DOMÁCÍ KLOBÁSKY

Klobásky. Ať už si tuto delikatesu spojujete s obdobím zimních zabijaček anebo s letním grilováním, jedno je jisté - domácí jsou vždy nejlepší!

Máte totiž naprosto jasnou představu o tom co, v jakém množství a v jaké kvalitě obsahují, čím jsou ochucené a především - ovlivníte také jejich čerstvost. Příprava domácích klobásek se tedy u nás těší velké oblibě. 
 

a-klbasy-maso-pred-ml-lep
 

Vše začne u řezníka výběrem masa a střívek. Používáme vepřovou plec spolu s vepřovým bůčkem bez kostí v poměru 1:1 a když je bůček velmi masitý tak 1:2.
K dostání jsou různé druhy střívek, rozdílné kvality, rozličných průměrů apod. My používáme vepřová střívka v průměru 30/32 mm.
Případně se dají použít také tenká ovčí střeva o průměru cca 19/21 mm. Klobásek pak bude více - ovšem zároveň naroste také množství práce spojené s přípravou.
 

a-klbasy-maso-v-mix

a-klbasy-maso-z-mix

Maso zbavte tvrdých šlach, kůží a jiných těžko stravitelných a nepříliš chutných částí, které nechcete, aby v klobásce byly. Následně maso nasekejte nebo umelte na velmi hrubo (s použitím food processoru nebo mlýnku na maso v kombinaci s kuchyňským robotem KitchenAid). Maso následně ochuťte dvěma základními ingrediencemi: solí a čerstvým mletým pepřem (poté maso rozdělte na více částí, podle toho kolik druhů klobásek plánujete připravit).
 

a-klbasy-mletie-masa
 

Pokud se rozhodnete připravit více druhů klobásek, můžete připravené maso dále ochutit například: muškátovým oříškem, červeným vínem a fenyklem, kari kořením nebo mletým koriandrem.
 

a-klbasy-korenie-sol

Fantazii se meze nekladou, ale platí základní pravidlo, že nemícháme celkem více než 3 až 4 dochucovací ingredience. Nebojte se použít také čerstvé bylinky, jako majoránku, rozmarýn, tymián, pažitku nebo medvědí česnek. Pokud máte rádi pikantní chutě, pak můžete přidat nasekané čerstvé chilli papričky nebo nakládané jalapeño.
 

a-klbasy-vino-stroj-korenie

Ochucené maso znovu umelte - tentokrát na jemnějším disku mlýnku na maso
FGA a nechejte v chladničce odležet alespoň jednu hodinku. Je důležité odložit maso do chladu, pokud s ním zrovna nepracujete. V teplém prostředí se začnou uvolňovat tuky z masa, které budou chybět při grilování a klobásky nebudou tak šťavnaté!

Pomocí mlýnku na maso v kombinaci plničkou klobás naplňte střeva připravenou směsí.
 

a-klbasy-mix-s-nastv

a-klbasy-crevo-na-nast

a-klbasy-tenke-zo-stroja

a-klbasy-hotov-z-mix

a-klbasy-jedna-dlha-mix

Hotové klobásky nechejte odležet (ideálně přes noc do druhého dne).
 

a-klbasy-hotove-na-stole
 

a-klbasy-hotove-v-ruke

Grilujte na prudkém ohni 10 - 15 min a při opékání průběžně otáčejte ... Podávejte s chlebem, hořčicí, BBQ omáčkou či majonézou, kdo jak má rád a jak mu chutná.
 

kitchenaid_rezept-lucki-maurer-_2_ kitchenaid_rezept-lucki-maurer-_3_



Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledovat také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/


 

 


 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít