SCONES - skotské pečivo
Každý den si ráda zlepším něčím speciálním a tentokrát volba padla na tradiční skotské pečivo SCONES, které jsem si připravila k snídani a věřím, že i vás nadchne jako mě.
Pečivo je oblíbené také v Austrálii, Británii, Americe, Irsku.
Recept není nijak složitý, je však nutné dbát určitých pravidel, aby se tzv. "dílo podařilo".
Tak jdeme na to!
Ingredience (cca 5 ks):110 g jemné špaldové mouky nebo hladké mouky
15 g krupicového cukru
1 lžička kypřícího prášku
špetka soli
25 g studeného másla nakrájeného na kousky
75 g/ml studeného mléka
jedno menší rozšlehané vejce na potření
Postup:
Mouku, kypřící prášek, sůl, cukr a máslo zpracujte pomocí kuchyňského robotu KitchenAid v drobenku (s použitím plochého šlehače).
Do vzniklé drobenky přilijte mléko a zpracujte v lepivé těsto, které následně přemístěte na pomoučněný vál a ručně ještě trochu propracujte.
Těsto vyválejte na tloušťku cca 2 cm a pomocí skleničky vykrojte kolečka.
Skleničkou však během vykrajování neotáčejte - pečivo by pak nemuselo během pečení správně vyběhnout do požadovaného tvaru.
Takto připravené SCONES přemístěte na KitchenAid pečící plech s nepřilnavým povrchem, potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 10 minut.
Doporučuji podávat s tvarohem a marmeládou a samozřejmě - s dobrou kávou!
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny.
Přístroje použité v receptu:
Kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l: https://www.magnumhome.cz/kuchynske-spotrebice/kuchynske-roboty-a-prislusenstvi/kuchynske-roboty