ALTERNATIVNÍ PŘÍPRAVA KÁVY

Testy a recenze
15 února 2023

Jak na výbornou kávu v pohodlí domova i na cestách?
 
Na vynikající šálek kávy nemusíte jen do kavárny. Připravíte si ho v pohodlí domova i na výletě. A stačí vám k tomu jen správné vybavení a kvalitní zrnka. A to nemluvíme o kávovaru za několik či desetitisíce korun, ale o french pressu, moka konvičce nebo aeropressu. Jak zvládnout jednotlivé alternativní přípravy kávy se dozvíte v následujícím článku. 


Alternativní příprava kávy je vhodná pro ty, kteří milují kvalitní kávu, ale nechtějí kupovat drahý kávovar.
 

Alternativní příprava kávy je vhodná pro ty, kteří milují kvalitní kávu, ale nechtějí kupovat drahý kávovar. 
 

Správné vybavení je základ 

S přípravou kvalitní kávy se pojí investice, která ale nemusí být nijak závratná. Ať už budete vybírat kávomlýnek, french press, moka konvičku nebo jiné příslušenství, rozhodně na vybavení nešetřete a dívejte se i na kvalitu. Vybavení vám tak vydrží řadu let a investice se vám vrátí v podobě lahodné kávy. 
 
Jednu z hlavních rolí hrají také vhodná kávová zrnka – pro každý druh alternativní přípravy kávy se hodí jiná hrubost mletí, typ zrnek i stupeň pražení.
 
Pokud máte radši plnější chuť kávy s čokoládovými až dřevitými tóny, jsou pro vás vhodná tmavě pražená zrnka. Jestliže si pochutnáte na jemnější kávě s ovocnými tóny, vybírejte mezi světlými zrnky. Hrubé mletí zrnek dodá kávě lehčí a ovocnější chuť a jemné mletí zajistí více hořkosti a plnosti.

Pro každou přípravu se hodí jinak pražená zrnka, ale ve výsledku záleží na osobních preferencích. 
 



Je jenom na vás, která varianta alternativní přípravy kávy pro vás bude nejvhodnější, rozhodně je z čeho si vybírat. Přinášíme vám malou ochutnávku těch nejčastějších způsobů, jak kávu připravit. 
 

FRENCH PRESS
 
jednoduchá příprava kávy jemné chuti a aroma

K tomu, abyste si vychutnali dobrou kávu z french pressu budete potřebovat kromě samotného přístroje také kávomlýnek a horkou vodu. Samotný proces přípravy kávy není nijak složitý. 
 
Začněte u výběru kávových zrn. Pro přípravu ve french pressu jsou nejvhodnější světle pražená zrnka, u kterých vynikne jemnější chuť a aroma. Mlýnek nastavte na hrubší mletí, aby měla zrnka ve výsledku velikost cukru krystal. 
 
Samotný přístroj french press se skládá ze skleněné konvičky a pístu s filtrem. Zrníčka je potřeba mít větší proto, aby je filtr dokázal oddělit od vody a vy jste je potom nemuseli křoupat už v hotové kávě. 
 

 
Příprava kávy ve french pressu

Pomletá zrna nasypte do skleněné konvičky a zalijte požadovaným množstvím horké, ne vroucí vody. Její teplota by se měla pohybovat od 92 do 96 °C. Proto je dobré použít varnou konvici s regulací teploty, nebo nechat vodu půl minuty až minutu odstát. Je pouze na vás, jaké množství vody a kávy zvolíte, ale nejčastěji se poměr pohybuje okolo 70 g na 1 litr. 
 
Potom, co kávu zalijete, zrnka promíchejte a zaklopte pístem s filtrem, ale zatím nestlačujte. Kávu nechte louhovat 3 až 4 minuty, ne déle a poté píst pomalu stlačte. Hotový nápoj rovnou přelijte do hrnku nebo šálku.
 

MOKA KONVIČKA
pro milovníky výraznější chuti a vůně 

Příprava kávy v moka konvičce je sice trochu složitější, ale pokud jste milovníky espressa, zachutná vám i takto připravená káva. Kromě samotné moka konvičky budete potřebovat opět namletá kávová zrna, vodu a sporák. 
 
Pro přípravu kávy v moka konvičce zvolte tmavší zrnka, která vynikají výraznější chutí a vůní připomínající espresso a namelte je na střední hrubost. Zrnka by měla být namletá jemněji než do french pressu. 
 
Samotná moka konvička je hliníková konvička, která se skládá ze spodní nádobky na vodu, sítka na umletou kávu v prostřední části a vrchní části, kde vzniká samotný nápoj. Celé to funguje na principu vysokého tlaku vodní páry, který vhání vylouhovanou kávu do horní části. 

Příprava kávy v moka konvičce

Filtr ve středním dílu konvičky naplňte namletou kávou až po okraj a zarovnejte nejlépe poklepáním o stůl, aby si sama sedla. Do spodní části konvičky nalejte studenou vodu maximálně pod pojistný ventil. Určitě jste si všimli, že v tomto případě nemusíte řešit množství namletých zrnek na litr vody. Výrobce moka konvičky to totiž udělal za vás.
 
Sešroubujte oba díly konvičky pevně, aby káva neprotékala. Konvičku postavte na vařič a nastavte mírný oheň. Po několika minutách varu začne voda probublávat na povrch přes kávový filtr a v horní části konvičky se začne tvořit hotový nápoj. Ve chvíli, kdy uslyšíte prskání, budete vědět, že je hotovo. Konvičku můžete odstavit a kávu nalít do hrnků. 

Moka konvičku si oblíbí každý, kdo má rád výraznou chuť kávy. 

MOKA KONVIČKA VITRO



MOKA KONVIČKA ISABELLA



AEROPRESS
výborná káva doma i na cestách 


Kávou z aeropessu nepohrdne ani ten největší milovník dobré kávy. Jednoduchý přístroj dokáže rychle vykouzlit výborný nápoj a jeho příprava je vhodná jak na doma, tak i na cesty. Kromě samotného aeropressu budete potřebovat namletá kávová zrnka, papírové filtry (většinou součást balení) a horkou vodu. 
 
Kávová zrna do aeropressu volte podle svých referencí. Obecně sice platí, že pro alternativní přípravu kávy jsou vhodnější světlejší zrnka, ale ve výsledku záleží na tom, jaký druh kávy vám vyhovuje. 
 
Hrubost mletí nastavte na stejný stupeň jako u přípravy v moka konvičce, tzn. jemnější než pro french press, ale hrubší než na espresso. Není to ale pravidlo, a i s hrubostí zrníček můžete experimentovat, než přijdete na to, jak vám káva chutná nejvíce. Při přípravě v aeropressu se řiďte tím, že čím hrubější zrna budete mít, tím delší bude doba extrakce. 
 
Samotný aeropress se skládá z několika částí – plastové nádobky, pístu a filtru, a i když se to na první pohled nezdá, příprava kávy není nijak složitá. Jedná se především o rychlý proces, který díky plastovému provedení přístroje můžete praktikovat i na cestách. 


Příprava kávy v aeropressu

Kávu si v aeropressu můžete připravit dvěma způsoby. Klasický způsobem, nebo obráceným postupem. 

Klasický způsob přípravy kávy v aeropressu
Papírový filtr opláchněte horkou vodou, abyste zamezili papírové pachuti, a přiložte ho do sítka aeropressu. Umístěte aeropress filtrem dolů na šálek a do plastové nádobky nasypte namletou kávu. Množství kávy se liší podle preferencí, ale nejčastěji se udává kolem 17 g na jeden šálek o 250 ml. Zalijte horkou, ne vařící vodou a nechte extrahovat po dobu od 20 sekund do 2 minut podle stupně namletí kávy. Navlhčete píst s gumovým koncem, dejte dovnitř nádoby a pomalu stlačte. 

Obrácený postup přípravy kávy v aeropressu
Aeropress postavte na píst, do horní nádoby nasypte namletou kávu a zalijte horkou vodou kousek pod okraj. Důkladně promíchejte a dolijte zbytek vody. Nechte louhovat, zašroubujte sítko s filtrem, otočte celý aeropress na hrnek a pomalu stlačte. 
 

FILTROVANÁ KÁVA V60
jednoduchá příprava kávy vyvážené chuti 

Filtrovanou kávu ocení každý, kdo má rád jemnější a ovocné chutě, které se v šálku příjemně rozvinou. Příprava není nijak složitá a potřebovat k ní budete namletá zrnka, horkou vodu, papírové filtry, šálek nebo hrnek, do kterého bude káva odkapávat a dripper, což je plastová nebo keramická nádoba ve tvaru trychtýře.  

Filtrovaná káva je jedním z nejoblíbenějších způsobu alternativní přípravy.


 

Pro přípravu filtrované kávy jsou vhodná světlejší zrnka namletá více nahrubo než do moka konvičky, ale méně než do french pressu. Množství vody a kávy je opět na vás, ale řídit se můžete obecnými parametry, že na 150 ml vody je 10 g kávy. 

Jak na přípravu filtrované kávy 

Papírový filtr vložte do dripperu a propláchněte ho vroucí vodou nad dřezem. Nasypte do filtru namletou kávu, položte dripper na šálek a pomalu do něj nalejte malé množství vody z varné konvice, aby se káva zvlhčila. Zhruba po půl minutě začněte krouživým pohybem nalévat do filtru zbytek horké vody a počkejte až káva přes filtr překape. 
 
Ať už jste si vybrali jakýkoliv alternativní způsob přípravy kávy, můžete si být jisti, že si vychutnáte výborný a kvalitní nápoj. Jen možná chvíli potrvá, než chuť doladíte ke svojí úplné spokojenosti.

Tak hodně zdaru a dobrou chuť. 

 
Zdroj fotografií: Depositphotos.com
 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít