Domácí lékař: připravte si zdravé recepty s bylinkami

Bylinky jsou nedílnou součástí každé kuchyně a není se čemu divit. Jídlu dodají chuť i spoustu zdraví prospěšných látek, které oceníte především v chladnějším období. Je proto vhodné je začlenit do každodenního života, ať už ve formě koření, olejů, sirupů nebo bylinných čajů. S různými způsoby přípravy a podávání bylinek vás seznámíme.

Food processor s bylinkami

Bylinky nejsou jen chutné, ale navíc vám pomohou při léčbě některých nemocí a posílí imunitu.

Bylinky vám pomohou vyzrát na neduhy

Zázračné bylinky neuškodí, naopak vám pomohou při léčbě nemocí – ať už potřebujete obnovit vnitřní harmonii, detoxikovat tělo, zbavit se bolesti nebo sáhnete po bylinkách na kašel. A jaké bylinky využít při domácím léčení?

  • Pro podporu imunity si uvařte čaj z šípku, rakytníku, mateřídoušky či meduňky. A zaručeně pomůže také chutný zázvorový likér.
  • Při léčbě dýchacích cest sáhněte po lišejníku islandském, mátě peprné, šalvěji či plicníku lékařském.
  • Na lepší zažívání vám pomůže kontryhel, heřmánek, kopr a tymián.
  • Bolestem hlavy, zad, zubů nebo menstruačních bolestí se vyhnete s mátou, rozmarýnem, eukalyptem nebo s kozlíkem.

Zda si z těchto léčivých bylinek uvaříte chutné a voňavé čaje, nebo bylinky zpracujete food processorem do polévek, omáček nebo do přesnídávek svým dětem, je zcela na vás. Nezapomínejte však dodržovat pravidelný pitný režim.

rychlovarna-konvice-kitchenaid.jpeg

Aby byla voda na čaj tak akorát, bude se vám v domácnosti hodit stylová rychlovarná konvice KitchenAid s nastavitelnou teplotou.

Způsoby přípravy a podávání

Našli jste ty správné bylinky? Teď vás čeká ta kreativnější část – kuchtění. Záměrně neříkáme vaření, protože bylinky můžete připravit různými způsoby. Aby vám šla práce lépe od ruky, bylinky nasekejte, nakrájejte na menší kousky a umíchejte s ostatními ingrediencemi výkonným food processorem KitchenAid.

Bylinné oleje

Mezi oblíbené způsoby zpracování bylin patří bylinné oleje. V kuchyni je využijete jako zálivku na salát, na smažení ryb nebo si jimi namísto másla potřete bagetu. Olej vyrobíte lisováním, louhováním, nebo zahříváním. Práce je to sice náročnější, ale výsledek stojí za to.

Domácí sirupy

Rýmečky a kašílky přes rok nikoho neminou. Připravte si proto domácí sirup, který vás osvěží, rozproudí a zvedne náladu. Třeba šípkový sirup plný léčivých látek a vitamínů je ideální do chladných dnů pro podporu imunity, na zahřátí a na pročištění ledvin. Celý recept najdete na našem blogu.

A v období chřipek se vyplatí mít doma připravenou alespoň jednu sklenici zázvorového likéru. Uvidíte, jaké divy udělá jedna štamprle před spaním. Kromě toho, že zahřeje, tak se vám bacily vyhnou obloukem.

Chutné a zdravé čaje

Pokud patříte mezi milovníky čajů, pak byste neměli zapomínat na jednu věc. Každý druh vyžaduje rozdílnou optimální teplotu vody, aby měl správnou chuť a aroma. A zvládnete to i bez teploměrů a dobrých odhadů se stylovou rychlovarnou konvicí KitchenAid s nastavitelnou teplotou. Myslete na to proto při přípravě různých druhů čajů. A aby vám nápoj vydržel dlouho teplý, vezměte si ho do práce, na cesty nebo třeba do postele v termosce nebo speciální termotašce na lahev.

Pro mlsné jazýčky doporučujeme vynikající domácí pečený ovocný čaj. K ovoci přidáte skořici, badyán, hřebíček a zázvor a vše zapečete s cukrem v troubě. Pak stačí zalít 3 lžíce směsi horkou vodou. Nebo sklenicí pečeného čaje potěšte své blízké.

Sílu bylin pro zlepšení zdraví poznáte také jejich přidáním do chutných a zdravých jídel. Na blogu Magnum Home pro vás máme spoustu receptů, které nejen chutnají, ale jsou prospěšné vašemu tělu. Než se z vás však stane bylinkový domácí lékař, poraďte se s odborníkem, a to zejména pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte léky.
 

Zdroj fotografií: KitchenAid

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít