DONUTY Z POHANKOVÉ MOUKY - bezlepkové

Dnešní recept bude pro většinu z vás asi trochu atypický, protože se jedná o bezlepkovou verzi oblíbeného pečiva kulatého tvaru a dírkou uprostřed - tzv. "donuty" :-)

Jsem jednou z těch, kdo se nechtějí ani přes svou diagnózu vzdát klasických dobrot, proto se snažím hledat alternativy, kde se dá :-) A vzhledem k tomu, že mě čím dál více oslovujete s prosbami o bezlepkové recepty, rozhodla jsem se jeden z nich zveřejnit - je můj nejoblíbenější, protože se dá připravit na tisíc způsobů :-) Používám přirozeně bezlepkové suroviny, tedy žádné bezlepkové směsi obsahující škroby, které se dají běžně koupit v obchodech. Díky mlýnku na obiloviny KitchenAid mě tak moje pečení nevyjde ani zdaleka tak draho, jako kdybych vše kupovala v obchodě - rýžovou, sójovou, pohankovou, cizrnovou či jáhlovou mouku mám namletou za pár minut a doslova za pár kaček :-)

Více o mlýnku na obiloviny GMA zde:www.magnumhome.cz/blog/test-mlynek-na-obiloviny-gma

Teď ale k receptu. Zdaleka se nejedná o klasické koblížky, ale věřím, že vám budou i přesto chutnat :-) Pokud nemáte mlýnek na obiloviny, a půjdete si koupit již namletou pohankovou mouku, doporučuji volit variantu z mechanicky loupané pohanky. Já nejraději používám mouku od Šmajstrly. Pokud nejste na chuť pohanky příliš zvyklí, vyhněte se celozrnné mouce, která je chuťově velmi výrazná :-) Chuť pohanky je lehce oříšková, výborně se tedy doplňuje se skořicí nebo perníkovým kořením. Proto z této mouky peču nejraději sladké pečivo jako bábovky, perníky, bublaniny, někdy přidám do těsta kakao, jindy kandované ovoce a ořechy... variant je celá řada :-)
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Ingredience:

250 g másla
200 g třtinového cukru
3 lžíce rumu (nebo citrónové šťávy)
4 vejce350 g pohankov
é mouky1 a půl lžičky jedlésody
1/2 lžičky skořice



 

Postup:


V nerezové míse kuchyňského robotu KitchenAid pomocí balónové metly vyšlehejte změklé máslo s cukrem, přidejte žloutky a rum (případně citrónovou šťávu). 


prisady

Do tekuté směsi pak postupně přisypávejte suché přísady, tedy mouku smíchanou s jedlou sodou a skořicí.
 

KA_fialova
 

Zaměňte za plochý šlehač a vypracujte v kompaktní polotekuté těsto.

V druhé míse si zvlášť vyšlehejte vaječné bílky v tuhý sníh, který poté opatrně štěrkou vmíchejte do těsta.
 

KA_snih
 

Pokud chcete recept ještě vylepšit, přidejte kandovanou citrusovou kůru nebo nastrouhanou kůru z 1 citrónu. :-)

Připravené těsto pak nalijte do pečící formy na donuty KitchenAid. Forma je potažena nepřilnavou vrstvou, proto nemusíte nijak vymazávat. Pokud však chcete mít koblížky vláčnější potřete formu tenkou vrstvou rozpuštěného másla.
 

donut_plech
 

Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 25 - 30 minut, dokud donuty nezezlátnou. (každá trouba peče jinak, proto pečivo hlídejte).


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Donuty po upečení vyklopte z formiček a nechejte vychladnout na mřížce. Můžete ozdobit rozpuštěnou čokoládou a libovolným druhem sypání či oříšky. Pro ještě zajímavější efekt můžete do těsta přidat také pár lžic holandského kakaa :-)
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Dobrou chuť :-)

Pro KitchenAid napsala: Bloggerka Terka

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít