DÝŇOVÝ DORT
Je mnoho variant jak využít dýni, která je oblíbeným doplňkem našich zahrádek. A proč z ní, kromě nejčastěji připravované polévky, neupéct třeba dort, který je od pravé dýně k nerozeznání. Další z receptů naší Halloweenské soutěže je tady. :-)
SurovinyTěsto:
- 600 g nastrouhané dýně hokaido
- 420 g hladké mouky
- 180 g nasekaných vlašských ořechů
- 330 ml oleje
- 6 vajec
- 1 vanilkový lusk
- 3 lžičky sody
- 3 lžičky kypřícího prášku
- 3 lžičky skořice sůl
Krém dovnitř:
- 250 g měkkého tvarohu
- 125 g sýru Philadelphia
- oranžové barvivo
- šťáva z 1/2 limetky
- moučkový cukr (dle chuti)
Máslový krém na zdobení:
- 250 g másla
- 450 g cukru
- 3 PL mléka
- oranžové barvivo
- sůl
Postup
Vyšleháme vajíčka s cukrem do světlé pěny, pak zašleháme olej a semínka z vanilkového lusku. Ve druhé míse smícháme suché ingredience a tuto směs postupně vmícháváme k vejcím. Nakonec vmícháme dýni a ořechy.Těsto pečeme jako 2 bábovky při 180°C cca 1 hodinu - propečenost zkoušíme špejlí.
Než bábovky vychladnou vyšleháme tvaroh a sýr, pak přidáme šťávu z limetky, cukr - dle požadované chuti. Máslový krém připravíme tak, že máslo o pokojové teplotě se špetkou soli vyšleháme do světlé barvy a postupně zašleháváme cukr. Přidáme mléko a barvivo.
Obě bábovky seřízneme, aby jejich spodní část byla rovná a tvarohovým krémem spojíme.Odkrojky zaplníme "bábovkovou díru" kvůli upevnění stonku. Na "bábovkách" uděláme zářezy, aby se tvarově podobaly dýni a pokryjeme máslovým krémem. Dáme cca 30 minut chladit a poté krém finálně uhladíme - můžeme si pomoct lžící či rukou, které lehce namočíme do teplé vody. Nakonec dozdobíme pravým dýňovým stonkem.
⇒⇒ Autor receptu: Michaela Horáčková ⇐⇐