BEZLEPKOVÝ MAZANEC

Nepoužívám žádné bezlepkové směsi na pečení, mám ráda přirozeně bezlepkové mouky.
Práce s nimi je trošku složitější, ale výsledek stojí za to.
A jelikož se blíží Velikonoce, připravila jsem si pro vás zdravý bezlepkový mazanec.

 

IMG_9999


Ingredience:

150 g pohankové mouky
150 g jáhlové mouky
50 g strouhaného kokosu
2 celá vejce
200 ml vlažného mléka (použila jsem mandlové)
120 g rozpuštěného másla
3 lžíce medu
1 BIO vanilkový cukr
25 g čerstvého droždí
1 lžička nastrouhané citronové kůryhrst rozinek (předem namočených v amarettu nebo rumu)
špetka solimandlové lupín
ky



Postup:

V malé mističce rozmícháme 2 lžíce mléka, 1 lžičku medu, 1 lžíci pohankové mouky, 25 g droždí a necháme vzejít kvásek.

V míse utřeme jedno celé vejce s jedním žloutkem, třemi lžícemi medu a vanilkovým cukrem.

 

IMG_9979

Přidáme rozpuštěné máslo, vlažné mléko, citronovou kůru a kvásek. Do této směsi postupně vmícháme pohankovou i jáhlovou mouku, strouhaný kokos, rozinky a špetku soli. Ručně nebo pomocí robota vypracujeme těsto.

Místu přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme kynout cca 1 hodinu.

Těsto není oproti mazanci z klasické mouky tak nadýchané, chuťově je ovšem výborné.

Na plechu vyloženém pečícím papírem vypracujeme bochánek, který potřeme rozšlehaným bílkem.  A pokud se bojíte, že se vám mazanec na plechu "rozplácne", klidně ho můžete upéct i v kulaté formě.

Mazanec posypeme mandlovými lupínky a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 40-45 minut.

Upečený mazanec už pak stačí jen nakrájet a namazat máslem nebo domácí marmeládou.

Přeji krásné Velikonoce :-)

 

Recept pro Vás vytvořila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“.

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít