ŽITNO - MANDLOVÝ KOLÁČ S OVOCEM A MEDEM
Na dnešní den jsem si pro vás přichystala nejen chuťově výbornou, ale dokonce také "zdravou" laskominku.
Ideální je dát si tento koláč k snídani - doplníte si energii na celý den a vše Vám půjde rychle od ruky! :-)
Při jeho pečení se Vám navíc krásně provoní celý byt, a to dokonce tak, že i sousedé začnou "čmuchat" u Vašich dveří :-D
Těsto na koláčovou formu velikost 20cm :
200 g žitné mouky
50 g umletých/na jemno nasekaných mandlí
1 lžíce hnědého cukru
3 lžice tekutého medu
1 velké vejce (nebo 2 menší)
130 g rozpuštěného másla
100 ml voda nebo rostlinné mléko
skořice
1 menší jablko (pokrájené na kousky)
4 blumy/švestky (pokrájené na kousky)
1 vrchovatá hrst čerstvých brusinek
1 menší hrst vlašských ořechů
Na glazování:
2 lžíce rozpuštěného medu
1 lžíce na hrubo nasekaných mandlí
Postup:
Žitnou mouku, mandle, hnědý cukr, med, vejce, vodu (či rostlinné mléko) a skořici vypracujte v míse kuchyňského robotu KitchenAid v těsto hustší konzistence.
Polovinu těsta rozetřete do připravené formy vystlané pečícím papírem a rovnoměrně pokryjte brusinkami.
Překryjte druhou polovinou těsta a na povrch vtlačte jablka (i se slupkou), blumy a vlašské ořechy.
Vložte do trouby a pečte na 170 stupňů 45-55 min (hlídat dle své trouby).
Po upečení nechejte ve formě vychladnout.
Na závěr si rozehřejte med a celý povrch medem zaglazurujte, a jemně zasypejte nasekanými mandlemi.
Dobrou chuť! :-)
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření