SEKANÁ ROLÁDA
Nedělní oběd je u nás skoro posvátný - ví to každý, kdo už u nás někdy nějaký ten nedělní oběd absolvoval :-) Podává se polévka (většinou vývar - hovězí nebo slepičí), nějaké to maso (pečené, vařené, grilované apod.) a na závěr něco sladkého. Nedělní obědy zkrátka milujeme!
Tentokrát jsem koupila pěkný kus krkovičky i s kostí, a tak bylo rozhodnuto, že se bude péct fašírka. Tu máme rádi na mnoho způsobů - na italský způsob s vařenou zeleninou, medovou glazurou, malé fašírky opečené na pánvi nebo jeden velký kus sekané. Tentokrát jsem však vymyslela novinku: sekanou obalovanou ve slanině. Do středu jsem dala syrovou zeleninu na způsob sushi. Nejspíše to není nic převratného, ale příprava mě velmi bavila a finální pokrm vypadal opravdu moc hezky. Určitě jsem nepřipravovala naposled a brzy zopakuji pro nějakou návštěvu nebo na výlet s sebou jako svačinku či na grilovačku.
Přípravu mletého masa jsem nikdy neměla ráda. Obsluha ručního mlýnku a jeho následné čistění mě od přípravy dosti odrazovaly. Jakmile jsem však dostala kuchyňský robot KitchenAid a k němu mlýnek na maso, příprava sekané byla najednou hračka. Dokonce jsem mletí masa vzala na milost
Ingrediemce:
500 g masa - krkovička
30 g slaniny nakrájené na plátky
2 jarní cibulky
4 stroužky česneku
sůl, pepř, červená paprika
1 vajíčko
hrst strouhanky
1 mrkev
2 cibulky nakrájené na proužky, kterými sekanou naplníte
Postup:
Maso si před samotným mletím vykostěte a nakrájejte jej na větší kusy.
Na kuchyňský robot KitchenAid nasaďte nástavec: mlýnek na maso. Otáčky na robotu nastavte na rychlost 4, a za použití jemného mlecího kotouče maso postupně namelte. Pro dosažení extra jemné konzistence namelte maso dvakrát.
Pomleté maso si ochuťte, přidejte všechny ingredience (kromě slaniny) a dobře promíchejte.
Na balení "rolády" si nachystejte podložku (já jsem použila podložku na balení sushi) a na ni postupně naskládejte plátky slaniny tak, aby se vždy kus překrývaly.
Na slaninu rovnoměrně rozetřete masovou směs (kterou jste si předem rozdělili min. na tři díly), a ve středu rozetřené směsi vytvořte prohlubeň, do které rozložíte zeleninu.
Pomocí podložky pak vše hezky srolujte do úhledného válečku.
Pečte v troubě na 200°C cca 1 a půl hodiny.
Během pečení potírejte omáčkou připravenou ze sójové nebo worcestrové omáčky, medu, oleje, soli a pepře (nebo dochuťte podle svých preferencí :-))
Jako přílohu jsem zvolila vařené brambory s petrželovou natí. Pak už stačí sekanou nakrájet a hodovat.
Samozřejmě nemohlo chybět také něco kyselého - například domácí čalamáda.
Maso se peklo a peklo.... ale nepřipeklo. Pečící plech KitchenAid se čistil úplně bez problémů, lehce a rychle.
Příjemné vaření a pečení
Vaše Tina :-)
Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledovat také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/