Workshop – S VŮNÍ POMERANČE

Události
26 dubna 2018

Dne 23.4.2018 se konal v Prachaticích  "Workshop – S VŮNÍ POMERANČE".
Celý workshop byl pomerančový, oranžový a voňavý.

 

  

Workshopem provázela:

Katka Čápová (zakladatelka a majitelka píseckého SLUNCE VE SKLE) Lucka Jahelková (výživový poradce, kouč, lektor, foodbloger)  Zuzka Barborková (specialista přes vše sladké )

   

UČILY JSME SE VAŘIT:

Pomerančovo dýňový džem

Ingredience:

 1 kg dýně
1 kg jablek
1kg pomerančů (1/2kg bio) - čistá hmotnost
50 g zázvoru
1/2 lžičky skořice
15 ks hřeníčků
1,25 kg cukru
2 citrony

22 g agar

 

Postup:

 Bio pomeranče nakrájíme celé i se slupkou najemno. Do hrnce přidáme nakrájenou a oloupanou dýni, jablka, zázvor, citronovou šťávu a koření. Zalejeme menším množstvím vody a vaříme do změknutí ovoce.

Poté ovoce rozmačkáme mačkadlem na brambory nebo lehce rozmixujeme tyčovým mixérem. 

Přisypeme cukr a opět vaříme do jeho rozpuštění.  V trošce vody rozmícháme prášek agar a přilijeme k ovoci. Povaříme 5 minut.

Pokud si chceme být jisti, že je marmeláda dobře tuhá, tak jí na malý talířek vlijeme lžičku a dáme na chvíli do lednice. Pokud bude marmeláda řídká, trochu agaru ještě přidáme.

Pak už stačí jen naplnit do sklenic, dostatečně utáhnout a obrátit dnem vzhůru až do úplného vychladnutí. Nebo neobracet a zavařit.
 

marmeláda


Kandovaná pomerančová kůra v čokoládě

Ingredience:

Na kůru z 1 pomerančepotřebujeme
1/2 hrnku vody
 3/4 hrnku cukru
čokoláda

 

Postup:

Slupky z pomeranče nakrájíme na nudličky.

Vložíme do hrnce plného vody a přivedeme k varu. Po 1 minutě vaření vodu slijeme, kůru zalejeme studenou vodou a opět znovu přivedem k varu. 

Postup několikrát opakujeme, čímž částečně odstraníme hořkou příchuť.  

K varu přivedeme vodu s cukrem (dle poměru uvedeného v ingrediencích). Může být bílý či třtinový, dle chuti. Ve vodě kůru vařte 15 minut na mírném ohni. Nechte stát do druhého dne.

Nudličky vyložte na pečící papír nebo do susšičky a zvolna sušte do požadované konzistence. 

Čokoládu dle svého výběru rozpusťte ve vodní lázni, namočte v ní kandovanou kůru, položte na pečící papír a nechte zatuhnout v ledničce.  
 

čokoláda


Sirup horké jablko se zázvorem

Ingredience:

5l jablečného moštu
2 kg cukru
0,5l citronové šťávy
0,5 kg čerstvé pomerančové bio kůry
125 g zázvoru
2 sáčky koření na svařák



Postup:

Svaříme a přefiltrujeme mošt, povaříme v něm nakrájenou kůru s kořením a cukrem. Můžeme nějakou dobu nechat stát. Scedíme, přidáme citron a horké plníme do lahví. 
 

horké jablko
 

Vyrobily jsme si také bio pomerančovou kúru naloženou ve sladu a citrusový čistič.
 

čistič
 

Co jsme ochutnaly: 

- pomerančový dort - žitné tyčinky s bylinkovou solí - pomerančové sušenky s kandovanou kúrou - velká ochutnávka mňamek výrobků SLUNCE VE SKLE - domácí kváskový chléb - domací mazanec bez cukru-
 

slunce
 

Vše - co jsme vyrobily a uvařily – si každý účastník odnesl domů.

Domů si každý ještě - odnesl dárečky s danou tématikou workshopu:  - bio pomeranče - pomerančové sušenky REJ - zázvorovo - pomerančový čaj BIO - cuketovou hořčici  - sprchový gel s vůni pomeranče a belgické čokolády - pomerančovou deku

 

VŠEM děkuji za přítomnost, za úžasnou atmosféru, za pomoc při úklidu a těším se na LIBANONSKÝ workshop.

 


Workshop byl podpořen: 

Luboš Vymazal – KitchenAid, Vyškov www.kitchenaid.cz
SLUNCE VE SKLE - Katka Čápová
FOOD.BODY.LIFE – poradna nového životního stylu Prachatice https://www.facebook.com/FoodBodyLife/
Krebul o.p.s. www.krebul.cz

 

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít