DÝŇOVÉ BOCHÁNKY
Tento recept z naší FB soutěže na dýňové bochánky vám jistě přijde k chuti během celého roku a nejen při oslavě Halloweenu.
"Vybrala jsem si č.7 - moje šťastné číslo a navíc ještě lepší téma DÝNĚ. A tak jsem udělala dýňové pyré, dala ho do kynutého těsta a vznikly tyhle kynuté dýňové bochánky."
Autorka receptu: Verča Penkalová Facebook
Ingredience:
půlka menší dýně
120 ml vlažného mléka
45 g másla
1 vejce
50 g třtinového cukru
špetka soli
15 g čerstvého droždí
350 g hladké mouky
Postup:
Dýni vydlabeme, nakrájíme na menší kostičky a dáme na půl hodiny do trouby na 175°C.
Po vytažení vidličkou zjistíme, jestli jde snadno rozmáčknout a uděláme pyré.
Odvážíme si ho 130g. Z dýně a ingrediencí uděláme těsto.
Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, nalejeme mléko, přidáme lžíci cukru a rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut).
Pak přidáme zbytek surovin (máslo rozpuštěné vychladlé) společně s pyré a uděláme těsto. Necháme 1 hodinu kynout.
Poté si rozdělíme na 10-15 bochánků, uválíme do kuliček a pomocí provázku (neutahujeme) uděláme z bochánků dýně.
Necháme kynout dalších 40 minut.
Troubu si předehřejeme na 180°C a bochánky pečeme zhruba 20 minut.
Ještě horké je potřeme rozpuštěným máslem s medem a necháme vychladnout.
Dobrou chuť! :-)