KNEDLÍKY GYOZA VE TVARU RŮŽE
Suroviny
Těsto
- 305 g hladké mouky
- 180 ml horké vody
- kukuřičný/bramborový škrob na podsypávání
Náplň
- 1 šálek čínského zelí, nakrájené, osolené a okapané
- 7,5 g soli
- 400 g vepřová plec bez kosti, kostky
- 1 polévková lžíce + 1 lžička mletého zázvoru
- 1 polévková lžíce + 1 lžička mletého česneku
- 2 polévkové lžíce nasekané pažitky nebo zelené části jarní cibulky
- 2 lžičky sójové omáčky
- ¼ lžičky sezamového oleje
Omáčka na namáčení
- 10 ml sójové omáčky
- 5 ml rýžového octa
- 12 g hnědého cukru
Postup
Náplň
Zelí nakrájíme najemno, dáme na síto nad velkou mísu, zelí posypeme ¼ lžičkou soli a zlehka promícháme. Necháme 20 minut odležet a pak jemně vytlačíme ze zelí co nejvíce vody. Nameleme vepřovou plec mlýnkem na maso použijeme střední průtlačný kotouč.
Scezené zelí, mleté vepřové maso, zázvor, česnek, pažitku, sójovou omáčku, sezamový olej a zbylou 1 lžičku soli smícháme ve velké míse a důkladně promícháme, dokud se vše rovnoměrně nerozloží. Náplň uložíme do lednice k marinování, dokud ji nebudeme potřebovat.
Těsto
Připravíme si plech lehce poprášený kukuřičným škrobem, navlhčenou kuchyňskou utěrku na zakrytí, lehce poprášenou pracovní plochu na vykrajování těsta, kulaté vykrajovátko a plastový sáček na zbytky. Do mísy kuchyňského robota s připojeným hákem na těsto vložíme mouku a přidáme tenkým pramínkem vroucí horkou vodu. Začneme na rychlost 1 a postupně zvyšujeme na rychlost 3 a hněteme 5 až 8 minut. Těsto by mělo být zpracované tak, aby se nelepilo na mísu a bylo krásně hladké.
Těsto musí být dostatečně chladné, aby se s ním dalo pracovat. Z těsta vytvoříme hroudu, přikryjeme fólií a necháme asi 45 minut odpočívat v lednici. Vychlazené a odpočinuté těsto vyválíme válečkem, pokud máme vyvalovačku k robotu, pak připojíme váleček na těstoviny a postupně vyválíme plát od nejsilnějšího nastavení #1 až po nejtenčí #8.Pláty těsta pak pokládáme na povrch lehce posypaný kukuřičným škrobem a kulatým vykrajovátkem nebo skleničkou vyřízneme kolečka co nejblíže k sobě.
Kolečka zakryjeme vlhkou kuchyňskou utěrkou nebo potravinovou folií. Odřezky uložíme do plastového sáčku a necháme je 5 minut odpočívat, než je znovu vyválíme a vykrájíme.
Příprava růží
Vedle sebe položíme na poprášený povrch 4 vykrojená kolečka tak, aby se vzájemně po stranách překrývaly a vytvořili tak souvislou línii. Vodou navlhčíme strany, kde se překrývají, a dobře přitlačíme. Do středu každého kolečka naneseme 1 lžičku náplně.
Navlhčíme horní část koleček prstem po celé délce. Vezmeme spodní okraj koleček a přehneme je přes náplň tak, aby se setkala s horním okrajem. Utěsníme všechny okraje a těsto tam, kde se překrývají. Na jednom konci začneme rolovat knedlíky až na druhý konec a ujistíme se, že jsme poslední část namočili vodou, aby se přilepila. Knedlíky položíme na vysypaný plech okvětními lístky růží nahoru. Pokud se knedlíky lepí k sobě, posypeme každou vrstvu knedlíků kukuřičným škrobem.
Dokončení
Smícháme ingredience na omáčku, prošleháme a podle potřeby případně dochutíme.Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme 1 ½ polévkové lžíce řepkového oleje. Připravené růžičky položíme plochou stranou dolů, okvětními lístky nahoru. Orestujeme do zhnědnutí spodní strany 2 až 3 minuty. Pak přidáme tolik horké vody, aby růžičky byly ponořeny do čtvrtiny (asi ½ šálku, podle toho, kolik růžiček máme na pánvi), přikryjeme pánev pokličkou a necháme vodu vařit, dokud se voda z pánve neodpaří a povrch růžiček úplně nezměkne. Neodstraňujeme poklici, bude to trvat asi 20 minut. Poznáte to i tak, že opět uslyšíte typické prskání tuku a voda už v pánvi nebude. Pokud by se voda odpařila před uplynutím 20 minut, přidáme ještě ¼ šálku vody.
Poté odstraníme víko zvýšíme plamen na středně vysoký a necháme vyvařit přebytečnou vodu. Růžičky pak budou křupavé. Ihned podáváme s omáčkou, chilli olejem nebo nasekanou chilli papričkou.
Můžeme je namáčet i do sweet chilli omáček.
Dobrou chuť!