DÝŇOVÉ KARI SE ZÁZVOREM
Stromy se nám venku pěkně vybarvují a dýňová sezóna je v plném proudu. Proto jsem toho využila a připravila ryze podzimní recept.
Dýňové kari Vás v chladných dnech pěkně zahřeje a díky zázvoru získá příjemně štiplavou chuť.
Nezapomeňte využít toho, že je venku spousta barev a vyzdobte si podzimně i Vás jídelní stůl. Všechno bude najednou veselejší
Ingredience:
- 1 malá dýně Hokkaidó
- 1 menší lilek
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 plechovka krájených rajčat
- kousek čerstvého zázvoru (cca 4 cm)
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 lžíce arašídového másla
- 2 lžičky kari
- šťáva z půlky limetky
- hrst nesolených arašídů
- olivový olej
- čerstvá šalvěj
- sůl, pepř
- jasmínová rýže (příloha)
Postup:
Dýni rozřízněte napůl a vydlabejte dužinu. Nakrájejte na menší kousky a naskládejte je vedle sebe do keramického pekáče .Dýni pokapejte olivovým olejem, rozprostřete lístky šalvěje, posypejte hrubozrnnou solí a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut. Jakmile je dýně upečená, vhoďte ji do mixéru nebo food processoru a i se šalvějí ji rozmixujte na hladké pyré.
V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej.
Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a restujte cca 3 minuty. Přidejte na kostičky nakrájený lilek a restujte dalších 5 minut.K lilku vmíchejte nakrájená rajčata, kokosové mléko, dýňové pyré, arašídové máslo a kari.
Všechny ingredience pořádně promíchejte a pod pokličkou nechte probublávat cca 15 minut. Do kari nakonec vmíchejte arašídy a ochuťte limetkovou šťávou, solí a pepřem.Podávejte s jasmínovou rýží.
Dobrou chuť!
Recept pro Vás vytvořila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“.