BEZLEPKOVÝ MAZANEC
Nepoužívám žádné bezlepkové směsi na pečení, mám ráda přirozeně bezlepkové mouky.
Práce s nimi je trošku složitější, ale výsledek stojí za to.
A jelikož se blíží Velikonoce, připravila jsem si pro vás zdravý bezlepkový mazanec.
Suroviny
- 150 g pohankové mouky
- 150 g jáhlové mouky
- 50 g strouhaného kokosu
- 2 celá vejce
- 200 ml vlažného mléka (použila jsem mandlové)
- 120 g rozpuštěného másla
- 3 lžíce medu
- 1 BIO vanilkový cukr
- 25 g čerstvého droždí
- 1 lžička nastrouhané citronové kůryhrst rozinek (předem namočených v amarettu nebo rumu)
- špetka solimandlové lupínky
Postup
V malé mističce rozmícháme 2 lžíce mléka, 1 lžičku medu, 1 lžíci pohankové mouky, 25 g droždí a necháme vzejít kvásek. V míse utřeme jedno celé vejce s jedním žloutkem, třemi lžícemi medu a vanilkovým cukrem. Přidáme rozpuštěné máslo, vlažné mléko, citronovou kůru a kvásek. Do této směsi postupně vmícháme pohankovou i jáhlovou mouku, strouhaný kokos, rozinky a špetku soli. Ručně nebo pomocí robota vypracujeme těsto. Místu přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme kynout cca 1 hodinu. Těsto není oproti mazanci z klasické mouky tak nadýchané, chuťově je ovšem výborné.Na plechu vyloženém pečícím papírem vypracujeme bochánek, který potřeme rozšlehaným bílkem. A pokud se bojíte, že se vám mazanec na plechu "rozplácne", klidně ho můžete upéct i v kulaté formě. Mazanec posypeme mandlovými lupínky a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 40-45 minut.
Upečený mazanec už pak stačí jen nakrájet a namazat máslem nebo domácí marmeládou.
Přeji krásné Velikonoce :-)
Recept pro Vás vytvořila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“.