ŽITNO - MANDLOVÝ KOLÁČ S OVOCEM A MEDEM
Na dnešní den jsem si pro vás přichystala nejen chuťově výbornou, ale dokonce také "zdravou" laskominku. Ideální je dát si tento koláč k snídani - doplníte si energii na celý den a vše Vám půjde rychle od ruky! :-)
Při jeho pečení se Vám navíc krásně provoní celý byt, a to dokonce tak, že i sousedé začnou "čmuchat" u Vašich dveří :-D
Těsto na koláčovou formu velikost 20 cm
- 200 g žitné mouky
- 50 g umletých/na jemno nasekaných mandlí
- 1 lžíce hnědého cukru
- 3 lžice tekutého medu
- 1 velké vejce (nebo 2 menší)
- 130 g rozpuštěného másla
- 100 ml voda nebo rostlinné mléko
- skořice
- 1 menší jablko (pokrájené na kousky)
- 4 blumy/švestky (pokrájené na kousky)
- 1 vrchovatá hrst čerstvých brusinek
- 1 menší hrst vlašských ořechů
Na glazování:
- 2 lžíce rozpuštěného medu
- 1 lžíce na hrubo nasekaných mandlí
Postup
Žitnou mouku, mandle, hnědý cukr, med, vejce, vodu (či rostlinné mléko) a skořici vypracujte v míse kuchyňského robotu KitchenAid v těsto hustší konzistence. Polovinu těsta rozetřete do připravené formy vystlané pečícím papírem a rovnoměrně pokryjte brusinkami.
Překryjte druhou polovinou těsta a na povrch vtlačte jablka (i se slupkou), blumy a vlašské ořechy. Vložte do trouby a pečte na 170 stupňů 45-55 min (hlídat dle své trouby). Po upečení nechejte ve formě vychladnout. Na závěr si rozehřejte med a celý povrch medem zaglazurujte, a jemně zasypejte nasekanými mandlemi.
Dobrou chuť! :-)
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření