.

Těsto si podeberte – buď válečkem nebo rukama a přemístěte do máslem vymazané formy. Použijte koláčovou nebo dortovou formu s odnímatelným dnem (pokud děláte velký koláč) nebo malé formičky (na tartaletky) ideálně také s odnímatelným dnem, jaké vyrábí KitchenAid.. Pouze konečky prstů pak těsto vtlačte do formy, aby na celé ploše těsto těsně přiléhalo ke stěně a dnu. Okraje by měly mít tloušťku až 8 mm, což znamená, že při vtlačování těsta k okrajům bychom měli prsty druhé ruky zároveň tlačit na okraj směrem dolů, aby těsto nebylo až tolik do výšky, ale přibylo na tloušťce. Pokud těsto přečnívá přes okraj, tupou stranou nože nebo prsty ho odstraňte.

Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Těsto připravené ve formě propíchejte vidličkou s centimetrovými odstupy. Nyní je nutné jej zatížit. Ideální je použít pečící papír pomazaný máslem (zespoda) a zatížit fazolemi. Tartaletky / koláč pečte ve středu trouby asi 9 – 10 minut, poté odstraňte fazole a papír a pečte další 2 – 3 minuty. Poté nechte zchladnout a vyjměte z formy.



Lemon curd

Do ohnivzdorné mísy nalijte citrónovou šťávu a kůru, přidejte vejce, vanilku a cukr. Připravte si vodní lázeň a šlehejte směs do zhoustnutí (konzistence pudinku). Mělo by to trvat asi 5 minut. Poté stáhněte z ohně a vmíchejte kostičky ledového másla. Míchejte dokud nedosáhnete sametové konzistence. Nakonec přeceďte přes jemné síto a nechejte vychladnout.
 

dsc_0121



Meringue

Do menšího rendlíku nalijte vodu a přisypejte cukr. Na středním ohni zahřívejte do konzistence sirupu tak, aby měl teplotu 115 stupňů. Mezitím do mísy kuchyňského robotu KitchenAid nalijte odleželé bílky, přidejte špetku sody a šlehejte na střední stupeň balónovou metlou (nebo ručním mixérem). Až budou bílky světlé a budou tvořit lehké špičky, začněte přilévat horký sirup. Přilévejte za stálého šlehání tenkým pramínkem. Poté zvyšte stupeň šlehání na maximum a šlehejte, dokud není mísa studená na dotek. Bude to trvat asi 10 minut. Ke konci šlehání přidejte vanilkové aroma.


DSC_0153

DSC_0160



Finále

Tartaletky / koláč naplňte krémem z citrónů a nahoru navrstvěte meringue. Na zdobení meringuem můžete použít  i zdobící sáček a trezírovací špičku libovolného tvaru. Nakonec lehce opalte flambovací pistolkou a dejte zatuhnout do lednice.
 

DSC_0178
 

TIP: Pokud si chcete ulehčit práci a nechcete tratit na kvalitě, zajděte do prodejny Marks and Spencer a pořiďte si do zásoby Lemon curd ve sklenici. Při použití do něj zamíchejte semínka z vanilky a je to :-) V obchodě prodávají i malé máslové tartaletky, které jsou také výborné! Pamatujte, že při vaření je důležitá kvalita surovin. Polotovary jsou bohužel většinou nekvalitní, velkou výjimkou bývá právě M&S…
 

tit


 Recept pro Vás vytvořila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook“ http://catandcook.cz/

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít