BEZLEPKOVÝ MAZANEC

Nepoužívám žádné bezlepkové směsi na pečení, mám ráda přirozeně bezlepkové mouky.
Práce s nimi je trošku složitější, ale výsledek stojí za to.
A jelikož se blíží Velikonoce, připravila jsem si pro vás zdravý bezlepkový mazanec.

 

IMG_9999


Suroviny

  • 150 g pohankové mouky
  • 150 g jáhlové mouky
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 2 celá vejce
  • 200 ml vlažného mléka (použila jsem mandlové)
  • 120 g rozpuštěného másla
  • 3 lžíce medu
  • 1 BIO vanilkový cukr
  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůryhrst rozinek (předem namočených v amarettu nebo rumu)
  • špetka solimandlové lupínky



Postup

V malé mističce rozmícháme 2 lžíce mléka, 1 lžičku medu, 1 lžíci pohankové mouky, 25 g droždí a necháme vzejít kvásek. V míse utřeme jedno celé vejce s jedním žloutkem, třemi lžícemi medu a vanilkovým cukrem. Přidáme rozpuštěné máslo, vlažné mléko, citronovou kůru a kvásek. Do této směsi postupně vmícháme pohankovou i jáhlovou mouku, strouhaný kokos, rozinky a špetku soli. Ručně nebo pomocí robota vypracujeme těsto. Místu přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme kynout cca 1 hodinu. Těsto není oproti mazanci z klasické mouky tak nadýchané, chuťově je ovšem výborné.Na plechu vyloženém pečícím papírem vypracujeme bochánek, který potřeme rozšlehaným bílkem.  A pokud se bojíte, že se vám mazanec na plechu "rozplácne", klidně ho můžete upéct i v kulaté formě. Mazanec posypeme mandlovými lupínky a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 40-45 minut.

 Upečený mazanec už pak stačí jen nakrájet a namazat máslem nebo domácí marmeládou.

Přeji krásné Velikonoce :-)

Recept pro Vás vytvořila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“.

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít