ŽITNO - MANDLOVÝ KOLÁČ S OVOCEM A MEDEM

Na dnešní den jsem si pro vás přichystala nejen chuťově výbornou, ale dokonce také "zdravou" laskominku.
Ideální je dát si tento koláč k snídani - doplníte si energii na celý den a vše Vám půjde rychle od ruky! :-)
Při jeho pečení se Vám navíc krásně provoní celý byt, a to dokonce tak, že i sousedé začnou "čmuchat" u Vašich dveří :-D


IMG_9702

 

Těsto na koláčovou formu velikost 20cm :

200 g žitné mouky
50 g umletých/na jemno nasekaných mandlí
1 lžíce hnědého cukru
3 lžice tekutého medu
1 velké vejce (nebo 2 menší)
130 g rozpuštěného másla 
100 ml voda nebo rostlinné mléko 
skořice
1 menší jablko (pokrájené na kousky)
4 blumy/švestky (pokrájené na kousky)
1 vrchovatá hrst čerstvých brusinek 
1 menší hrst vlašských ořechů

 

Na glazování: 

2 lžíce rozpuštěného medu
1 lžíce na hrubo nasekaných mandlí

 


Postup:

Žitnou mouku, mandle, hnědý cukr, med, vejce, vodu (či rostlinné mléko) a skořici vypracujte v míse kuchyňského robotu KitchenAid v těsto hustší konzistence.

 

IMG_9695
 

Polovinu těsta rozetřete do připravené formy vystlané pečícím papírem a rovnoměrně pokryjte brusinkami.
 

IMG_9696
 

Překryjte druhou polovinou těsta a na povrch vtlačte jablka (i se slupkou), blumy a vlašské ořechy.
 

IMG_9697
 

Vložte do trouby a pečte na 170 stupňů 45-55 min (hlídat dle své trouby).
Po upečení nechejte ve formě vychladnout.

 

IMG_9699
 

Na závěr si rozehřejte med a celý povrch medem zaglazurujte, a jemně zasypejte nasekanými mandlemi.
 

IMG_9698

IMG_9702

Dobrou chuť! :-) 

 

Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření

 

 



 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít