TIPY PRO PŘÍPRAVU DOMÁCÍHO CHLEBA A PEČIVA
Když připravujete těsto na chléb pomocí kuchyňského robotu, je to zcela odlišné od běžné ruční přípravy. Proto bude chvíli trvat, než tento nový postup budete pohodlně ovládat. Pro vaše pohodlí vám proto nabízím několik tipů, které vám pomohou zvyknout si na přípravu chleba pomocí vašeho kuchyňského robotu KitchenAid. :-)
TIPY PRO PŘÍPRAVU KYNUTÉHO TĚSTA (NEJEN) NA CHLÉB
• Na míchání a hnětení kynutého těsta vždy používejte hnětací hák.
Pokud používáte typ mouky, který se pojí trochu hůře (např. pro nižší obsah lepku jako žito, oves apod.) zpracovávejte suroviny nejprve plochým šlehačem, a teprve až bude těsto částečně zpracováno a bude hutnější konzistence, zaměňte za hnětací hák a pokračujte v pozvolném přidávání a zpracovávání surovin. V opačném případě se vám suroviny přilepí na stěny a hnětací hák bude "pobíhat" uprostřed mísy na prázdno.
• Pro míchání nebo hnětení kynutého těsta používejte rychlost 2.
Použití jakékoliv jiné rychlosti u těžkých těst může způsobit nedostatečné zpracování těsta, dlouhodobé nesprávné používání a přetěžování kuchyňského robotu pak může mít za následek dokonce i poškození samotného přístroje.
• Použijte kuchyňský teploměr na zajištění správné teploty tekutých přísad podle receptu.
Tekuté přísady mohou při vyšší teplotě poškodit droždí či kvásek, při nižší teplotě zase zpomalit nebo zcela znemožnit kynutí. Všechny přísady tedy ohřejte ideálně na pokojovou teplotu, abyste zajistili řádné kynutí těsta. Pokud budete droždí rozmělňovat do mísy, nejprve vždy mísu zahřejte jejím propláchnutím teplou vodou, abyste zamezili zchladnutí tekutých přísad.
• Chléb nechte kynout na teplém místě při teplotě 26 °C až 29 °C, kde není průvan, pokud není v receptu uvedeno jinak. Doba kynutí může být různá, podle teploty a vlhkosti ve vaší kuchyni.
• Většina receptů na přípravu chleba uvádí různá množství mouky, která se však mohou měnit v závislosti na konkrétním použitém typu mouky (každá mouka totiž tzv. "saje jinak"). To, že je dostatek mouky, poznáte tak, že se těsto začne odlepovat od stěn mísy. Pokud je těsto lepivé nebo vlhké, pomalu přidejte více mouky, vždy max. asi 60g najednou (ovšem zároveň nepřekračujte doporučené maximální objemy mouky uvedené v návodu k použití přístroje!). Po každém přidání mouky hněťte, dokud se mouka zcela nezapracuje do těsta. Pokud přidáte do těsta mnoho mouky, budete mít chléb příliš suchý.
• Po upečení by měly mít kynuté chleby a rohlíky zlatohnědou barvu. To, že je chléb hotov, poznáte i tak, že se odlepuje od stěn pekáče a že když na bochník seshora poklepete, bude mít dutý zvuk. Bochník chleba a rohlíky ihned po upečení vyklopte na mřížku, aby neztratili křupavost.
Doba míchání Kuchyňský robot KitchenAid míchá rychleji a důkladněji než většina jiných elektrických mixérů. Proto je nutné upravit dobu míchání ve většině receptů, abyste zamezili přešlehání. Těsto tedy sledujte a míchejte, jen dokud nebude dosaženo vzhledu a konzistence dle vašeho receptu (např. dokud nebude konzistence „hladká a krémová.“) Pokyny, jak stanovit nejlepší rychlost míchání, najdete níže v: „Průvodce nastavením rychlosti.“
Míchání Mísa a šlehač jsou navrženy tak, aby zajistily míchání bez nutnosti častého stírání stěn mísy. Obvykle stačí stěny mísy setřít 1-2x v průběhu míchání.
Kuchyňský robot se může během provozu zahřát. Při velkém zatížení a dlouhodobém míchání může být nepříjemné dotknout se horní části kuchyňského robotu. To je běžný jev.
Přidávání přísad Přísady vždy přidávejte co nejblíž ke stěně mísy, ne přímo do pohybujícího se šlehače. Přidávání přísad usnadňuje nalévací štít. Nejprve použijte rychlost 1 na spojení přísad. Pak postupně zvyšujte na požadovanou rychlost.
Přidávání ořechů, rozinek nebo kandovaného ovoce Při přidávání těchto přísad postupujte podle jednotlivých receptů. Pevné přísady je třeba vmíchat v posledních několika sekundách při rychlosti 1. Lité těsto by mělo být dostatečně husté, aby přísady během pečení neklesly dolů až k plechu. Lepkavé kousky ovoce by měly být obaleny v mouce, aby se v těstě lépe rozmístily.
Míchání tekutých přísad K míchání těsta, které obsahuje velké množství tekutých přísad, by mělo být použito nižších rychlostních stupňů, aby těsto nestříkalo ven z mísy. Rychlost zvyšte, až těsto zhoustne.
„Průvodce nastavením rychlosti“
1 MÍCHÁNÍ
Pomalé míchání, smíchávání, mačkání,začátek každého míchání.
Použijte při přidávání mouky, suchých přísad do litého těsta a tekutin do suchých přísad. K míchání nebo hnětení kynutého těsta nepoužívejte rychlost 1.
2 POMALÉ MÍCHÁNÍ, HNĚTENÍ K pomalému míchání, mačkání, rychlejšímu míchání. Použijte při míchání a hnětení kynutého těsta, tužšího litého těsta a sladkostí, na začátku rozmačkávání brambor nebo jiné zeleniny, na zapracování tuku do pečiva do mouky, šlehání řídkých litých těst.
4 RYCHLÉ MÍCHÁNÍ
Na míchání středně těžkého litého těsta, jako např. těsta na sušenky. Použijte při tření cukru s tukem a při přidávání cukru do bílků na sníh. Střední rychlost na těsto na dorty.
6 POMALÉ ŠLEHÁNÍ A VÝROBA KRÉMŮ Na středně rychlé šlehání krémů nebo šlehačky. Použijte, když dokončujete míchání těsta na dorty, koblihy nebo jiná litá těsta. Vysoká rychlost na těsto na dorty.
8 RYCHLÉ ŠLEHÁNÍ, NAŠLEHÁVÁNÍ
Na šlehání krémů, bílků a vařených polev.
10 RYCHLÉ NAŠLEHÁVÁNÍ Na šlehání malého množství krémů nebo bílků; na závěrečné vyšlehání bramborové kaše.
POZNÁMKA: Pro míchání nebo hnětení kynutého těsta používejte rychlost 2. Hnětací hák uhněte většinu kynutých těst za přibližně 4 minuty.
Pro KitchenAid napsala: Bloggerka Terka