LINECKÉ TĚSTO

Suroviny
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 25 g vajec (asi 1/2 vajíčka M)
- špetka soli
- citronová kůra
- mletá vanilka
Postup
Lehce povolené máslo a moučkový cukr krátce promíchejte, jen aby se vše spojilo. V robotu použijte plochou (míchací) metlu, nikoli šlehací. Přidejte vejce a citronovou kůru a zapracujte. Přisypte prosátou mouku se solí, opatrně promíchejte, můžete přidat i špetku mleté vanilky a nechte robot zpracovat těsto. Běhe chvilky máte hotovo. Těsto zabalte do fólie a dejte min. na 24 hodin odležet do chladu.
Odleželé těsto po částech rozválejte na sílu 4 mm a vykrajujte na oblíbené tvary. Jedna polovina by měla být s otvorem uprostřed, ale klidně mohou být i obě plné. Kousky poskládejte na plech vyložený pečícím papírem nebo preferovanou podložku(lépe vede teplo) a pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů (horkovzduch) asi 7- 8 minut. Délka pečení je orientační a je závislá na velikosti kousků a síle těsta.
Na dokončení použijte odblíbenou marneládu. Marmeládu promíchejte, můžete i propasírovat, aby byla hladká a bez kousků. Pomocí sáčku s ustřiženou špičkou cukroví naplńte a nechte v chladu na tácu ztuhnout. Pak uložte do krabice, dobře schovejte a nehte pár dnů odležet.
Recept vznikl za účasti mého oblíbeného robotu KitchenAid se kterým připravíte vánoční těsta během chvilky.
Recept pro vás připravila Míša Landová - Víkendové pečení.
Video recept najdete na našem Instagramu.