DÝŇOVÉ RIZOTO S KOMPOTEM

Ti, kteří si v naší soutěži zvolili tajemnou truhlu č. 7, měli úkol o něco snazší. Receptů na dýňové pokrmy je spousta a využít se dá jak na sladké, tak i na slané varianty.
Kromě dortů a chlebíků se zde objevil i tento slaný recept doplněný ještě i o dýňový kompot jako přílohu. 

Toto dýňové duo vám tedy teď představujeme.  

 

Autorka receptu: Zdena Sedláková Facebook
 

     


Ingredience rizoto:

200 g dlouhozrnné rýže
250 g dýně
trošku bílého vína
parmazán
šalotka
domácí vývar
ghí nebo máslo


Postup rizoto:

Šalotku nakrájíme, orestujeme na ghí s rýží a podkápneme bílým vínem. Necháme povařit a přidáváme domácí vývar. Mezitím si nakrájíme dýni, kterou rozmixujeme a přidáváme do rizota. Vaříme doměkka. Osolíme, opepříme a podáváme s nastrouhaným parmazánem. Já ještě přidávám pečenou dýni s balkánským sýrem.

 

 

Ingredience dýňový kompot:

3 kg dýně
2,5 l vody
1 lžíce kyseliny citronové
0,5-0,75 kg cukru krystal
6 kusů hřebíčků
1-2 citrony bez jadérek
1 vanilka
1-2 ks skořice


Postup kompot:

Dýni oloupeme a nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou a necháme do druhého dne odpočinout.
Druhý den vodu slijeme, přidáme cukr, hřebíčky, skořici, vanilku a citron, přivedeme k varu, přidáme dýni, 1-2 lžičky ananasového aroma a vaříme, dokud nám dýně nezesklovatí.
Nakonec do omytých sklenic nalejeme kompot i s nálevem a sterilizujeme 20 minut na 80°C.


Dobrou chuť!

 
Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít