KLOBÁSY CHORIZO PIKANT
Domácí klobásy jsou naprostou klasikou u nás na Moravě. Není to sice žádný "dietní" kousek, ale bez nich si už neumíme představit příjemný podvečer s přáteli.
Zkuste to také, není to nic složitého, jen je třeba najít někoho ochotného, kdo vám bude hlídat udírnu celou noc.
![](/getmedia/02535da3-75d0-4c70-9005-d2e487e714f6/78958179_578412006252298_4123265588816510976_n.jpg.aspx)
Ingredience:5 kg plecko
4 kg bůček
1 kg hovězí na spojku
1 litr ledové vody
vepřová střeva vel. 30/32
koření chorizo pikant (Herold. CZ)
sůl
Postup:
Plecko a bůček nakrájíme na větší kousky a pomeleme na mlýnku s kotoučem 8 mm.
Hovězí maso pomeleme na nejjemnějším kotouči 3 mm.
![](/getmedia/73973325-0e1c-4ddd-aa0e-f34fed93fcf8/ml%c3%bdnek.jpg.aspx)
Pomleté hovězí maso vypracujeme s ledovou vodou na spojku a přidáme k ostatnímu masu. Do vzniklé směsi ještě přidáme koření a to tak, že na 1 kg směsi přijde 20 g koření a 20 g soli.
Maso a koření pořádně propracujeme až se vše pěkně spojí.
Hotovou směs na klobásy necháme v chladnu do druhého dne odpočívat.
*
Druhý den si připravíme střeva. Namočíme je do teplé vody smíchané s octem asi na 30 minut.
Vnitřek střev také dobře propláchneme.
TIP: střeva můžete nakonec prolít trochou vinného octa, který zmírní silnou chuť a zápach.
Jakmile jsou střeva čistá, nasadíme střevo na plničku nebo nástavec na plnění klobás a plníme střeva.
![](/getmedia/74708661-f92a-4d27-8887-5099f7d52420/78248140_2607322972648021_3776937383325335552_n.jpg.aspx)
Po naplnění střev vytvoříme otáčením jednotlivé klobásky, které vyvěsím na tyče a necháme zavadnout.
Pak už zbývá jen klobásy vyudit. Pokud máte elektrickou udírnu jako my, pak ji vyhřejeme na 70 - 80°C, vložíme klobásy a teplotu udržujeme po celou dobu uzení.
![](/getmedia/17ea779c-c46a-4e15-9021-5d607df6f13a/78888383_791248298010424_2381408049639194624_n.jpg.aspx)
Přeji Vám dobrou chuť!