TEST - MLÝNEK NA OBILOVINY GMA
Tentokrát jsem si pro Vás připravila malý test mlýnku na obiloviny. A vzhledem k tomu, že se nejčastěji ptáte, jestli zvládne mlýnek KitchenAid namlít také bezlepkovou mouku, zaměřila jsem se především na ni :-)
Testovaný produkt: mlýnek na obiloviny GMA www.magnumhome.cz/kitchenaid-mlynek-na-obilniny-5kgm
Nejdříve pár slov o tom, co je mlýnek GMA:
Mlýnek na obilniny s označením GMA je příslušenství, které je určeno pro robot Artisan 5KSM150PS, 5KSM125PS, 5KSM156PS, 5KSM175PS, 5KSM185PS, Profi 5KPM5, Artisan 5KSM7580, Heavy Duty 5KSM7591 i Profi 5KSM7990.
Mele pšenici, žito, oves, rýži, kukuřici, ječmen, pohanku, proso i sušené houby. Na mletí máku ani jiných olejnatých semen tento mlýnek vhodný není. Mlýnek má dva mlecí protichůdné kameny, díky kterým lze po nastavení hrubosti mlít od jemné mouky až po hrubou.
Mlýnek má celokovovou konstrukci. Není vhodné mýt v myčce na nádobí.
Pro test mlýnku GMA jsem si připravila: cizrnu, pohanku a rýži basmati.
CIZRNA
Cizrnu jsem nejdříve nechala mlýnek mlít na nejvyšší hrubost (obrázek vlevo), a výslednou směs jsem po opětovném vsypání do mlýnku nechala mlít znovu - tentokrát na jemno (obrázek vpravo).
Mouka je světle žluté barvy, je nadýchaná a opravdu jemná. (podobný postup doporučuji také u kukuřice)
POHANKA
Loupanou pohanku jsem mlela rovnou na jemno, a výsledkem byla jemná a nadýchaná mouka, ze které se dalo rovnou péct :-)
Úžasně chutná ve sladkém pečivu (bábovky, muffiny apod.)
RÝŽE
Ačkoliv jsem rýži mlela rovnou na nejnižší stupeň hrubosti, doporučuji raději udělat "mezikrok" jako u cizrny. Mouka je pak jemnější.
Nicméně, pokud spěcháte, dá se rýže namlít rovnou, ale výsledná konzistence mouky bude něco mezi hladkou a polohrubou.
U rýže je potřeba mlýnek hlídat (zrnka rýže mají totiž tendenci se mezi mlecími kameny vzpříčit).
Také je vhodné rýži přisypávat postupně (naplnit mlýnek až po okraj se Vám může vymstít "zadrhnutím" mlýnku, a následným vysypáváním rýze, abyste mlýnek opět uvolnili).
SROVNÁNÍ
Srovnání různých typů namleté mouky.
S mlýnkem se mi pracovalo skvěle, pokud používáte kvalitní suroviny, mlýnek přede jako kočka, a nezadrhává se.
V jednom zátahu mlýnek namele asi půl kila mouky. (pak jsem nechala robot cca hodinku odpočinout a vychladnout).
Kromě uvedených surovin můžete mlít jakékoli obiloviny, nebo také například sušené houby apod.