Jak uspořádat kuchyň a ušetřit čas při vaření?

Kuchyně je středobodem každé domácnosti a chloubou každé hospodyňky a hospodáře. Ale není to jen o designu – kuchyň by měla být hlavně praktická. Jejím správným rozvržením ušetříte kroky při pohybu a každodenní příprava jídla vám půjde jako po másle. Navíc získáte dostatek prostoru pro odkládání nádobí, spotřebičů i pro vaše malé pomocníky. V tomto článku vám poradíme, jak kuchyni uspořádat, aby vás vaření bavilo.

Moderní kuchyně v tmavém designu

 Díky správnému rozložení kuchyně do tří zón nebudete zbytečně odbíhat a práci zrychlíte.

Správné rozložení kuchyně ušetří čas na práci

Aby kuchyně dávala smysl a vy v ní vařili rádi, každý nástroj a činnost by měli mít své místo. Celý prostor je nutné logicky uspořádat, aby jednotlivé fáze práce na sebe plynule navazovaly a vy pro nástroje neběhali z jednoho koutu místnosti do druhého. Uspořádejte proto věci v kuchyni do tří hlavních center – skladovací zóna pro ukládání potravin a nádobí, pracovní zóna pro přípravu a vaření a zóna pro mytí.

Skladovací zóna

Skladovací zóna obsahuje skříně pro kuchyňské nástroje a doplňky, lednici a spíž pro potraviny. Jak uspořádat skříňky a šuplíky v kuchyni? Držte se snadného triku: talíře, nože, hrnce či pánve a další nádobí, které při vaření používáte nejčastěji, uskladněte do snadno dostupné střední výšky. Naopak méně potřebné nádobí nebude překážet v poličkách u země nebo vysoko nad vašimi hlavami.

Součástí skladovací zóny je také spíž s lednicí. Pokud nemáte dostatek prostoru pro vybudování samostatného kumbálu, zařídit si můžete skříně s vestavěnými drátěnými policemi a koši. Potraviny budou dobře uskladněné a nezkazí se.

Pracovní zóna

Příprava jídla a samotné vaření vyžaduje velkou pracovní plochu, která by měla být mezi dřezem a varnou plochou. Nutné je mít na ní nebo v šuplících a skříňkách po ruce všechny potřebné nástroje: nože, obracečky, prkénka, stejně tak odpadkový koš.

Jak uspořádat kuchyňskou linku?

Velkou i malou kuchyň si můžete rozvrhnout podle svých potřeb. Uspořádání kuchyňské linky do zón a práci vám usnadní vhodně zvolený půdorys.

  • Jednostranná kuchyň je ideální pro menší kuchyně s vestavěnými spotřebiči. Při jejím pořízení myslete na to, že spousta spotřebičů a doplňků se do ní nevejde.

  • Kuchyňská linka do L skvěle funguje v otevřené kuchyně spojené s obývákem. Při vaření máte blízko všechny pracovní zóny.

  • Kuchyň do U je oblíbená v menších bytech i velkých domech. Nabízí dostatek prostoru pro skladovací i pracovní zónu.

  • Paralelní kuchyně ve dvou sestavách proti sobě je skvělá do malých prostor. Ulička mezi skříňkami by však měla být široká alespoň 1,2 metru.

  • Kuchyň s ostrůvkem vám pracovní plochu rozšíří o další skladovací prostory či místo na přípravu jídla. A navíc se k němu dostanete všech stran.
Toustovač a rychlovarná konvice uskladněné v poličce

 I malé spotřebiče mají v kuchyni své místo. Pokud je používáte každý den, postavte je do pracovní zóny. V opačném případě je uschovejte do skříňky.

I malé spotřebiče mají v kuchyni své místo

Používáte některé malé spotřebiče pro přípravu kávy, mixéry či toustovače často? Najděte jim místo na pracovní ploše. V opačném případě je uskladněte ve skříňce, kde na ně nebude sedat prach a vám překážet při přípravě jídla a vaření. Až je budete potřebovat, snadno je vytáhnete ven.

Některé kousky si přímo žádají o vystavení. Omrkněte naši nabídku kuchyňských spotřebičů v různých barvách a modelech a najděte jim patřičné místo v příslušné kuchyňské zóně.

 

Zdroj fotografií: KitchenAid



 
Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít