LINECKÉ TĚSTO

Vánoce Moučníky a dezerty
04 prosince 2025


Suroviny

 
  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 25 g vajec (asi 1/2 vajíčka M)
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • mletá vanilka

Postup


Lehce povolené máslo a moučkový cukr krátce promíchejte, jen aby se vše spojilo. V robotu použijte plochou (míchací) metlu, nikoli šlehací. Přidejte vejce a citronovou kůru a zapracujte. Přisypte prosátou mouku se solí, opatrně promíchejte, můžete přidat i špetku mleté vanilky a nechte robot zpracovat těsto. Běhe chvilky máte hotovo. Těsto zabalte do fólie a dejte min. na 24 hodin odležet do chladu. 
Odleželé těsto po částech rozválejte na sílu 4 mm a vykrajujte na oblíbené tvary. Jedna polovina by měla být s otvorem uprostřed, ale klidně mohou být i obě plné. Kousky poskládejte na plech vyložený pečícím papírem nebo preferovanou podložku(lépe vede teplo) a pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů (horkovzduch) asi 7- 8 minut. Délka pečení je orientační a je závislá na velikosti kousků a síle těsta.
Na dokončení použijte odblíbenou marneládu. Marmeládu promíchejte, můžete i propasírovat, aby byla hladká a bez kousků. Pomocí sáčku s ustřiženou špičkou cukroví naplńte a nechte v chladu na tácu ztuhnout. Pak uložte do krabice, dobře schovejte a nehte pár dnů odležet. 
Recept vznikl za účasti mého oblíbeného robotu KitchenAid se kterým připravíte vánoční těsta během chvilky. 

Recept pro vás připravila Míša Landová - Víkendové pečení
Video recept najdete na našem Instagramu
Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít